2012. június 21., csütörtök

4 hetes rózsamacerátum (avagy fűszerolaj)

Május vége felé kezdtem készíteni illatos rózsasziromból macerátumot, vagyis olajos kivonatot. Ezt gondolhatnánk afféle olcsó és kiadós rózsaolaj utánzatnak, de méltánytalanok lennénk mind a macerátummal, mind a valódi rózsaolajjal szemben. Hiszen a kettő teljesen más dolog. A rózsaolaj (és a rózsavíz) természetesen lepárlással készül, méghozzá igen nagy mennyiségű rózsasziromból. A macerátum esetében pedig a kiválasztott olajba tesszük a rózsaszirmokat, és a nap segítségével nyerjük ki belőle az ízt és az illatot az olaj (és a magunk) számára.

A macerátumokat elsősorban a kézműves kozmetikumokban használják fel. De én semmi akadályát nem látom, hogy pl. a napon készült rózsakivonathoz vagy a fűszerolajokhoz hasonlóan használjuk a konyhában, ételeink elkészítéséhez is. Annál is inkább, mivel ez is egy fűszerolaj tulajdonképpen, ha nem is a szó hagyományos értelmében. Szerintem izgalmas salátaönteteket, olaj alapú mártásokat készíthetünk vele, és tehetjük süteménybe is, bár az utóbbinak erősebb (és édes) ízt ad a már említett rózsakivonat.

Ami a szirmokat borító olajat illeti, már írtam, hogy fontos a jó választás. A rózsa mellé nekem passzol a szőlőmag-, a barackmag- vagy a mandulaolaj, persze pénztárcától is függ. Az olaj kezdetben semleges vagy olajszagú, de ahogy múlnak a hetek (és jó esetben süt a nap), úgy veszi át a szirmok illatát. Most, 4 hét elteltével az olajnak határozottan erős, rózsaillata van, a színe viszont kevésbé változott, kicsit sötétebb.

Két üveggel is készítettem, az egyikbe 1 napig, a másikba két napig szárított szirmok kerültek. (Teljesen friss szirmokkal nem célszerű kísérletezni a nagyon magas nedvességtartalom miatt.) A két üveg küllemében jelentős az eltérés, és az első üveget (amibe a frissebb szirom került) gyakrabban kellett kitörölgetnem, hogy a lecsapódott párát eltávolítsam. De az olaj illata mindkettőben azonos (amennyire ez az orrunkkal megállapítható.) A képen az az üveg látszik, amibe a két napos, szikkadtabb szirmok kerültek.

4-6 hét elteltével a macerátumot átszűrjük, és a tiszta olajat hűvös, fénytől védett helyen tároljuk. Ha tovább szeretnénk gazdagítani az ízét, akkor tehetünk bele kettévágott vaníliarudat, vagy fahéjat, esetleg más (lehetőleg szárított) fűszereket. Ezeket az olajhoz adhatjuk már a folyamat elején (vagyis a szirmokkal együtt), de beletehetjük a már átszűrt olajba is. A lehetőségeink határtalanok, viszont kell hozzá jó minőségű olaj, és néhány maréknyi erős illatú, nem permetezett rózsaszirom (legjobb a damaszkuszi, de mást is használhatunk.)
Azt is megtehetjük, hogy a 4-6 hét elteltével nem szűrjük át az olajat, hanem összeturmixoljuk a szirmokkal együtt. Ez esetben viszont tartsuk a hűtő oldalában az így készült macerátumot, mert könnyebben és gyorsabban romolhat.

Hozzávalók és elkészítés
Az olajos kivonat vagy macerátum elkészítéséről és az előzményekről ITT írtam.

Ne feledjétek, hogy bizonyos rózsafajok hosszan és többször is virágoznak, idén még bőven van lehetőség macerátum készítésére. Én egy részét házi kozmetikumokba, más részét konyhai célokra tervezem felhasználni.

3 megjegyzés:

MJ írta...

Macerátum. Érdekes "ízű" szó. :)
Kellemes hétvégét nektek! :))

erős ildikó írta...

Köszönöm, Nektek is!

zazálea írta...

ez is de remek bejegyzés! :)