2009. március 7., szombat

Tavaszváró paradicsomos bableves tésztával


átölelt a ringó szél karcsú zöld illata

mint halkuló alkonyon fűszeres méz-tea
mint régi vers kísértő ábrándos ritmusa
szavakból kirakott könnyező éjszaka

(erős ildikó - káprázat - részlet)


Tegnap már egész szép idő volt mifelénk. Ki is bújtunk a házból, párom biciklit javított, én meg a szobanövényeket szellőztettem meg kissé, csináltam is pár fotót - csak úgy - arról a korallvirágról, amit Apukám hozott. Sajnos ma megint borult az ég és a szél is erősen fúj, azért én rendületlenül várom a tavaszt, s nem mulasztom el ellenőrizni a rügyeket az aranyesőn.
Ehhez hasonló receptet még évekkel ezelőtt egy tésztás könyvben találtam, amit azért is emelnék ki, mert ott a babbal egyenlő arányban került a tészta a sűrű levesbe. Én is ilyesmit terveztem, s bár végül mégiscsak a bab "nyert", a megszokottól lényegesen különböző ízvilágot sikerült létrehozni. Ez volt a cél. Legyen bableves, de másképp, mint ahogy enni szoktuk. Ebbe nem került sem füstölt csülök, sem sok zöldség, mégis finom lett - azt hiszem, leginkább a paradicsom miatt.
Hozzávalók: 50dkg szárazbab, 4 gerezd fokhagyma, 1kk pirospaprika, só, 2dl zöldségalaplé, 2dl natúr paradicsomlé vagy (ha idénye van) 3db leforrázott, meghámozott és felkockázott paradicsom, friss petrezselyemzöld, olaj, 15dkg szarvacskatészta
A szárazbabot előző este beáztattam, majd másnap leöblítettem, leszűrtem. Egy nagyobb fazékba tettem, kevés olajon kissé átforgattam, majd pirospaprikát adtam hozzá. Rászórtam az áttört fokhagymát és kevés vízzel felöntve kezdtem főzni. Később hozzáadtam az összevágott petrezselyemzöld felét, a zöldségalaplét majd a paradicsomot, kevés sót, szükség szerint vizet és készre főztem. Külön készítettem el hozzá a szarvacskatésztát, hogy ne ázzon el a levesben, ha nem fogyna el egyszerre. Friss petrezselyemmel meghintve tálaltam, de ehhez az ételhez erősebb ízű sajt is mehet reszelve.
(Zöldségalaplé: nálam kis dobozokban várakoznak a hűtőben. Mind a zöldség- mind a húslevesek végét - ami már egy kiadós tányérra sem lenne elég - át szoktam szűrni, majd kis műanyagdobozokban beteszem a mélyhűtőbe, hogy azután más ételekhez fifo rendszerben felhasználhassam. Ehhez persze vagy jó emlékezet, vagy címkézés és dátumozás szükséges.)

9 megjegyzés:

MGL írta...

Egész nap csak nassoltam (kb 40 dkg mandula...meg 15 dk makadám dió fagyasztva)...és akartam valami rendeset enni...de nem jöttem rá, hogy mi lenne mára tökéletes. Most viszont így 4 óra után már tudom...de már nem ehetek....de holnap is van nap.

erős ildikó írta...

Ez így van! Én is szeretem a magvakat, de azért csak azon nem tudnék egész nap élni...
Sütöttem is némi fűszeres diót (holnap majd felteszem), de az csak nasi. Igen, így 4 óra után...

Kata írta...

Ezzel a levessel én is kiegyeznék, valamiért mostanában nagyon kívánom a babot, de csütörtökön volt csilis bab a fiúk kérésére, úgyhogy legalább 1 hetet kell vármi...

Ja, és úgy láttam, szülinapod van (volt); Isten éltessen sokáig!!:)))

A fűszeres diónak előre örülök, már a VKF előtt is forgott az agyamban, miképp lehetne csinálni...

erős ildikó írta...

Köszönöm!

MGL írta...

Fűszeres diót azért 4 után is lehet enni:)SZépek a pulcsik, és így ismeretlenül is Boldog SZülinapot.

MGL

erős ildikó írta...

Ja, azt szabad? Én mást is szoktam délután 4 után... ez van:-)
Köszönöm a köszöntést!

duende írta...

Én is bablevest főztem a napokban, azt a kis szalonnásat-egyszerűt. A páromnak. Imádom a bablevest, a tiéd is isteni lehetett!
És szép a virágod is... :)

Vesta írta...

Boooldog, boooldog,boooldog születésnapot!!!

erős ildikó írta...

...Reméljük, hogy lesz még sok ilyen szép napunk! :-)

A bab nálunk télen-nyáron megy.

Köszönöm!