2010. január 23., szombat

(Napfényes) - Marhahúsos káposzta

újra kavarog a
végre csikorog a
mégis mosolyog a
napra hunyorog a
tánc a ködben tánc a jégen
tánc a hóban tánc a fagyban
tánc
(Ghymes)

Ezt meghallgatni is érdemes.

A napfénytől rendszerint jókedvem kerekedik, a tél közepén meg még inkább. Ilyenkor még arra is kapható vagyok, hogy ne bújjak el előle fotózni, mert egyébként a képeim nagy többségét a közvetlen napfénytől védett helyen és órában készítem - így biztosabb az eredmény és az árnyékokkal sem kell bajlódnom. De ma azért muszáj volt megörökíteni ezt a hangulatot.

A marhahús sajnos ritkábban szerepel a tányérunkon, mint kellene. Én nagyon szeretem, de az ára nem annyira baráti. (Igaz, a nomádporta környékén nagyon jó áron jutottunk hozzá.) Néha elcsodálkozom, amikor a világ más pontjain olcsó élelmiszerként emlegetik. Legutóbb épp Hugh beszélt a marhalábszár kissé alábecsült szerepéről a brit konyhákban. Hát én nagyon szeretem (kivéve összevagdosni), és nemcsak gulyásnak. Több ismerősöm is lelkesedéssel nézi A palota ékköve c. (már többször ismételt) dél-koreai sorozatot, én is belepillantok néha, bár nem a műfajom. Itt elég gyakran szerepel a marhahús, sőt, az ebből készült levest a szegények eledelének tartják. Náluk - a film szerint - a liszt az igazán drága hozzávaló.
Nem cserélnék velük, mert a liszt nekem is fontos, de azért nem bánnék egy kicsit több marhahúst...

Ez az étel olyan igazi téli fogásnak készült, nem volt most sok időm a konyhára, ezért egy egyszerű, székelykáposzta jellegű ételt terveztem azzal a különbséggel, hogy egy bő fél kiló marhalábszár állt rendelkezésemre és két kiló savanyú káposzta alatt neki sem fogok a hasonló ételeknek. Mivel gyakran eszünk olyan ételt, amiben a hús inkább ízesítő vagy kiegészítő, ez nem jelentett gondot. Készítettem a húsból egy pörköltet, amit egy órácskáig önmagában főztem, majd a káposztával együtt.


Hozzávalók: 60dkg marhalábszár, 2kg savanyú káposzta, 2tk sóban eltett darált fűszerpaprika, 2tk házi ételízesítő, 2tk pirospaprika, 4 gerezd fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, (esetleg 1 paradicsom és 1 paprika), 6ek olaj vagy zsír, 1 babérlevél, (1 kisebb erőspaprika), 125g rizs a tálaláshoz: friss tejföl, esetleg: zöldpetrezselyem, sült kolozsvári szalonna- és kolbászszeletek

Elkészítés: A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és a zsiradékon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott marhahúst, az összetört fokhagymát és a fűszereket (a babér kivételével) és tovább pirítjuk, majd belekeverjük a pirospaprikát is. Fedő alatt kis lángon főzzük a saját levében. Ha elfő a leve, pici vizzel pótolhatjuk, de maradjon sűrű. Közben a káposztát kimossuk, ha szükséges, és egy nagyobb lábasba terítjük a felét. Ha a pörkölt már főtt egy órát, ráöntjük a káposztára, majd rátesszük a savanyú káposzta másik felét is. Feöntjük vízzel úgy, hogy ellepje kissé, beleszórjuk a rizst, hozzáadjuk a babérlevelet, s ha szükséges, még tehetünk bele fokhagymát. Felforraljuk, majd 1 órán át lassú tűzön fözzük. Ha nagyon sűrű lenne, adhatunk még hozzá egy kevés vizet, hogy ne kapjon le alul.

Tálalás előtt süthetünk a tetejére néhány szelet füstölt kolbászt vagy kolozsvári szalonnát. Friss kenyérrel, tejföllel, zöldpetrezselyemmel kínáljuk.

11 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Néha én is belenézek abba a filmsorozatba, nagyon érdekes, de hosszú ideig nem tudom egyfolytában nézni.
A marhalábszár - jó sokáig főzögetve - az egyik legfinomabb hús, főleg ha apukám csinálja.

Kata írta...

Jé, mi ezt marhahúsból még sosem készítettük, valószínűleg megszokásból sertéshúsból. Biztosan finom lehetett, mi is marhahús-pártiak lennénk, de leírtad az okot, amiért ritkább vendég nálunk is...

trinity írta...

Ó, és én jobban is szeretem a marhát, mint a sertést!! Nagyon tetszik! Természetesen a fotózás-tálalás megint gyönyörű!!!

Gyöngyi írta...

A savanyú káposztát minden formában szeretem, így nálam ez az étel remekül bejön:)

nokedli írta...

csodálatosan napsütéses! még én sem készítettem marhahúsból, de ha majd úgy adódik kipróbálom. ma megsütöttem az újévi kiflijeidet (a piros-feketéket:-)). nagyon jó lettek! köszi a receptet.

Jade írta...

Jaj, de gyonyoru a foto! Ezt valoban kar lett volna kihagyni!

Itt is dragabb a marhahus a sertesnel, csirkenel is. De meg mindig olcsobb, mint otthon.
Van egy zacsko savanyukaposztam, ezt keszitem el belole jovo heten! Mar alig varom! Koszi a receptet!

duende írta...

Hm... fííínom! :)
Én meg nagyim féle toroskáposztát csináltam a héten. Ilyenkor a savanyúkáposzta hetente jöhet, imádjuk mindenhogyan.

Olgis írta...

Tényleg különleges a marhahússal.Mindent ki kell próbálni egyszer!!!Nagyon guszta.

lúdanyó írta...

A nagymamámnál sertéshúsból, rizs nélkül készült - így is finom lehet!

Ízlésszindróma írta...

Jaj, ez így nekem nagyon bejön marhahusival, már ennék egy ideje káposztát, szerintem hamarosan ki is próbálom így. köszi!

Névtelen írta...

Szia!

Nagyon nagyszerű a blogod, gyönyörű fotókkal! Kaptál is tőlem valamit, kérlek, nézd meg:
http://pocakpanna.blogspot.com/2010/01/kreativ-blogger-dij.html