2009. február 22., vasárnap

Diós házisajt olajban pácolva


képzelem a hegyek fáradt gerincét
arany napból szőtt tündöklő ingét

ezüst hangod ködfüggöny mögött
héja-szél száll meztelen fák fölött

(erős ildikó - a folyón túl - részlet)

Legutóbb, amikor a fűszeres joghurtgolyókat készítettem, kicsit elszámítottam magam, és a több nap alatt lecsöpögtetett sűrű, enyhén sós joghurtnak a fele megmaradt, abból nem készültek golyók. Gondolkodtam rajta, hogy mi legyen vele. Mivel párom egyre érdeklődőbb a sós-diós variációk iránt, úgy döntöttem, hogy készítek egy sajtot a hozzávetőlegesen 80 dkg joghurtból. Hozzákevertem 1kk metélőhagymát, 1 gerezd áttört fokhagymát és négy szem durvára vágott dióbelet, majd sajtot formáztam belőle, és 2 nagyobb, tiszta konyharuhába csomagoltam. Vágódeszkák közé helyeztem és egy üveg lekvárral lesúlyoztam. Így került a hűtő aljába még két napra. Ezután háromszögekre vágtam, egy részét így tettem el fogyasztásra, a másik felét pedig kisebb darabokra vágtam, üvegbe raktam. Egész zöldborsot, darabka fahéjat, 1 erős paprikát és 1 babérlevelet adtam hozzá, majd szőlőmagolajjal felöntöttem. Most így pácolódik, az ízét néhány nap múlva tudjuk ellenőrizni, de az olajból kimaradt diós sajt már önmagában is finom. A következő sajtomba pedig rókagombát szeretnék tenni. (Közben eszembe jutott: ez a recept akár az aktuális VKF-fordulóra is éppen megfelelő...)

11 megjegyzés:

Vesta írta...

Még sosem csináltam sajtot, de nagyon jó érzés lehet ilyet produkálni! Feltétlenül kipróbálom a recepted alapján, holnap felpakolom magam joghurttal!

Kata írta...

Huhuhúú! de jól néz ki:)
Képzeld, talán összejön a joghurtom...

erős ildikó írta...

Kedves Vesta!
Ha most csinálod először, ne feledd a joghurtgolyóknál leírt előzetes lecsöpögtetést, hogy jó sűrű joghurtból dolgozhass (ennél a receptnél már nem tértem ki rá...)
A fűszerezés pedig teljesen rád van bízva. Én már többször csináltam így sajtot, de most először pácolom fűszeres olajban, kiváncsi leszek az ízére...
Kedves Katakonyha!
Mi lesz a joghurtból? Natúr eszitek majd, vagy csinálsz belőle valamit?

Kata írta...

először magában gondoltam, lehet, hogy ez az adag így is marad, de a gyerekem is látta a golyókat, és naggyon tetszik neki is:)

erős ildikó írta...

Natúr is finom a házi joghurt, én pirítóssal szeretem...

Kata írta...

Én magában is:)))

Kata írta...

Tudod, mi izgat még? ez a szőlőmagolaj, nálatok ilyen van ott falun vagy honnan szoktál szerezni?

erős ildikó írta...

Hát falun nincs, ezt a fővárosban veszem, amikor itt vagyunk. Nem muszáj ehhez az olajhoz ragaszkodni, én főleg salátákhoz, meg olyan ételekhez használom, amibe mások olivaolajat tennének. Nekem ez egy magyarosabb íz, de használhatsz mást is. (Egyébként úgy tudom, a Floriol étolajból már van olyan duó, amelyben kukorica- és szőlőmagolaj van együtt, ez több helyen is beszerezhető.)

Kata írta...

Nem is a ragaszkodás miatt, hanem feltűnt, hogy többször írtad. Én pedig még nem is kóstoltam, nem tudom, milyen, és nem tudtam, miért ezt használod...de akkor most már tudom:)

duende írta...

Ez nagyon izgalmas, Napmátka! Csodásan néz ki. Szerintem nem csalódtok majd az ízében sem!

Én is szeretem a szőlőmagolajat. Nagyon semleges izű, könnyű olaj. Én maszirozáshoz is szőlőmagolajat használok, mert a bőrnek is nagyon jó, minden bőrtipus szereti.

Palócprovence írta...

Nagyon finom lehet, rajongok a pácolt sajtokért! :)) A szőlőmagolajat még nem próbáltam, igaz még nem is találkoztam vele sehol, csak olvastam róla.