2009. március 18., szerda

Mákos kürtők

fák csupasz karjai fölött
bizonytalan-kék egeken túl
készülődik a szélszárnyú tavasz
- válságainkról mit se tud

(erős ildikó - március)

Az ötletet e mini kürtőskalácsok sütőben történő elkészítéséhez blogja adta, én mákos-vaníliás szórással és a saját, jól bevált kelt tésztám receptje szerint készítettem. A lényeg, hogy alufóliával bevont papírgurigákon sült a tészta tepsiben. Kicsit megtotyakosodtak az én kürtőim, tekintve, hogy a tésztába nem került tojás, és a tésztacsíkok feltekerésekor sem használtam semmilyen "ragasztóanyagot". A tészta külsejét sütés előtt kevés tejjel megkentem, majd Bourbon vaníliás cukorral összekevert darált mákba forgattam. A fóliázott papírhengereket pedig előzőleg kissé beolajoztam, így a sütés végén szépen kicsúsztak a tésztából. (Úgy tűnik, többször is használhatók.)
Bő fél kiló liszttel készült tésztából 14 kürtő lett, már csak három darab van.

13 megjegyzés:

ManóAnyó írta...

Úgy látom a gurigaötlet után nem gondolkodtál sokat, hogy elkészítsd a saját kürtöskalácsod :) Nagyon jól néznek ki! Szerintem hétvégén én is kipróbálom.

duende írta...

A tieidek is nagyon szépek! Én is meg akarom csinálni, majd ha összegyűlnek a gurigáim. :))

Fűszeres Eszter írta...

Isteni!
Főleg ezen a késő téli napon nagyon hivogatóak!

erős ildikó írta...

Igen, jó ötlet ez a gurigázás, ráadásul az ízesítés is jól variálható. Mondjuk van ennél gyorsabb süti is, de nem vészes...

Dulmina írta...

Nagyon szép lett; legközelebb én is mákosat csinálok! Kész szerencse, hogy megszokásból még mindig gyűjtöm a gurigákat :)

erős ildikó írta...

Mi is gyűjtjük szerencsére (meg más célra is...)

Chef Viki írta...

Hú, bárcsak erre gurulna egy ilyen szépség!

Milyen guriga? Folpack, alufólia típusra gondoljak?

erős ildikó írta...

Papírtörlő gurigája félbevágva vagy vécépapír guriga. Folpack vagy más fólia gurigája is jó lehet, mérettől függően kettőbe, max. háromba vágva. Alufóliával kell bevonni. Részletekért kattints a bejegyzésben a Ré blogjára mutató linkemre. Tőle származik az alapötlet.

lúdanyó írta...

Én alufólia gurigát szoktam használni a kürtőskalácshoz, nem vágom szét, hanem egyben hagyom. Csak ilyenkor nem állítva kell sütni, hanem egy mélyebb tepsi két szemben lévő peremére fektetni. Így több tekercs is elfér egymás mellett.
Az alufólia gurigában az a jó, hogy vastagabb mint a wc papír guriga, jobb a tartása, viszont kisebb az átmérője, ezért hosszú, keskeny kalácsokat kapunk.

erős ildikó írta...

Gondolkodtam én is egy ilyen lehetőségen. Egyenletesen sül így a kalácsod, illetve forgatod közben?

lúdanyó írta...

Félidőben megfordítom, és a végén, ha szükséges még forgatok rajta. Mondjuk én légkeveréses sütőben sütöttem, nem tudom, hogy egyszerű sütőben hogy viselkedik. Valószinűleg ott többször kell kicsit fordítani rajta.
Nyáron sütöttünk a barátainkkal faszénparázson igazit, az nagyon-nagyon finom lett :). Igaz az elején rá kellett jönni néhány fortélyra - pl. hogy fedjék kicsit egymást a csíkok és hogy jól rá kell nyomkodni a fára a tésztát. Különben elkezdenek önálló életet élni a tésztacsíkok és le akarnak jönni a hengerről :)

erős ildikó írta...

Az jó móka lehetett! A kinti közös sütés-főzésnek mindig különleges a hangulata, ezért az ember még a nagyobb hercehurcát (pakolást, takarítást) is bevállalja.

Kata írta...

Nagyon jól néznek ki, az ilyet én is nagyon szeretem.
Lúdanyót olvasva lehet, hogy rájöttem, mi volt a hibája az én kürtőskalácsomnak, ami finom volt ugyan, de randa:( ...merthogy nálunk gurigák vannak már, csak abból az esetből kifolyólag nem volt mit tekerni rájuk.