2008. augusztus 2., szombat

Szilvahab


Nem hiszem, hogy létezik ennél egyszerűbb. Annak idején még édesanyám csinált nekünk ilyen gyümölcshabot puha gyümölcsökből (eperből, málnából, barackból), de sohasem szilvából. Most viszont csak szilva van itthon. S emiatt nem mondunk le a desszertről. Van, akinek fontos lehet: tejtermék nélkül készül.
Hozzávalók:
30 dkg puha gyümölcshús
15 dkg porcukor (ez lehet kevesebb, ha a gyümölcs édes)
1 tojásfehérje
1 késhegynyi fahéj
A hozzávalókat robotgéppel kemény habbá verjük. (Ez esetben jól összeaprítottam előre a szilvát, hogy a robotgép a héjával könnyen elbánjon.) Sok lesz belőle, tehát nyugodtan hívjunk rá vendéget, csak aznap az igazi! (Ha mégis maradna a habból, sütemény tetejére, akár linzertésztára is rásüthetjük.)

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Napmátka!
Ma kipróbáltuk a szilvahabos receptedet. Nem tudom, mit rontottunk el, mert nem lett kemény! Minden ugyanannyi volt, ill. végül 2 tojáshab került bele, de attól sem változott.
Az íze remek, de az állaga hagy némi kivánnivalót maga után :(

erős ildikó írta...

Kedves Marcsi!
Tényleg nem tudom, mi lehetett a gond, mert nekem mindig jó kemény, és kb. 3 napig nem is ereszkedik meg, bár frissen finom. Minden hozzávalót egyszerre verek fel, és nem is szoktam nagy tojást választani, inkább kisebbet, mégis elég az egy. Igaz, hogy tovább kell verni, mintha csak fehérjét vernénk magában.
Ahogy említettem, Anyukám annak idején puha gyümölcsökből (eper, málna, barack) csinálta, de nekem a szilvával sem volt gond. Bejegyzésed okán megnéztem még egyszer az ő eredeti receptjét, ott az arány: 25 dkg gyümölcs, 20 dkg cukor, 1 tojásfehérje. Én már a gyümölcs javára és a cukor rovására igyekszem modernizálni a receptet.
Nem tudok mást elgondolni, talán a tojás nem volt az igazi?

Névtelen írta...

Kedves Napmátka!
Újra nekifutottunk és siker koronázta a fáradozásunkat. Most sárgabarackból készült, ami sokkal puhább volt, mint a szilva. Csak egy kevés mézet használtunk hozzá. A barackot a mézzel előbb jó alaposan elpépesítettük egy botmixerrel és utána jött a tojás. Így már bírt vele a habverő, bár időbe telt.
Köszi a receptet :)

erős ildikó írta...

Kedves Marcsi!
Nagyon örülök, hogy nem adtátok fel, elszomorított volna, ha másnak nem működik ez a recept. Tetszik a mézes változat, legközelebb én is kipróbálom.

Unknown írta...

Lehet, hogy a tojás nem friss, vagy nem volt a hütöben, vagy belekerült egy kis sárgája