2015. május 17., vasárnap

Fűszersarok a teraszon

Fénykép: Erős Ildikó © napmátka tűzhely
Ahogy írtam már legutóbb, most a figyelmem központjában a terasz van, már kezd úgy kinézni, ahogy szeretném.
Kedves ismerősünk - Nóra - nemrég rengeteg fűszernövénnyel és más földi jóval (saját konyhájából származó "gasztroajándékokkal"), de mindenek előtt a látogatásával szerzett örömet.
A tőle kapott növények egy részét a teraszon ültettem el, kiegészítve néhány kertünkből származó fűszerrel.
Így a konyhához is közel vannak, kedves látványt nyújtanak az egyik oszlopunk tövében, és a teraszon tartózkodva is élvezhetjük az illatukat.

A csoportban egyelőre a következő fűszer- és gyógynövények kaptak helyet:

- lestyán
- citromfű
- metélőhagyma
- szurokfű
- borsikafű / csombor
- orvosi zsálya
- ibolyás csillaghagyma
- majoranna
- levendula
- eperillatú menta

Szeretném a későbbiekben kiegészíteni petrezselyemmel (mely egyelőre a kertben nő), bazsalikommal, kaporral, rozmaringgal, citrom verbénával, és persze nem kizárt, hogy tovább bővül a kör.

Végre az első ágyást is némileg rendbetettem, egyelőre meghagytam a floxokat, az elvirágzott tulipánokat bátran visszavágtam és ide is került öt rózsatő (a szabadon maradt helyekre.) Ami a tulipánokat illeti, tudom, hogy a szakirodalom szerint meg kellene várni, míg teljesen elszáradnak, de ki akarja nézni a barna leveleket? Gondoltam, hogy szomszédunk, Mari néni sem hagyja meg, ugyanis neki mindig gyönyörű a kertje, amibe nem fér bele a tudományos alapon visszahúzódó tulipán. Megkérdeztem: levágja. Hát levágtam én is. Úgyis minden évben akar az ember új hagymákat is ültetni. Amennyi kijön, annyi lesz, öregebbek és fiatalok együtt - reményeim szerint.

Egy másik virágágyás még szabad foltjaira pedig bazsarózsát és apró krizantémot szeretnék szaporítani. Az előbbi gyönyörű, az utóbbi is szép, és  hosszan virágzik, nagyjából akkor, amikor már kevés színes folt van a kertben.

2 megjegyzés:

N írta...

Nagyon csinoska lett!
A metélőhagyma ponponjai szinte kacagnak!

erős ildikó írta...

Már csak az a kérdés, hogy ki kinek a társaságában érzi jól magát. Mert nekem így tetszenek együtt, de hogy ők mit szólnak hozzá... majd kiderül.