2009. február 19., csütörtök

Böjtelő hava

szavaim egyre tisztábbak lesznek
ahogy több lesz bennük a fény és a csend
ahogy egyre könnyebbé válnak
minden felesleget hagyva idelenn

(erős ildikó - fent - részlet)

Annyira siettetném már a tavaszt, a rügyek nyílását, s főként a meleget, hogy közben csak ritkán veszem észre a tél szépségeit. Pedig a képen látható cserjénk ilyenkor talán a legszebb. Egész évben gyönyörű, és mégis. Azt hiszem madárbirsnek hívják, bár egy időben tűztövisnek gondoltam, de jobban szemügyre véve látom, hogy nincsenek tüskéi. Velem ellentétben szereti a hideget, a bogyók színe is ilyenkor teljesedik ki. Úgy tervezem, hogy a vidéki portánkon is ültetek majd belőle, hadd gyönyörködjünk benne egész évben.
Február - böjtelő hava - második felében járunk, és néhány napon belül a farsang is véget ér (ezzel együtt az oldalsávon szereplő kis közvélemény-kutatásom is). Elkezdődik szerdán a nagyböjt, ami nem a fogyókúrák ideje, hanem egy tudatos testi-lelki-szellemi megtisztulás lehetősége.
Az étkezés szempontjából - a keresztények számára - ebben az időszakban tiltott a hús, a zsíros ételek, a tejtermékek és a tojás fogyasztása - vagyis az állati eredetű élelmiszereké. A hal kivételt képez. Megengedettek természetesen a gabonák, gyümölcsök, káposztafélék, zöldségek, kásák és egyszerűbb levesek. Van, akinek ez egyátalán nem jelent gondot, mert általában így étkezik, s van, akinek nagyon nehéz lenne egy ilyen étrendet követni. De akár tartja valaki magát az előírásokhoz, akár nem, érdemes lehet elgondolkodni azon, milyen érzés lehet - természetesen mértékkel - főtt sonkát, tojást, kalácsot enni azután, hogy negyven napig nem vettünk ilyesmit magunkhoz.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ma én is gondoltam a böjtre. Azt hittem, hogy a tejtermék belefér a böjtös étrendbe, de mivel nekem pont ez esik ki, illetve a szoptatás miatt is, azt hiszem most nem hagynám ki a húst meg a zsírt. Pedig egyszer tényleg olyan jó lenne végigmenni egy ilyen negyven napon. Fura, hogy egyesek ilyesmiről álmodoznak?

A verseid egyre jobban tetszenek. Ez a mai nagyon megtalált.

duende írta...

Én már többször végigcsináltam a nagyböjtöt. Nagyon jó. Tényleg kitisztítja a szervezetet. Idén is tervezem. Rám fér...


A vers tényleg nagyon szép... Ismét. :)
És az a növényke is. Csodapiros.

erős ildikó írta...

Köszönöm.
Több okból én sem tudom teljes mértékben tartani a böjtöt. Talán majd egyszer.

Névtelen írta...

Köszönöm, hogy megosztottad ezeket az adatokat. Jo ragondolni, a hagyomanyainkra. Szép a blogod Napmátka!
Nóra