2009. május 22., péntek

Pálinkás-tejszínes gyümölcsök

Ilyenkor - az eperszezon idején - magam is elgyengülök néha, látván a gasztrobloggerek ínycsiklandó alkotásait, különösen a pohárkrémeket. Pedig az nyilvánvaló, hogy az érett gyümölcs önmagában való ízét nemigen lehet / kell felülmúlni.
Nálam nem sok krémes nyalánkságban van részük az Olvasóknak, bár szerintem örülnének neki. Abból következtetek erre, hogy a blog statisztikái szerint a legtöbbet látogatott bejegyzéseim a pogácsák után a krémes sütemények - amiből pedig alig akad a blogon. Nem is szeretem a túl édes-krémes dolgokat. Néha megkívánom, de ritkán esik jól. A csokoládéból is legfeljebb a keserűt, s azt is ritkán tudom magában megenni, inkább beleteszem valamibe. Nem sűrűn, mert pár éve a kakaóra is allergiát mutattak ki a szervezetemben. Hogy valósan-e, azt nem tudom. Mindegy. Túl gyakran nem szerepel nálunk.
A tejtermékekkel is csínján bánok, viszont néha-néha a friss tejszín rabul ejt, persze cukor nélkül. Úgy az igazi. Hiszen amivel fogyasztjuk, az többnyire úgyis édeskés.
Ebbe a pohárkrémbe most némi villával összetört gyümölcs került, kevés mézzel és még kevesebb pálinkával összekeverve - no meg tejszín.

Hozzávalók (4 személyre): 20 szem közepes méretű eper, 1 zöldalma, 2 puha húsú körte, 3ek méz, 1,5ek szilvapálinka, 250ml tejszín

Elkészítés: a gyümölcsöket megmossuk. Az almát és a körtét kivételesen megpucoljuk és húsukat apróra vágva egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a negyedelt epret. Belekeverjük a mézet és a pálinkát, majd az egészet villával kissé darabosra törjük. Felverjük a teszínt. A gyümölccsel rétegezve poharakba tesszük és behűtjük.

Lehetett volna még akár citromfűvel is díszíteni - de az jelenleg nincs itthon...

12 megjegyzés:

Makka írta...

Pazar! Szinte érzem az illatot is.:)

Ancsika írta...

Igazán találó! :)
Azért gondolom, elfogyott!
Küldjek citromfüvet???? Rengeteg van :))))

alchri írta...

Ez egy álom!!!!!!A kinézete is és gondolom az íze is!

lúdanyó írta...

Hát most meg tudnám enni :) Éppen ebéd után vagyunk, jól esne egy kis könnyű nyalánkság. Mint ez.

erős ildikó írta...

Hát én megyek is: bekebelezem a mai adagot...
Citromfű nálunk is van a nomádportán (csak 260 km-re:-) De azért köszönöm!

Vesta írta...

Nahát, az én kommentem meg hova lett?!
Bár akkor nem ismétlem meg a citromfű-ajánlatom, csak azt, hogy mindjárt én is csinálok valami hasonló finomat, mert ez remekül néz ki!

Limara írta...

Hát egy ilyennel engem is el lehet csábítani... :)))

trinity írta...

Én nem tudok ellenállni az ilyen habos-krémes nyalánkságoknak:)))Ha meg egy kis alkohol is van rajt, attól még kívánatosabbak a gyümölcsök! Egy szép nagy adagot, ha kérhetek:)))

Ízlésszindróma írta...

jujj ez nagyon guszta, én is pont csináltam tegnap epres pohár krémet, majd valamikor fel is teszem. jól hangzik, hogy más gyümikék is vannak az eper mellett.

erős ildikó írta...

Hát ennek főleg az az oka, hogy kevés eprem volt...

duende írta...

És ezt kérném desszertnek! Annyira jól néz ki! :))

És pályinkás is, meg gyümölcsös is, meg tejszínes is... Egyből két adag rendel! :))

Renata Kalman írta...

Engem különösen a körte ragadott meg, hogy még sosem ettem eperrel, de csak jó lehet, ahogy elképzelem...