2010. április 21., szerda

Spenótos-sajtos-gombás zöldségfasírt

Komédiánk bárgyú-tárgyú:
csudaboltban bóvli áru;
hiperágy és szuperágyú.
- Nagyméretű, kisszabású.
(Fodor Ákos)

Konyhai tevékenységem mostanság a minimális szükségletek kielégítésében merül ki. Pedig tavaly ilyenkor a medvehagymával, majd az orgonával játszottam. Gyorsan-könnyen címkével ellátott ételeim már nem elég gyorsak, kénytelen vagyok tovább egyszerűsíteni rajtuk. S persze olyan ételeket kitalálni, amit mindenki megeszik. Apu például nem rajong az édes tésztákért, a levesek is kiestek egy idő óta, mert a falatokra vágható dolgokat könnyebb megennie.
A múlt hét mindannyiunkat kimerített, folyamatos esőben, az M0-ás kiszámíthatatlan forgalma közepette jártunk a vidéki kezelésre. Itt-ott megálltunk, s vettem valami ennivalót, néha péksüteményt, máskor kínait. Kocsiba be egy nagyobb tálca, s a hátsó ülésen megkíséreltem Aput ebédeltetni.
A napi futás lassanként heti két (néha egy) alkalomra csökkent, de muszáj beiktatni, hogy fizikailag bírjam a terhelést.
E héten viszont már "gasztroélményeim" is voltak, párom pedig hétköznapjaink apró-cseprő eseményeit örökítette meg. Unokatesóm megajándékozott Jamie Oliver "...és egyszerűen csak főzz!" - DVD-sorozatával. Mondtam neki, hogy ráér, úgysincs időm megnézni, de azért elküldte. Köszönöm!
Nekem új ez a sorozat, mert még nem láttam. Késő este nézegetek egy-egy epizódot. Azt hiszem, egy jó darabig kitart. Bár én jobban kedvelem Hugh (Fearnley-Whittingstall) stílusát, Jamie-től is szívesen veszek ötleteket. Az egyetlen bajom vele, hogy a legtöbb esetben a kész ételt a konyhapultról, közös tányérból fogyasztják el vendégeivel. Nekem a főzőcskéhez és az élvezethez hozzátartozik, hogy kényelmesen, ülve, s lehetőleg a saját tányéromból ehessek. No persze erre nem mindig van lehetőség, de amikor van, miért ne?

Tegnap este kivettem a mélyhűtőből a múltkor sütött spenótos tekercsekhez készített töltelék maradékát. Elég sok maradt meg, a ledarált nyers spenóton kívül tejszínes krémsajt, reszelt sajt, petrezselyem, fokhagyma és más fűszerek is voltak már benne, most hozzáadtam egy kevés lisztet, 1 tojást, zsemlemorzsát, frissen őrölt borsot és egy negyed kiló gombát.
Korongokat formáztam - s hogy az olajjal se kelljen pepecselni - a kis kontakt grillben sütöttem meg. Pirított hagymás krumplipürével ettük.
(Esetleg egy sajtos besamelt vagy hasonló mártást még elbírt volna.)

Hozzávalók (20-24 fasírthoz): kb. 50dkg ledarált friss, zsenge spenót, 5 dkg tejszínes natúr krémsajt, 5dkg reszelt keménysajt (ízlés szerint), 25dkg apróra vágott gomba (csiperke vagy más), só, frissen őrölt fekete bors, apróra vágott petrezselyem, 2-3 gerezd összetört fokhagyma, 1 tojás, 2ek teljes kiőrlésű liszt, kb. 8-10ek zsemlemorzsa, só

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, és állni hagyjuk, hogy a liszt és a zsemlemorzsa felvehesse a többi alapanyag nedvességét. Fasírtokat formázunk, majd kontakt grillben / grillserpenyőben / vagy olajban pár perc alatt megsütjük.

Jó választás azoknak, akik nem idegenkednek a húsmentes fogásoktól, és szeretik a friss zöldeket.

6 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Veled érzek minden tekintetben. Még azt is tudom, milyen az amikor a túl gyors se elég gyors. Megterhelő időszak, az biztos, de lehet, hogy később, amikor már emlék lesz, még meg is szépül.

duende írta...

Kitartást kívánok Neked... tudom mennyi erő kell ilyenkor!
Kívánok gyógyulást édesapádnak!

Tinkmara írta...

Veletek gondolok, imádkzom édesapád gyógyulásáért, neked, családodnak erőért. Gyakran kattanok ide, látom nem vagy, de most örömmel tölt el ez a kis jel, hogy vagy, és erős vagy!

szepyke írta...

Napmátka, erőt, és egészséget Nektek! Bár ez így most hülyén hangzik, de erre van a legnagyobb szükséged most.

Névtelen írta...

jó volt olvasni, hogy azért akármi is legyen, ti össszetartotok és segítetek azon, aki rászorul. eröt és egésséget kívánok neked, párodnak és édesapádnak is.

BKata írta...

tudom miről írsz, sajnos. ismeretlenül is gondolok rád és szorítok. sok erőt.