2009. július 15., szerda

Nyári fűszeres saláta balzsamecetkrémmel

Az önkínzás többnyire zsákutca; néha nagy kerülő; csak igen ritkán a legrövidebb út. Legtöbb ember részére az élvezetekről való teljes lemondás éppoly káros,mint az élvezetekben tobzódás. Ami pedig a kettő közt van, a mértékletesség („élvezek, de kiskanalanként, óvatosan, takarékosan”): összezsugorító.
Úgy neveld kívánságaidat, hogy ne az élvezetek és hasznok felé irányuljanak: ezzel elkerülöd a lemondást, tobzódást és mértékletességet egyaránt. Úgy alakítsd kívánságaidat, hogy akár az élvezeteket és életbeli hasznokat, akár ezeknek hiányát mellékesen fogadhasd, ne kelljen sokat törődnöd azzal, hogy részesülsz-e bennük, vagy sem. (Weöres Sándor)

Ez az egyszerű vacsora valamelyik nyári estén készült, amikor - dacára az ebédnek és a melegnek - éhesnek éreztem kicsit magamat, bár az is lehet, hogy csak folyadékra és édes ízekre vágytam. A folyadék persze gyümölcs és nyers zöldségféle formájában a leginkább kielégítő. Mongol futóegereink például egyáltalán nem isznak. Még a nyári melegben sem. Mégis mozgékonyak és sokat dolgoznak az otthonukért. A már nem szükséges, de mégsem szemetesbe való hivatalos iratok nagy mennyiségét is ők semmisítik meg. Minderre azért képesek, mert folyadékban gazdag a reggelijük: dinnyemag és -héj, paprikacsuma, almacsutka, zöldségek héja. Ha nem magvaváló a barack, akkor a magról is van még nekik mit lerágni. Ezzel estig elvannak, csak utána kapnak valamilyen száraz eledelt, pl. megszáradt kenyérhéjat, morzsát. Vagy pár szem száraz kukoricát. Kis fogyasztásúak.

De nézzük a salátát!
Hozzávalók (személyenként): néhány levél fejes saláta, 1 nagy érett őszibarack, 1ek petrezselyem olajban, csipet só és cukor, egy késhegynyi őrölt erőspaprika, pár csepp citromlé, egy tekerésnyi őrölt zöldbors, balzsamecetkrém

Elkészítés
: A salátát és a barackot megmossuk, ízlésünk szerint felvágjuk és tányérra rendezzük. Az önetet hozzávalóit a balzsamecetkrém kivételével összekeverjük. Rálocsoljuk a salátára, majd megöntözzük a balzsamecetkrémmel.

Ha van otthon, durvára tört dióbél vagy szeletelt mandula még jöhet rá! Éppen csak csípős-édes-sós, kellemes vacsora. (Figyelem! Az egérke nem a vacsora része, ő évek óta dolgozik nekünk - ráadásul itt született, tehát családtag...)

16 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Fehér színű hörcsögünk van, rózsaszín nózival és tappancsokkal :-) Ernőnek hívják :-)

Ha télen aranyárban mérik az uborkát, ő akkor is kap, mert jár neki és kész :-D Egyébként ő sem iszik soha, de friss uborka vagy alma mindig van előtte! És őrületes energiái vannak :-)))

Ez a saláta igazi nyári ínyencfalat!

erős ildikó írta...

Köszi!
Mi aranyárban magunknak sem vesszük meg, és a kisállatok is kitűnően elvannak a konyhai hulladékon. Szerintem nevelés kérdése:)
Nyáron persze nagyobb a bőség, mert több a gyümölcsmag, a természetes zöld. De a füvet is megeszik, semmi gond.

lúdanyó írta...

A papírt megeszik? Vagy csak feldarabolják? :) Nagyon helyesek lehetnek, nekem tengerimalacom volt, Ödönke néven élt sokáig.

erős ildikó írta...

Nem buták azért...:)
Nem eszik meg a papírt, csak apróra darabolják, ahogy bármilyen papírdobozt is, és almot, takarót csinálnak maguknak belőle. Igen értelmesek.

duende írta...

De édes! :)))

Elképzeltem, ahogy egérkével együtt falatoztok. Szerintem az isteni salátád neki is ízlene! Te eszel nagy tányérból, ő meg mini egér-tányérkából! .)

Nagyon helyes kisegérke! :))

erős ildikó írta...

Szia!
Az az igazság, hogy ők inkább egymás társaságát igénylik. De azért figyelnek ám, ha eszem, szemrehányólag. Este 9-kor meg kikövetelik a vacsorát. Ha nem vagyok pontos, vagy épp csinálok valamit, akkor olyan foglalatosságba kezdenek, hogy garantáltan rájuk figyeljek.
Most éppen négy van, két fekete, két szőke.

szepyke írta...

Jesszusom, de félek az egértől!
Egy borjú nagyságú kutyával éltem együtt x évig, x macskánk is volt, halak, nyúl, madár, de az egér...
Megfogom a pókot, gyerekkoromban a békát is, de az egértől mindig tarottam.Brrrr

Bocsánat. Ez van. Én vagyok a képeken, ahol a nők az asztal tetejére másznak egy egértől. Tavaly megfogtam egy degut. A hideg majd kirázott.

A saláta viszont pompásan hangzik. Ez egérke nem. Bocsánat.

Kata írta...

Izgalmasan hangzik a saláta!

erős ildikó írta...

Szepyke!
Ha az ember kertesházban vagy vidéken él, akkor a házi egérrel is szükséges megbarátkoznia...(ez egyébként nem az).
Budafokon és a nomádportán is bejön időnként az egér (pl. ősszel), de meg lehet oldani, hogy ne menjen oda, ahová nem szeretnénk. Ha megfelelő helyen van lent a csapda, rövid időn belül benne van, és nem fog felmászni sehová, nem fog összerágni semmit.

szepyke írta...

Igen, tudom, hogy nem bánt, meg milyen aranyos, de annyira tudok félni tőle. A pincébe is úgy megyek le, hogy feloltom a villanyt és belököm az ajtót, ha van ott egér, gyorsan menjen onnan, mert nagyon megijedek, és akkor ő is nagyon meg fog ijdeni!:D

Daisy írta...

Nagyon egyszerű és látványos ez a saláta.A dió nálam sok saláta kelléke.
A balzsamecet krémet Te csinálod? Én vettem a Lidl-ben tavaly, de már alig van belőle.
Én el lennék az ugró egerekkel, ha a házi nem jönne be többet!

Hanga írta...

Finom lehet a saláta, jövő héten kipróbálom, mikor a család 80%-a a Balatonon lesz, mert nálunk az őszibarack soha nem éri meg, hogy valamilyen ételbe kerüljön, nyersen, frissiben elfogy.
Nagyon aranyosak az egereitek. Évekig gyerekeim is tartottak tengerimalacot, hörcsögöt, táncolóegeret:)

trinity írta...

A saláta szokás szerint szuper!

Egerünk nem volt, azon kívül majdnem minden: most is van a cicákon kívül 2 tengerimalacka...Ők nagyon sokat esznek, folyamatosan kell rágniuk, mert különben leáll a bélműködésük, az meg nagy baj lenne...
Naponta 2x magkeveréket kapnak, meg valami zöldséget( sárgarápa, uborka) és szárított szénát...De szeretik a füvet és pitypangot is nagyon. Ők vizet is isznak-kell is nekik...

Ízlésszindróma írta...

Édi ez az egérke:) Szeretem a rágcsálókat:)
Nekünk egy tengerimalackánk van:) Rádzsa, rádzsus néven fut:)
jó, hogy írod a dinnyét, mert pont ezen gondolkodtunk, hogy eheti-e vajon. kicsit elkényeztetett, néha látom az arckifejezésén, ha valami nem annyira tetszik neki:)

tetszene a sali vacsira;) bár biztos tennék bele egy kis sajtot vagy pirítóst.

erős ildikó írta...

Daisy!
Igen, a balzsamecetkrémnek a receptje fent van a blogomon.

Ízlésszindróma!
A dinnye teljesen rendben, nálunk csak a héját és a magját kapják (a többi a miénk), az egyetlen dolog, ami eddig gondot okozott: a déligyümölcs. Sajnos azokat kezelik, így nem szabad nekik adni.

Gabriella írta...

Klassz, imádom a gyümölcsös salátákat!