2010. február 6., szombat

Feketecseresznyés rózsahalmok

olyan óvatosan
járok itt mintha tőlem
függne a meddig

(erős ildikó - pillanatkép)

Megint alig főztem a héten. Na jó, persze, azért ettünk, de olyan igazán egyszerű téli dolgokat, amik már amúgy is szerepelnek a blogon valamilyen formában. Ma viszont - mert megérdemeljük - két bevallás között sütöttem valamit. Megpróbáltam egy kicsit visszacsempészni a nyár ízeit, ha már úgyis csak a havazást nézhetjük még egy darabig. Virág és gyümölcs - ezekből képzeltem el. Persze a gyümölcs csak aszalt vagy fagyasztott, esetleg befőtt lehet ilyenkor, én aszalt feketecseresznyét, némi meggylét használtam, és ehhez jött a nyáron elkészített rózsakivonat. Bármily szép is lenne ez utóbbinak tulajdonítani a sütemény színét, az az igazság, hogy a kivonat inkább áttetsző, illetve kissé halványsárga színű, így inkább a meggylé biztosította a végeredményt. Ettől függetlenül a rózsakivonatnak nagyon kellemes az íze - de tömény, ezért csak keveset szabad használni belőle.
Akinek nincs ilyen a birtokában, az is nyugodtan elkészítheti a süteményt - legfeljebb más nevet ad neki -, mert a feketecseresznye (vagy valamilyen aszalt gyümölcs) - is jól feldobja, nem kell más hókuszpókusz. A tészta olyan állagú, hogy lehet szebben is formázni (esetleg kinyújtani és formával kiszúrni is), én most megelégedtem azzal, hogy csak kupacokat raktam belőle a sütőlemezre. A recepthez a kiinduló ötletet Jade cseresznyés vajas keksze adta.

Hozzávalók (56 darabhoz): 7,5dl rétesliszt, 30dkg vaj, 1dl tej, 10dkg aszalt feketecseresznye, 2dl cukor, 1ek napon készült rózsakivonat, 1ek meggylé, 1tk sütőpor, csipet só

Elkészítés: a vajat habosra keverjük a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet, a meggylét, a rózsakivonatot és a sütőporral elkevert lisztet. (Ha van, esetleg vágott mandulával is gazdagíthatjuk.) Végül beleforgatjuk a felaprított feketecseresznyét. Célszerű rövid ideig hűtőben pihentetni, főként ha komolyabban szeretnénk formázni, nem csak kikupacolni, ahogyan én tettem. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütőpapírral bélelt tepsire helyezett süteményeket adagonként kb. 12 percig sütjük. Figyelem! Itt is érvényes, hogy várjuk meg, míg kihűl a tészta, csak akkor szedjük le a sütőlemezről, amikor már megszilárdult kissé.

21 megjegyzés:

Makka írta...

Juhhúúúj, de szépek! És bizonyára nagyon finomak. Az a nagy igazság, hogy tök éhes vagyok éppen, de nem megyek le a konyhába, mert nincs kedvem a megjegyzésekhez...

erős ildikó írta...

Miféle megjegyzések? S mit törődsz Te bármilyen megjegyzésekkel? Hétvége van!

Makka írta...

Tudod, olyasmik, hogy "nincs túl késő?" meg "mit csinálsz te itt?". És ezeken a hétvége sem segít.
Azzal együtt, ha két hétig nem ennék semmit, az se látszana rajtam, szóval talán jobb is így most.:))

Mondjuk, azt is képtelenek megszokni, hogy reggel kb. 10-ig teljesen felesleges hozzám szólni, addig antiszoci vagyok mindig. Néha persze azon túl is.:)

erős ildikó írta...

Nincs mese, kell Neked egy külön konyha!:)

Makka írta...

Bizony, bizony, vissza kell állítani a régi rendet.:)

Névtelen írta...

beszállok megint a kettötök pingpongozásába, mert oda vagyok a meggyért minden formában! a egyetlen baj, hogy se meggyem, se rózsakivonatom... mondjuk konyhám azért van - és ott szerencsére nem szól bele senki. napmátka, küldenél pár darabot ezekböl az apró csodákból??

duende írta...

Hm... ez finom lehet, a meggyért én is oda vagyok. :)
Rózsavízre már régóta áhítozom...

Limara írta...

Megint egy csodát alkottál, fantasztikus lehet már az illata is:))

Csibe írta...

Nagyon szépek, és milyen finom lehet!

Puszedli írta...

Hú, ez fantasztikus lehet!

Felhőlány írta...

Gyönyörű nyáridéző kekszek ezek! :)És milyen jó ötlet a rózsavíz! Még a nyáron kaptam egy üvegnyit, talán egy desszerthez ha használtam...

Ízlésszindróma írta...

Nagyon szimpatikus kekszeket csináltál, most jól jönne egy pár darab, biztos jobb kedvre derít a téli sötétségben:)))az idézeted olyan ismerős érzés...

Ancsika írta...

most lett végem, hogy betértem hozzád és elolvastam a receptet. Valami isteni lehet!!!! De sajna nincs rózsavizem, így csak áhitozom :)

trinity írta...

Erre már én is kacsintgattam:)) Gyönyörűek lettek, Napmátka!!!

Névtelen írta...

Kedves Napmátka!

Ha a rózsalekvárommal váltanám ki a kivonatot, nagyon elrontanám vele? Lekváros recept alig van a neten, jó lenne már valamibe felhasználni : )
Köszi, Piroska

erős ildikó írta...

Kedves Piroska!
Szerintem nagyon jó ötlet, én tavaly csak kivonatot készítettem, lekvárt már jó ideje nem. Remek lenne a sütibe, nem tudom mennyire édes és intenzív ízű a lekvárod, lehet, hogy több elkel belőle, mint a kivonatból, és persze a cukor mennyisége is ennek megfelelően változhat.

Mellesleg ha nincs mibe felhasználni a rózsalekvárt, csak ötletként mondom, hogy én valamelyik karácsony táján használtam egy egyszerű desszertbe: tejberizst készítettem mazsolával és fűszerekkel (kardamom, fahéj, ánizs, citromhéj, stb.) és abba is kevertem rózsalekvárt, majd poharakban (tálkákban) kihűtöttem és mandulával megszórtam.

Névtelen írta...

Köszi : )
Nálam fagyiba szokott menni, mert imádom. Csak ebben a zimankóban annyira nem vágyom már több hidegre : ) Üdv: Piroska

Palócprovence írta...

Küldtem Neked valamit! :)
http://palocprovence.blogspot.com/2010/02/ujabb-korkerdes-kellemetlen-blogos.html

Névtelen írta...

Imádom a kekszeket! Én is készítettem egy ilyen gyümölcsöset épp. Imádom az aszalt fekete csersznyét, mindenbe rakok mostanában én is!
Isteni a fotó!

szepyke írta...

Ó, hát én ezt hogy nem láttam eddig?
Valami hasonlót készítettem, holnap posztolom. Micsoda gyönyörűséges lett!

Renata Kalman írta...

Nagyon tetszik, a fekete cseresznye is, meg a forma is...
Folyamatosan meglepsz valamivel, pedig hozzászokhattam volna már :)