2009. április 10., péntek

A nagyböjti közvélemény-kutatás eredményei

Kíváncsian nézegettem a nagyböjtben a válaszok alakulását az oldalsávon. Mindenek előtt megköszönöm mindazoknak, akik válaszoltak. Nagy örömömre a résztvevők száma jócskán meghaladta a farsangi időszakét - így abban bízom, hogy pünkösdig megint csak sok válasz érkezik majd az új kérdésekre. De nézzük a nagyböjti témákat:
Az első kérdés a teázásra vonatkozott: ki, milyen teát fogyaszt szívesen. Több választ is be lehetett jelölni. 304 jelölés érkezett, a következő eloszlásban (zárójelben a "helyezés" is látható):

24% zöld tea (1) / 22% gyümölcstea (2) / 19% gyógytea (3) / 14% vörös tea (rooibos) (4) / 13% fekete tea (5) / 6% fehér tea (6) / 2% nem fogyaszt teát (7)

Meglepett kissé a fekete tea "ötödik helyezése". Annak ellenére, hogy mi szinte mindenfélét iszunk, azért a szálas fekete teák is előkelő helyen állnak nálunk, télen főként ez fogy. A gyümölcsteák nekem gyakran elég hasonló ízűek, a vörös és zöld teát jobban szeretem. A gyógynövényekből legszívesebben csalánteát fogyasztok, a mentát is tartalmazó keverékeket viszont kifejezetten kerülöm. Saját gyűjtésből csipkebogyót, kökényt, akácot iszunk.

A másik kérdés a böjtölésre vonatkozott: 115-en válaszoltak. Itt felmerült a vegánok / vegetáriánusok részéről, mit válaszolhatnának. Én úgy látom, ez egy életmód, nem pedig egy időszakos böjt, így ebben az esetben azt javasoltam, hogy vagy maradjanak ki a válaszadásból, vagy válasszanak belátásuk szerint, különösen, ha a böjt alatt ők is lemondanak olyan ételről/ételcsoportról, amit egyébként fogyaszthatnak. Mi magunk csak részlegesen tartottuk a böjtöt, én magam húst nem, de tojást, tejterméket fogyasztottam. A blogra is csak húsmentes receptek kerültek ki ebben az időszakban. A válaszok megoszlása pedig a következő:

62% nem tartja a nagyböjtöt / 32% részlegesen tartja / 6% megtartja a nagyböjtöt

Köszönöm a válaszokat. A következő időszakban - pünkösdig - újabb témákról faggatom majd az Olvasóim.
Áldott, örömteli húsvétot kívánok mindenkinek!

1 megjegyzés:

duende írta...

Kellemes Ünnepet! :)