2008. augusztus 9., szombat

Krumplis pogácsa

Nagymamám készített ilyet nekünk gyakran, jó 25 éve. Szerdán vagy pénteken, mert akkor volt "tésztanap". Nagyapám amúgyis édesszájú volt, nem is bánta a heti kétszeri sütögetést. Mert nagymamám amúgy nemigen készített süteményt, csak ünnepekkor. Mármint külön nem. A tésztaféle viszont az ebéd része volt, egy kiadós levest gyakran követett valamilyen gyümölcsös pite, rétes, sült tészta, mákos nudli vagy éppen ez a pogácsa. Amit kezünkkel kettényitottunk, és rendszerint baracklekvárral, nagyon ritkán tejföllel ettünk.
Édesanyám már ritkábban készítette, mert őrá inkább hétvégén várt a főzés, s olyankor apukám nem bánta, ha hús kerül a tányérra. A receptet viszont Anyu receptkönyve őrzi, íme:
Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 kk zsír
2-3 nagyobb krumpli
2 dkg élesztő
1 tojás

2-3 ek tejföl
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük és langyosra hűtjük. A többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk. Meleg helyen kelesztjük 1-2 órát. Kinyújtjuk 1 cm vastagra, kiszaggatjuk és sütőlemezre helyezve, konyharuhával letakarva hagyjuk ismét kelni. Ezután tojással megkenve 200 fokra előmelegített, gőzös sütőben megsütjük (adagonként) kb. 20-25 perc alatt. Kb. 60 darab lesz belőle.

2 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Nagyon szuper a fotó!

erős ildikó írta...

Köszönöm. Néha az időjárás, néha a tálalás, néha én, valami mindig közbeszól, és van, amikor egész jó kép sikeredik.