2009. november 22., vasárnap

Ünnepi torta

Csendes vagyok,
törvényszerű, ám kiszámíthatatlan,
mint némelyik jobb költemény.
- Bocsáss meg, életemnek Bármely Olvasója,
ha nem tetszem, nem értesz, nem szeretsz.

(Fodor Ákos: Ajánlás)


A gasztroblogokra egyre-másra kerülnek fel mostanában már a karácsonyi receptek, gasztroajándékok, pedig még az advent sem kezdődött el. A Camponában már áll ugyanaz a karácsonyfa, amit tavaly meg tavaly előtt meg azelőtt is láthattunk, engem meg egy kicsit sokkol ez a rohanás, ami felborítja az élet ütemét, s ami ráadásul arra is figyelmeztet: hogy itt az ünnep nemsokára, s én még sehol sem tartok, sőt, azt sem tudom, hogyan oldom meg.

Persze nem lehet a karácsony ugyanaz, mint gyerekkoromban, amikor még az ünnepet nekem mások teremtették meg, amikor még a friss hó csillogása a templomtér lámpái alatt, a hetente meggyújtott gyertyák fénye, és 24-én délután a pásztorjáték is hozzátartozott az ünnephez, és én sokkal jobban emlékszem erre, vagy az ünnep színeire, (az Anyu által sok munkával szervezett) családi összejövetelekre, mint arra, hogy mit kaptam ajándékba, vagy kaptam e valamit. Pedig mindig kaptam, de sohasem erre vártam, lehet: nem voltam normális gyerek.

Ma az hiányzik nekem az ünnepből, amit már semmi módon nem bírok elővakarni: a főzőcskén, az utazásokon, a feltételezett örömszerzésen-ajándékozáson, a kapkodáson, az együttléteken túl valami, amihez idő kellene. Több idő. Más időszámítás. Olyasféle, ami talán csak az élet hajnalán és alkonyán létezik.

Miután ezt a tortát elkészítettem - a Katakonyha csíkos sütije alapján - eszembe jutott, hogy ez a sütemény jó lehet akár a karácsonyi asztalra is -innen a neve.

Hozzávalók: 15ek cukor, 15ek liszt, 2dl tejföl, 3 tojás, csipetnyi só, 3 mokkás kanál szódabikarbóna, 5ek darált dió, 5ek darált mák, 3ek kakaó, 1ek rum
A krémhez: 3/4 liter tej, 8ek búzadara, 10
dkg vaj, csipetnyi só, ízlés szerint cukor, 1ek rum vagy diólikőr

Elkészítés
: A tojásokat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a szódabikarbónával elvegyített lisztet. Három részre osztjuk, az elsőhöz a diót, a másodikhoz a mákot, a harmadikhoz a kakaót és a rumot keverjük. 180 fokra előmelegített sütőben egyenként megsütjük a lapokat (akinek van, sütheti tortaformában is, én kivajazott, lisztezett fazékban sütöttem. Kb 10-12 perc alatt sül meg egy lap. Közben el lehet készíteni a krémet: A tejben sűrűre főzzük a darát. Ha kihűlt, összekeverjük a puha vajjal, a cukorral, sóval és az alkohollal. Végül megtöltjük a tortát, a tetejét és az oldalát is bevonjuk, díszíthetjük szemes mákkal, kakaóporral, dióval.

23 megjegyzés:

juditsd írta...

ez nagyon tetszos, kiprobalom!:)

Limara írta...

Gyönyörű! Ha a közelben laknál, most (is) becsöngetnék hozzád valami ürüggyel:)))

"saját levében" írta...

Tükrözi a sokszínű egyéniségedet!

Renata Kalman írta...

Nagyon jól néz ki!

A gondolataidhoz: én is látom sorra az ételkölteményeket és kedvem is lenne kipróbálni őket, de tudom, hogy akkor napokon keresztül a konyhában tartózkodnék és a legtöbbje nem igazán olyan, ami lábatlankodó gyerekek mellett elkészíthető, ki meg nem szeretném és nem is tudnám zárni a csemetéket.
Nálunk egyszerű ételek készülnek karácsonykor is. Mindenki különleges receptekről kérdez... és meglepődik, hogy semmi extra nincs bennük. Hát az utóbbi években egyszerűen, minél egyszerűbben készülök.
Pedig folyton gondolok arra is, hogy mégiscsak kellene valami extra, hogy emlékezzenek rá majd... de nincs módom arra, hogy akárcsak egy nap "alkotói szabit" kapjak teljes nyugalomban ehhez. A konyhám meg igen kicsi, két személy már lapjával fér csak el.

Főz és fecseg írta...

A torta gyönyörű, illik hozzád. Kívánom, hogy olyan ünneped legyen, amikor lubickolhatsz a kitáguló időben. Azt hiszem ez mindannyiunkra ráférne!

Kata írta...

Húúúúú, ez (megint) gyönyörű!!! Látom, alkottál:) Remélem, ízlett is neked.

lúdanyó írta...

Nagyon tetszik a tortád!

Makka írta...

Ejha, megleptél! Nem vagyok hozzászokva ahhoz, hogy ilyen "tartalmas" és "bonyolult" süteményeket csinálsz. De mindenestre gyönyörű és bizonyára finom is.

Én is emlékszem gyerekkori karácsonyokra, sajnos nem olyan szép emlékeim vannak, mint neked. Általában a nagynénéméknél voltunk, de sajnos náluk nem a meghittség uralkodott.
Egy ajándékra emlékszem, talán azért, mert annyira nem gondolta volna senki, hogy attól a nénitől ajándékot kapok. A szembeszomszédunk keresztmamája Németországban lakott és kaptam tőle egy beszélő babát. Rendes pici kis bakelitlemez volt a hátában, a hasán egy gomb, és természetesen németül beszélt. Valamit az "anyukájának".:) Ez akkoriban nagy cucc volt. Szó szerint is, mert elég kicsi voltam, a babánál alig magasabb.

Csibe írta...

Gyönyörűséges!

Hanczur írta...

A karácsony összetett ünnep volt nálunk. Anyu névnapjával kombinálva. Iskolába nem kellett menni, de fiatal műszerészként állandó beosztást jelentett, hiszen akinek családja van... nekem meg se kutyám, s macs....
A Campona meg mindig úgy rendezi be a nagy tereket, hogy ne tudj benne egyszerűen közlekedni. Lehetőleg minél több gyerekrázógépet (pénzbedobós autót), motorbiciklit, fagylaltost, hologramfényképészt tegyen az utunkba. Az a zöld műanyag, amit Nufi karácsonyfaként emleget, nekem fel sem tűnik.
Végülis van benne két-három fontos hely. A posta (mióta megszüntették a kispostát a temetővel szemben) a könyvesbolt meg a TESCO. Mert ott meg minden van.
A karácsonyi tumultus talán annyival rosszabb, hogy többen vannak.
Egyébként meg üres zsebbel jobb őket elkerülni.

trinity írta...

Amit az elején írsz, az engem is nagyon zavar...Az, hogy 2 hónapja mézespuszedlikkal és egyebekkel vannak tele az üzletek. Szerintem kár ezt elsietni....Nem?
Attól az igazi, hogy advent az csak 4 hétig tart, karácsonyi díszítésnek sem kellene hónapokon át kint lenni, mert akkor veszítünk abból a csodából, amivel együtt kellene járnia az ünnepnek.
A tortád csodaszép lett!!!!

erős ildikó írta...

Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek, hogy benézett, a dícséreteket, meg a jókívánságokat is (el is teszem az ünnepre:)
Renáta:
Az egyszerű is teljesen jó, ha nem kapkodva kell elkészítened. Biztos vagyok benne, hogy a gyerekeidnek szép lesz az ünnep. Inkább engem az érdekel (ha nem titok), hogy Te mit is ünnepelsz ilyenkor, illetve mit mondasz erről a gyerekeknek?
Makka:
Nézd csak meg jobban a receptet! Most sem "bonyolítottam", hamar megvan. Én ebédkészítés közben (mellett) kavartam ki a három lapot, nagyon gyorsan megsültek, délután csak tölteni kellett. De ha egyféle tésztából készül, akkor még gyorsabb az egész.
Trin:
Tudom, hogy nehéz ma már ehhez az ütemhez alkalmazkodni, s nehéz négy hét alatt "letudni" a tennivalókat, meg valahogy rá is készülni az ünnepre. Pedig jó lenne.

duende írta...

Hát ez a torta.... Egész egyszerűen remekmű! :)
Gyönyörű. Tényleg ünnepi.

Nagyon várom már a vasárnapot. Az első gyertyagyújtást. Az ünnepet.
Várom a hangulatot, a szépséget, a pici fényeket. Ilyenkor minden helységbe teszek kis karácsonyi égősort, kicsi díszítéssel... Nagyon szeretem az adventet és a karácsonyt. Remélem, idén kegyes lesz az időjárás, és lesz végre fehér karácsony. Oly régóta nem volt már...

Névtelen írta...

Gyönyörü torta; méltó az ünnephez :)

Idén valami miatt jobban várom az ünnepet, mint máskor. Pedig számomra a legtöbbet az Advent és a karácsony jelenti. De valahogy most mégjobban rá vagyok hangolódva és nagyon türelmetlen vagyok.

Palócprovence írta...

Tényleg szép ez a torta!
A karácsony elüzletesedése engem is zavar. A boltok az éves bevételük jelentős részét ilyenkor szedik össze, ezért igyekeznek ezt az időszakot minél jobban kitolni. Ha nem vigyázunk a végén már augusztusban is feldíszített karácsonyfákkal fogunk találkozni. Csak pont a lényeg veszik így el.
Persze mi is ajándékozunk, de azért igyekszünk valamiféle "családi szokásokat" is kialakítani. Nem kell nagy dolgokra gondolni, például adventi időszakban vasárnaponként meggyújtunk a gyertyát az adventi koszorún(egyébként nem vagyunk vallásosak), közben házi süteményt eszünk, kicsit együtt vagyunk.

Ízlésszindróma írta...

Szép lett az ünnepi torta!
Tényleg jó lenne, ha az emberek jobban oda figyelnének az ünnep lényegére, ne csak a "fogyasztás" legyen a lényeg, én úgy vagyok vele, hogy évről évre, ahogy idősödöm apránként találom meg azt, hogy én milyen karácsonyt szeretnék, mit is ünneplek ilyenkor, mert igazán tradíciókat nem hoztam magammal, ezért gyűjtögetek:)

Makka írta...

Azért tettem idézőjelbe, azt gondoltam, sikerül az, ami a mesebeli lánynak. Mondtam is meg nem is...:)

Jade írta...

A napokban a Parommal beszelgettunk errol, es tegnap este baratainkkal vacsora kozben ujra elojott ez a tema: unneples, kinek mit jelent.
Itt mar Advent elejen feldiszitik a csaladok a karacsonyfat, termeszetesen a turelmetlenseg odaszuli az ajandekokat is ala... Mi tavaly 24-en vettuk meg a fat, hazahoztuk, innen elkezdodott az unneplesunk. Biztos sokaknak furak vagyunk, de vallaljuk :)

Ja, ezzel akartam kezdeni: a torta csodasan nez ki!

Macus írta...

Ez a torta gyönyörű! Az összetevők miatt pedig tuti finom is! A hamarosan elérkező szülinap tortája lesz nálunk, úgy döntöttem.

Névtelen írta...

Kedves Napmátka!
Férjem szerint azért születtünk le a Földre, hogy megtanuljunk bánni az örök ellenségünkkel az idővel.
A mi életünk is állandó "harc" az idővel...
A karácsonyt mi tesszük meghitté, csak rajtunk múlik, hogy szép lesz-e vagy sem.
Mi évek óta december 23-án kikapcsoljuk a mobiltelefonjainkat és a számítógépet. Abban a 10 napban csak a család, a gyerekek a fontosak.
Január 2-a táján kezdjük lassan visszakapcsolni.
Ha éppen jó évet zártunk (de rég volt ilyen!) akkor elmegyünk valahová a hegyekbe, ahol jól el is lehet bújni a világ elől. :-)

Kívánom, hogy legyen nagyon szép ünnepetek.

Mackómama

erős ildikó írta...

Köszönöm!

Liza írta...

Jól néz ki! Biztos ki fogom próbálni, mert én is szoktam hasonló összeállításban süteményt sütni-de így tortának- isteni:-)!

Macus írta...

Megsütöttem a tortát. Nálam megnézheted.
A legnagyobb gyerekemnek nem jött be, de a másik kettőnek és a felnőtteknek IGEN. Finom nagyon. A nagyfiam szerintem dupla-tripla krémmel azért bírta volna. Persze így is evett belőle...sok tejszínhabbal.
Máskor is megcsinálom szerintem. Köszönöm a receptet.