2009. május 8., péntek

Mákos metélt teljes kiőrlésű liszttel

Mennyire ritkán gyúrok itthon tésztát! Duendének igaza van, ma már nagyon jó minőségű tésztákat lehet kapni, nem biztos, hogy érdemes otthon ezzel tölteni az időt. De azért jól emlékszem: nem volt ez mindig így. Nagymamám és Anyu is magától értetődően kézzel gyúrta a tésztát. Ráadásul nem is ritkán. Hetente kétszer volt tésztanap, szerdán és pénteken. Örültem is neki. A gyúródeszkáról is szívesen csentem el némi nyers tésztát, csak úgy, falatozni. Nem is beszélve a nagyobb eseményekről, amikor a tészta nem egy alkalomra készült, hanem meg is szárítottuk cérnametéltnek. Ha Nagyi nagyritkán beteg volt - szerencsére ez tényleg alig fordult elő - "késztésztát" főzött ki nekünk. Nemigen szerettük. Valahogy más volt az íze. Ahogy már írtam, Anyu halála után néhányszor még magam is meggyúrtam, utána sokáig eszembe sem jutott, idő sem igen volt rá. A boltok pedig egyre jobb tésztákat kínáltak, hisz nincs abban semmi ördöngösség, végülis egyszerű hozzávalókból készül. Nem is szoktam ma már gyúrni, pedig tavaly egy mechanikus kis tésztagépet is beszereztem, ami nyújt és vág. Duende azonban megint rábeszélt. A metéltet ezúttal vegyesen, rétes- és teljes kiőrlésű lisztből készítettem, és cukros mákkal ettük. (Természetesen nem ma. Amikor még párom itthon volt.)


Hozzávalók
: 15dkg Graham liszt, 40dkg rétesliszt (továbbá liszt a nyújtáshoz), 2 kis tojás, 175ml víz, 1kk só
a kifőzéshez: víz, 1kk só, kevés olaj vagy zsír

a tetjére: 10dkg mák porcukorral elkeverve (ízlés szerint)

Elkészítés
: A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrúnk, fél órát a deszkán pihentetjük, majd 1mm vastag lappá nyújtjuk. A lapot 8cm széles sávokra vágjuk. A sávokat kissé meglisztezve egymásra fektetjük, és rájuk merőlegesen éles késsel fél centi széles metéltre vágjuk. A metéltet a lisztezett deszkán szétterítjük. Kevés sóval vizet forralunk, és a tésztát kifőzzük. (Több adagban is lehet.) Hidegvízzel leöblítjük, majd tálba tesszük. Kevés olajjal vagy zsírral összeforgatjuk.


Készülhet több tojással (víz nélkül is), csak fehér vagy durumlisztből. Sokféleképpen. Ahogy épp szeretjük. A bejegyzést pedig öcsém figyelmébe ajánlom nagy szeretettel születésnapja és mákrajongása okán is...

12 megjegyzés:

Makka írta...

Nagyon gusztusos ez a tészt!
Ilyen tésztagépet én is szeretnék. Van egy marha nagy, ami meg is gyúrja, de azt nem tudom használni.
Nálunk S. a mákrajongó, ő úgy eszi a mákos tésztát, hogy tocsogjon a jó cukros mákban.:) Hidegen is imádja.

"saját levében" írta...

A gyúródeszkán száradó tészta látványa - hát ezért érdemes házilag gyúrni néha-néha.

erős ildikó írta...

Makka!
Én először valami komolyabb gépet akartam, ami mindenféle alakra formázza is, de olyan drágák voltak, hogy egy időre beértem ezzel. Ráadásul hová is tennék egy nagyobb gépet?
A mákot mi is imádjuk mindenféle formában, de azért a tésztát hidegen...hm...kihagynám.

"saját levében"!
Csak az a baj, hogy ilyenkor megint késztetést érzek a nyersen történő befalatozására...

duende írta...

Hú... nekem is már régóta álmom egy ilyen kis tésztagép... Ahogy a képeken látom, nagyon szép egyenletes tésztacsíkokat csinál, nagyon guszta! :))

Gratulálok a szülinaposnak! :)

Én nem vagyok különösebben mákrajongó, de érdekes a mákostésztát nagyon szeretem. Még kalácsban is szeretem töltelékként. De a mákos kevertekért már nem vagyok anynira oda. hacsak nincs rajtuk legalább olyan vastag tejszínes-selymes krémréteg, mint maga a tészta... :))))

erős ildikó írta...

Duende!
Igen, szépen vág, bár a keskenyebb vágórész cérnametéltnek széles, metéltnek keskeny, olyan gyufatészta méret. Nyújtani papírvékonyra is tud, de ezt a lehetőséget nem használtam ki eddig. Talán réteshez majd (?)
Mákos kevert tejszínes krémmel? Mmmm...Hol van?! :)

duende írta...

Majd kikísérletezem! :))

duende írta...

Tipp: Azt a középméretet lehetne használni stíriai metéltnek vagy Varga-béleshez, mindkettő nagyon finom desszert! :)

erős ildikó írta...

Igaz-igaz!!:)

Csibe írta...

Nagyon guszta, imádom a mákos tésztát ;) az írás pedig nekem is a mamimat juttatta eszembe, nagyon finomakat szokott főzni, sütni...és igen, a cérnametéltet is tőle szoktuk hozni...nagy élmény volt gyerekként, mikor mi is tekerhettünk a kis gépecskéjét ;)

Katbo-Réka írta...

Én is hetente gyúrok tésztát, csak egy más recept alapján. 100 gr lisztenként-1 tojás. (ötünknek 4 tojásból készítem, de már épphogy csak elég)
Ki fogom próbálni a Te receptedet is.
Sajnos a gépem kezdi feladni a szolgálatot. 6 éven keresztül becsülettel dolgozik, de most el kezdte "bekapni" a tésztát. Ideje újat vennem a "Grúznál".

erős ildikó írta...

Hát nem semmi, hogy hetente gyúrsz tésztát! Én erre nem vállalkozom, csak nagyon ritkán.
Igazából durumbúzából és tojás nélkül szeretném kipróbálni, de legutóbb nem kaptam hozzá lisztet.

Renata Kalman írta...

Nekem is van egy tésztavágó gépem, férjem révén örökség.
Rendszeresen én sem használom. Volt, hogy szárítottam is meg tésztát, de jelenleg erre nem tudok több időt szakítani. Tészta akkor készül, ha valamiért sietni kell, akkor meg értelemszerűen nem tudom házilag készíteni.