2010. január 14., csütörtök

Hagymás-szalonnás bab

munkák által és napok telvén
kiadni

leadni

a fölösleget bármi áron

készülök lenni

e munkák által

senki semmi


(Fodor Ákos)

Napok óta csak a maradékokat kapirgáltuk össze - a következő, "maradékhasznosító" VKF-re nem is maradt semmi - néha reggel még nem tudom, mi lesz az ebéd. Nem ez a jellemző rám, de az utóbbi időben minden időmet a számítógép előtt töltöm. Éjfél tájban azért igyekszem lefeküdni, de a hétvégéken is ugyanez megy, leszámítva, hogy olyankor a tanítás szünetel. Marad az ilyenkor kötelező jogszabály olvasás-értelmezés, könyvelés, bevallások, és hogy legyen némi élvezet is a dologban, az angol magazin szerkesztése meg az e hónapra beharangozott online video programme előkészületei. Ráadásul beleszerettem egy jó kis angol ismeretterjesztő honlapba, amely önkéntes fordítókat alkalmaz, ahhoz is "muszáj volt" csatlakozni. E héten online tanári szeminárium is volt, ezt nagyon élvezem, de nehéz mindenre időt találni.
A Napmátka stúdió már fokozatosan háttérbe szorult az életemben, köszönhetően részben a drága alapanyagáraknak, s persze a Meskán sem vagyok túl aktív. Kár, mert azért jó dolgok ezek is. (Igaz, az ünnepek körül azért néhány megrendelésnek eleget tehettem, s az elmúlt évek munkáinak nagy része gazdára talált, már csak pár darab maradt meg.)
A főzőcskére így alig jut idő, egyszerű dolgokat eszünk. A hét elején például főztem egy adag húslevest, annak különböző részei szerepeltek a heti étlapon. Párom időnként csinál egy adag tésztát, ennyi.
Az itthonlétnek persze vitathatatlan előnyei is vannak: nem kell kidugnom az orrom a hidegbe, mint alkalmazotti koromban (na jó, csak néha), megúszom a BKV-sztrájkkal járó nehézségeket, és pénzt is spórolok.
Ma viszont muszáj volt legalább a kisboltba elmenni néhány alapvető élelmiszerért. Bicajozni a hidegben ritkán van kedvem, már csak a felszerelés miatt is. Inkább a hosszú gyapjúkabátra és a cipekedésre szavaztam. S hogy legalább az induláskor ne fázzak, jöhetett először a futás, majd meleg fürdő. Ezután határozottan elviselhetőbbnek tűnt a kinti időjárás.
Szeretem ezt a kisboltot. Jó beszerzési forrásaik vannak. Csak pár dolgot akartam, de a kolozsvári szalonnának és finoman füstölt sertéscombnak nem tudtam ellenállni. Szerencsére itt alig akad vákumozott, gyorsérlelésű cucc, helyette házi finomságokat árulnak.
Már tegnap a fejembe vettem, hogy valami kiadós, téli, babos ételt készítek ma, ehhez éppen jól jöttek a váratlanul lelt kincsek.

Hozzávalók (4 személyre): 1kg fehér és 1/2kg vörös szárazbab, 2 nagy fej vörös és 1 fej lilahagyma, 4 nagy gerezd fokhagyma, 1 doboz sűrített paradicsom, 2kk házi ételízesítő, 1kk sóban eltett pirospaprika, 2 szelet füstölt comb vagy parasztsonka, 2 szelet kolozsvári szalonna, 1kk pirospaprika, 2 púpos ek liszt, fél liter víz, esetleg: 1 pár juhbeles virsli, a tálaláshoz: friss petrezselyemzöld, tejföl, őrölt vagy szárított erőspaprika

Elkészítés
: a babot egy éjszakára beáztatjuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Egy nagyobb nyeles serpenyőbe csíkozzuk a szalonnát, amikor a zsírját kiereszti, mehet rá a szintén csíkokra vágott füstölt hús, majd a felszeletelt vörös és lilahagyma. Kicsit pirítjuk. Jöhet bele a pirospaprika az áttört fokhagyma, a fűszerfélék, végül a leszűrt bab és rá a liszt. Az egészet alaposan összeforgatjuk, majd felöntjük fél liter vízzel (ezúttal ne a bab főzőlevét használjuk, mert az egy kicsit sós, és az ételbe amúgy is tettünk szalonnát, füstölt húst, fűszereket, ne legyen túl sós!). Felforraljuk az ételt, és ha besűrűsödött, esetleg juhbeles virslit karikázhatunk bele, s már tálalhatjuk is zöldpetrezselyemmel, sűrű tejföllel, ízlés szerint erős paprikával meghintve, és persze a friss kenyeret se feledjük!

Igazi melengető, téli fogás.

14 megjegyzés:

Ízlésszindróma írta...

Guszta néz ki;), de finom is lehet nagyon!

Ízlésszindróma írta...

akarom mondani, gusztán néz ki:)))

Makka írta...

Tényleg jó kis izmos kajának tűnik!:)

erős ildikó írta...

Szerintem télen mehet. Amúgy is általában egyfélét eszünk csak.

jókaja írta...

Elárulod melyik kis bolt az a kerületben, ahol ilyen megbízható füstölt dolgok vannak?

Érzem már, hogy nagyon ki kívánkozik a kamrából az a zacskó paszuly. :-)

Bodzás Vendégház írta...

Hú, ha most nem gyógytea-kúrán lennénk ki is próbálnám. Nálunk diéta van, holnap bemutatom, hogyan:)

Tinkmara írta...

Finom ez, kell a bab, meg a házias cuccok. Mennyire hiányoznak nekem. Már ránéznem is jó.
Annyira sajnálom, hogy csak 24 óránk van egy nap. Megértem, hogy le kell faragnod mindenből, de azért ne add fel teljesen. A műhely olyan különlegessé tesz. Ne hagyd teljesen abba, csak mondd, szünetelsz. :)

Chef Viki írta...

Irigy a házi cuccosért :-)))

A kaja szuper! Tisztára, mintha egy Bud Spencer filmből csöppent volna ide :-)

Felhőlány írta...

Igazi téli étel, nagyon jó ötletet adtál! :) Mint már annyiszor... :) Nézz be hozzám kérlek: http://felholanyka.blogspot.com/2010/01/delish-es-palocprovance-is.html

Gyöngyi írta...

Nagyon finomat alkottál!

szepyke írta...

Bab... Nálam otthon figyel a sólethez a cucc,már csak én kellek hozzá és befűtöm az egész házat vele...
Télen a bab valahogy kötelező étel!:)

Hajni írta...

Elsőre nekem is Bud Spencer jutott eszembe. Másodszor, hogy nekem is van itthon elfekvőben babom. Végül, miután az ebéden is túl vagyunk, csak annyi, hogy nagyon finom volt. Köszönjük az ötletet. Nem rajongok a babért, de ebben a formában...biztos fogok még készíteni.
Csak, hogy a folytatásra biztassalak, megemlítem, hogy most fő a krumpli a krumplis-vajas-diós-tepertős (hajtogatott) pogácsáhához. Amíg az elkészül, addig sütöm a kakaós szeletet vérnaranccsal. Nagyon szeretek ide jönni:)

erős ildikó írta...

Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek, hogy benézett (féltem, hogy ez az étel talán sokakat elriaszt.)

Hajni!
A Te profilodat nem érem el, így csak itt tudok válaszolni: nagyon jólesett, hogy kipróbálod a receptjeimet és olvasod a blogom! (Remélem a pogácsa ízleni fog, a vérnarancsos sütiben nem vagyok biztos, nekem - ahogy írtam - túl tojásos és az állaga sem a kedvencem, nem fogom újra sütni. De van, akinek ízlett.)

endrebognar írta...

Biztos, hogy másfél kiló bab???
Az megdagadva legalább négy kiló... Azt a többi alkatrésszel hogyan főzöd egy serpenyőben? A másik: miért kell a bab főzővizét megsózni?, hiszen akkor lassabban puhul.