2010. február 17., szerda

Böjti köményes cipó

Most már itt a reggel, mely hamut hullat fejünkre. Az ablak előtt a fákat nyöggetik a böjti szelek. (Márai Sándor)

Húshagyókeddel lezárult a farsangi időszak és ma kezdetét veszi a nagyböjt. Régebben erre az időszakra szigorúbb előírások vonatkoztak, a hús tilalmán túl valamennyi állati eredetű élelmiszer (kivéve a hal) fogyasztása is tilos volt. Így például a zsírt, a szalonnát, a tejtermékeket is mellőzték. Ma már csak hamvazószerdára, nagypéntekre és a pénteki napokra vonatkozik szigorúbb böjt, illetve az időszak hétköznapjaira valamivel megengedőbb.
Itt találtam egy részletes leírást a böjti előírásokról és azok változásairól.

Meggyőződésem, hogy a karácsonyi ünnepkör majd a farsangi időszak után azoknak is hasznos lehet a tisztulás, akik egyébként nem fektetnek különösebb hangsúlyt a böjt megtartására. Hiszen a tél végén járunk, már kevésbé kívánjuk a nehezebb ennivalókat, de még messzebb van az új, friss termények ideje. S persze az első kerti munkák előtt is érdemes helyreállítani erőnlétünket.
Akik szigorúbb böjtöt tartanának, azoknak a vegán, a megengedőbb böjthöz pedig a vega ételek ajánlottak.
Holnap - torkos csütörtökön - még elfogyaszthatók a maradékok, utána viszont jöhetnek a könnyebb, egyszerűbb ételek. Azt hiszem, a konyhában ez is kihívás, bár vannak, akik egész évben így étkeznek, köztük Renáta, a Lét-tudatos konyha gazdája is.
Úgy gondolom, hogy a böjthöz kapcsolva és azon túl is - egészségünk érdekében - jó program lehet márciusban az általa meghirdetett Reform Főzőtanfolyam, amelyre még lehet jelentkezni. A tanfolyamon magyaros ízvilágú ételsort is készítenek a résztvevők. Ilyenkor sajnálom, hogy nekem messze van Szeged, de remélem, hogy sokan kihasználják majd a lehetőséget.

A mai napon kedvenc köményes-darás kenyeremet sütöttem meg egy kicsit másképp. Tavaly előtt már többször készítettem kenyereket a Millie által bemutatott késleltetett kelesztési technikával. A lényeg itt az volt, hogy jéghideg vízzel, hűtőben indítottuk a kelt tésztát, ami másnap még hosszan pihent a konyhában, mielőtt a formázásra és a sütésre sor került volna. A másik eltérés a megszokottól a viszonylag lágy kenyértészta volt. Az eredmény mindig lyukacsos bélzetű, ropogós héjú kenyér lett.
A napokban pedig Duende blogján láttam azt a bizonyos dagasztás nélküli kenyeret, ahol szintén a hosszabb kelesztési idő eredményez hasonló minőségű kenyeret. Engem a dagasztás része nem különösebben izgat, mert - ha épp nem érek rá - elvégzi a kenyérsütő ezt a fázist. A hosszas kelesztés sem zavar, mert ha előrelátóak vagyunk, előző este csak be kell készíteni a tésztát.
Mi viszont párommal együtt a kicsit szárazabb, szikkadtabb állagú kenyereket szeretjük, ezért nekem jobban bejön, ha forma (tál) nélkül sütöm, csak úgy, sütőlemezen.
Ettől függetlenül ez a kenyér is finom lett. Gyakorlatilag saját receptemet és a fenti két sütési technikát ötvöztem benne.

Hozzávalók: 2,5dl teljes kiőrlésű és 4dl búzarétesliszt, 1dl búzadara, 3,75dl hideg víz, 1,5tk só, fél tk őrölt kömény, 1ek olaj, 1 tasak (7g) szárazélesztő

Elkészítés
: A hozzávalókat összekeverjük, vagy a kenyérsütő gépre bízzuk. Nem tettem hűtőbe, a hűvös konyhában hagytam egész éjszaka kelni. Másnap a sütőt egy kerek jénaival együtt 250 fokra előmelegítettem. A tésztát cipóvá formáztam, alul-felül beliszteztem, majd a jénai tálba tettem. Fedő alatt 30 percig, majd fedő nélkül 15 percig sütöttem.

16 megjegyzés:

Makka írta...

Nem vagyok egy nagy kenyeres, de ez nagyon guszta!
Szívesen megkóstolnám illatos vajjal, valami jó sajttal meg birsalmás vagy naspolyás lekvárral. Bár valószínűleg nem lenne úgy böjtös.:)

Miért kell belerakni tálba? Csak azért kérdezem, mert amikor kenyeret sütök, sosem rakom semmibe, csak megformázom és eddig még mindegyik megtartotta a formáját.

erős ildikó írta...

Én követtem az ajánlott eljárást, és tény, hogy ez egy nagyon lágy tészta. A "normál" kenyértésztát én sem rakom formába. Talán ezt is lehetne anélkül.

Moha írta...

Nagyon szép lett! Ha tál nélkül szeretnéd, akkor 6-8 részre osztva, a részeket egyenként aláhajtogatva körben, kis csinos bucikat süthetsz egy sütőlemezen.(közben lisztezd) Több ropogós héj a jutalom! Persze a sütési idő rövidül,de ezt a színén úgyis látod, kb. 20-25 perc alatt készen vannak.

duende írta...

Nagyon szép lett! :) Ma is keverek be holnapi kenyérnekvalót! :)

Makka írta...

Ja, értem! Valahogy nem fogtam, hogy ennyire lágy a tészta.:)

Bodzás Vendégház írta...

Nagyon szép a bélzete. Eddig még nem próbáltam a lisztek közé becsempészni a búzadarát, de ami késik, nem múlik:)

Tinkmara írta...

Áldott Nagyböjtöt az egész családnak. Épüljetek-szépüljetek testben és lélekben. :)
A kenyér gyönyörűszép!

chriesi írta...

Húúú ez gyönyörű, és milyen lyukacsos!

szepyke írta...

Gyönyörű lett ez a kenyér!
Moha által ajánlott bucik kimondottan felkeltették az érdeklődésemet!:)
Ezt a receptet használva kimondottan!:)

ágota írta...

Egy kenyér milyen szép tud lenni ! A lassú kelesztést nagyon kedvelem, ajándék jellege van szinte a várakozásnak.

Ízlésszindróma írta...

Nagyon szép cipó! a köményt nagyon szeretem. jó lenne egy kenyérsütő, már csak a dagasztás végett is, de lehet, hogy csak neki kell gyürköznöm egyszer! én is sokat gondolkodom a tisztább ételeken mostanában

Névtelen írta...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

TeaMami írta...

Sok van, mi csodálatos! Többek között ez a fenséges kenyér! Köszönöm a receptet, megpróbálom az én gyehena tűzhelyemmel, hátha sikerül.

Limara írta...

Csodaszép lett a kenyered! :))

L. M. Zsuzsi írta...

ó, pontosan erre gondoltam! hogy ilyent szeretnék sütni, csak nem volt receptem teljes kiőrlésűre, úgyhogy köszönöm! köményt én mindig teszek a kenyérbe, isteni finom benne!!!

erős ildikó írta...

Köszönöm, hogy benéztetek Hozzám! Igazság szerint nekem az a kenyér is két nap után az igazi, mert a szikkadtat szeretem a legjobban. Csak konyharuhába szoktam csavarni.