2013. január 6., vasárnap

Borcsokoládé változatok

Mit eltemet a feledés, / egy gyík-kúszás, egy szárnyverés, / egy rezdület mely elpörög: / múlónak látszik és örök. / Mert ami egyszer végbement / azon nem másít semmi rend, / se Isten, se az ördögök: / múlónak látszik és örök.  (Weöres Sándor)

Epiphania Domini. Az úr megjelenése. Vízkereszt. A három királyok imádása. Házszentelés.
A karácsonyi ünnepkör ezzel a nappal zárul, és átadja helyét a farsangnak. A karácsonyfát leszedjük, a díszek, a gyertyák, a kis betlehem visszakerülnek újra a lakás sötét zugaiba, de a világosság, Aki megszületett, velünk marad nemcsak az egyre hosszabb nappalokkal, hanem a gondviselő reménnyel is, amivel az új évet elkezdjük.

A farsang a röviditalok, a fánkok, a téli dínom-dánomok időszaka. Ilyenkor csak elvermelt tavalyi zöldség, gyümölcs van, viszont a disznóvágásokból tepertő, szalonna, kolbász akad még a gondos parasztportákon. Vidéken is van nagy szegénység, de nem állnak hosszú sorok az ingyen ételért - és ezt jó látni. Ha munka nincs is, vagy csak elvétve akad, a hagyományos, önellátó háztáji gazdaságok bőven adnak egész évre tennivalót és némi reményt, betevő falatot is. Tudom, az időjárás kiszámíthatatlan, de minden évben van valami, ami jobban terem vagy életrevalóbb, és van, ami kevésbé. És a pénzért vagy munkáért helyben kapott portéka is olcsóbb, frissebb, mint a városban. Persze mások a vágyak, az igények is. Az embernek ott eszébe sem jut az az életforma, amit a média sugall, pedig ott is van tévé, internet, és az emberek használják is. Terveznek, ötletelnek, falusi turizmus, házi lekvár, kézműves portéka. Ki miben hisz. A falu mégis szerényebb, de legalábbis, minden javát megbecsüli, akárcsak a barterüzletet. Én benne látom a jövőt.

A karácsonyt mi ismét Apuval töltöttük a fővárosban, majd szilveszter előtt utaztunk Miskolcra, párom családjához, és az óév utolsó napja pedig a Bódva-völgyben, a nomádportán telt el. Bejártuk a kis utcákat, megnéztük a köztéri betlehemet.
A tél egészen más arcát mutatja arrafelé, mint itt. Köd és jég. Vaskos zúzmara és tompa napfény.
Vettünk helyben szalonnát és zsírt, kaptunk disznótoros kóstolót, tojást, almát, vendégül láttak toros káposztára, süteményre. Ilyen hidegben minden jól esik. Hoztunk sütőtököt, diót, krumplit, hagymát saját termésből.
Az új év első napja megint a Minorita templomban talált, ezúttal a párom által készített fakeresztet is magammal vittem. Pár napja pedig már a szobánk falára került.

Ennek az italnak az alapreceptjét, az 1800-as évekből származó Kugler Géza-féle borcsokoládét sokan ismerik. Nekem nemrég küldte tovább párom, és gondoltam, így a farsang elején kipróbáljuk. Magában úgysem szeretem az alkoholt, bort talán évente egyszer, ha iszom, ez a párosítás viszont izgalmasnak tűnt. A recept úgy szól, hogy jó minőségű vörösbort és étcsokoládét használjunk. Persze, persze, de milyet? Ezen gondolkodtam, többféle lehetőség is eszembe jutott. De rögtön azután a fehér csokoládé is felmerült bennem, ami önmagában túl édes, de borral finom lehet. Ekkor már a keserű csokoládé - édes vörösbor és a fehér csokoládé - száraz fehérbor párhuzama izgatott, így mindkettőt kipróbáltam, homoki félédes zweigelt és ezerjó került a csokoládék mellé.
Bár az alaprecept őrölt szegfűszeggel és fahéjjal ajánlotta gazdagítani az italt, én egyiket sem használtam ezúttal. Nyilván számtalan lehetőség és kombináció kipróbálható, nekünk most a fehér ízlett jobban.
És ha már farsang, ne felejtsétek elkészíteni a triplaszilvás bonbont sem!

Borcsokoládé alaprecept (2 pohárhoz):
Hozzávalók:
10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
2 dl jó minőségű vörösbor
ízlés szerint őrölt szegfűszeg, fahéj

Elkészítés: A darabokra tört csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a bort és egyneművé keverjük. Fűszerekkel gazdagíthatjuk.
(Az én változataim tehát keserű csokoládé félédes vörösborral és fehér csokoládé száraz fehérborral. Fűszerek nélkül.)

5 megjegyzés:

szaberka írta...

Mindig jó Téged olvasni. És nagyon nem csak a receptek miatt...

Hanczur írta...

Lekerült egy gitár. Felkerült egy kereszt. Lehet, hogy változnak a hangsúlyok az életünkben.

MJ írta...

Boldog új esztendőt kívánok! :)

Notburga írta...

Csatlakozom szaberkához! Nyugodalmas, szép új évet minden jóval kívánok!

erős ildikó írta...

Köszönöm szépen, hogy belátogattatok és a jókívánságokat is!