2009. október 17., szombat

Mi kerül a kosárba?

ha tisztálkodunk
eltávolítjuk a koszt

- m á s közelébe

(Fodor Ákos - Ecce Homo)


Óhatatlanul is ez az idézet ugrott be, amikor arról faggat körkérdésben egyik gasztroblogger társam - mandy tarragon -, hogy mennyire vagyok tudatos vásárló. Meg az is eszembe jutott, hogy a minap éppen az ökoturizmusról beszélgettünk néhány tanítványommal. S valahogy ugyanide jutottunk: jó dolog, de működik is, meg nem is. Bizonyos részei megvalósíthatók, mások már nehezen sem.
Egy biztos: ha valaki tudatos vásárló akar lenni, akkor az csak úgy lehetséges, ha az egész háztartását tudatosan vezeti: tudatosan gazdálkodik a rendelkezésére álló forrásokkal, a kertjével (ha van), tudatosan kezeli a konyhai eszközöket, a hulladékot, a szennyvizet, az energiát, s még sorolhatnánk tovább.

Azt hiszem, hogy vidéken (esetünkben a nomádportán) sokkal könnyebb, lehetségesebb a lejjebb következő pontokat megvalósítani, mint a fővárosban. Egyszerűen azért, mert az az életforma még közelebb áll a természeteshez. Ott gyakran a csomagolóanyagokat, a tartósítást is elkerülhetjük (a szomszédtól ezek nélkül is el tudom hozni az élelmiszert) - s a komposztálás, a tüzelés is sokat segít.

Ha a körkérdésben kapott pontokat sorra veszem, azt mondhatom: van bennem tudatosság. De én is használok műanyagot (mert bizonyos dolgokra praktikus, és kéznél van), a száraz élelmiszerek jó részét (pl. liszt, tészta, rizs, só, ásványvíz) bevásárló központokban veszem, nem a helyi kisboltban, és inkább a friss áruért megyek piacra. Nézzük most a körkérdésben kapott "szabálygyűjteményt", mindegyik alá beírtam, én hogyan gondolkodom róluk.

1. Írd össze, mire van szükséged! Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárló központok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Én szívesen készítek ugyan bevásárlólistát, hasznosnak tartom, de a túlzott pénzköltéstől mostanában nemcsak a korlátozott lehetőségeim tartanak vissza. Hanem egyszerűen nem megyek gyakran vásárolni, igyekszem minél tovább az itthoni készletekből dolgozni. Most például főként krumpli, tök, szőlő és dió van a nomádportáról - tehát ezek kapnak főszerepet az étkezésemben. Vásárlást többnyire csak akkor tervezek be, ha egyébként van más intéznivalóm, például postára is megyek. A bicikli csomagtartójába sem fér bele túl sok dolog, tehát igyekszem a lényeges dolgokra koncentrálni. De egy hónapig (vagy tovább?) biztos tudnék főzni az itthon lévő nagyon egyszerű alapanyagokból, vagy előre eltett élelmiszerekből. A reklámok nemigen befolyásolnak, mert a tévé szinte sosincs bekapcsolva, ha párom nincs itthon, rádiót nem hallgatok, újságot nemigen olvasok.
Persze a munkámhoz szükség van bizonyos irányú tájékozottságra, de igyekszem a jogszabályokra szorítkozni e tekintetben, illetve néhány internetes hírportálra.
Nemrégen felhívott telefonon egy közvéleménykutató (sajnos az ilyesmi gyakran megesik a vonalason.) Most nem hajtottam el, volt pár percem, gondoltam, segítek neki, mindenkinek kell valamiből élni. De nem sokra mentünk egymással, mert a tévében futó reklámokat kellett értékelni bizonyos szempontok szerint, s én egyiket sem ismertem. A rádióműsorokról faggató másik emberrel ugyanígy jártam.
Persze olykor én is utazom, legutóbb a könyvelési teendők okán kellett keresztül-kasul szelnem a várost. Ilyenkor látom az óriásplakátokat, de ebből az utazásból csak annyi maradt a fejemben, hogy Benkő majd e hó végétől feleséget keres valamelyik csatornán, valami népmesei bottal flangál, s mintha egy rózsaszín malacka is szárnyalt volna körülötte. (Lehet, hogy rosszul emlékszem.) Mindenesetre fogyasztóként megint nem estem kísértésbe.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba! Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Szeretek piacra járni, az mindig kaland - minél gazdaságosabban vásárolni, s közben kincsekre lelni. Ahogy írtam nemrégen, az itteni piac viszont nagyon aprócska, nem hozza vissza a gyerekkori szombati piacozás élményét. Vidéken viszont sokkal könnyebb helyi árut vennem: a faluban szerezzük be a tejterméket, tojást, sokszor a húsfélét is.
Magyar árut igyekszem vásárolni, de nem tagadom, hogy Tescoba is járok az alapvető - s ott olcsóbb - élelmiszerekért.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Nem mindenhová viszek szatyrot. A helyi kisboltba igen, de a bevásárlóközpontba nem. Mert szükségem van a kapott zacskókra, több más dolog mellett a konyhai szemeteshez is azokat használom. (Még ha nem is környezettudatos - a műanyag valamilyen szinten része az életünknek.)

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Nem vezetek, a BKV meg piszok drága, így marad a bicaj és néha a gyaloglás. De bicajozni is csak itt a külvárosban és vidéken szoktam - a városba beljebb menni se így, se úgy - nem szeretek. Ha nagyon muszáj, megpróbálok mindent egy napra bezsúfolni.

5. Vegyél helyi termékeket! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Erről már a 2. pontnál írtam. Sőt, már a blogon is, sokszor. Igyekszem helyi és idénytermékeket venni, mert hiszek abban, hogy a minőséggel így járok a legjobban - a szállítás miatt romolhat a minőség, előbb (gyakran éretlenül) kell leszedni a friss zöldfélét, vagy tartósítani kell az árut. Szeretek a konyhában is a földrajzi adottságokhoz és az évszakokhoz igazodni. Ez nálam alapszabály, s persze a nomádportán még egyszerűbb.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást! Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

A csomagolás miatt nem veszek drágább terméket, ha más nem szól mellette. Szerintem nem tudjuk teljesen kikerülni a csomagolóanyagokat, de a nomádportán sok minden hasznosítható. Például sokkal kevesebb szemetünk van, mint itt, bizonyos dolgokat elégetünk a kályhában a tüzelő mellett, mások a komposztdombra kerülnek, megint másokat tárolásra hasznosítunk. Amikor ott tartózkodtunk huzamos ideig mindketten, két hét alatt kb. 1 kis zacskónyi szemetünk keletkezett, amit az utazások alkalmával elhelyeztünk valamelyik miskolci gyűjtőbe.
Visszaváltható csomagolás? Hm, ilyesmit nemigen veszek, legfeljebb a nomádportán az ásványvíz helyett visszaváltható palackban vesszük a szódavizet.

7. Kerüld a vegyszereket! Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.

Nem állítom, hogy soha nem veszek vegyszerezett terméket, de igazából az előre feldolgozott étel fehér holló a konyhámban, így elég jól elkerüljük a vegyszereket. Teljesen alapvető élelmiszereket vásárolok.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt! Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Erről már írtam az előző pontokban - ha szerencsém van, a nomádportáról friss és nem kezelt zöldség, gyümölcs kerül az asztalunkra. Persze még nem terem meg minden, vennünk is kell. De mindig az évszaknak megfelelően vásárolok, s ha lehet, itthoni terméket. Ami igaz, az igaz, déligyümölcsöt - banánt, narancsot veszünk télen (most jutott eszembe...)

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat! Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Nem tudok ilyeneket említeni. Szerintem egyébként a felsorolt dolgok többször használatosak Konzervnyitóm például évek óta van. Ja, nem elektromos...
Viszont: nagyon sok papírt használok, ez kétségtelen hibám, sok papírzsebkendőt, szalvétát, papírtörlőt, wcpapírt. (Emiatt is igyekszem az olcsóbb termékeket választani a mindennapokra.)
Viszont párom nagyon takarékos e tekintetben (is), így talán kiegyenlítődik a fogyasztásunk...

10. Olvasd el a címkéket! Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

El szoktam olvasni. Bár nem eszem meg mindent, amit vásárolok...!

Szívesen küldöm tovább a körkérdést Dulminának, Renátának és Makkának - ha van kedvük válaszolni.

4 megjegyzés:

KryaSpirit írta...

Kíváncsi lennék szerintem Jó fiatalnak lenni? Nézz be hozzám légyszi!:))

KryaSpirit írta...

És arra is, hogy szerinted jó e?:))

mandy tarragon írta...

köszönöm szépen a választ. Egyszer én is szeretnék egy nomádportát. Csak ha kimennék, lehet vissza sem jönnék többet a városban :)

Makka írta...

Köszi a kérdést, idővel sort kerítek rá.:)