2010. február 1., hétfő

Édes zsemlék

Ez az a hónap, amikor egészen kis mozdulatokkal élünk, óvatosan és gazdaságosan, mint a bölcs állatok, melyek lecsökkentik ilyenkor az élet tevékenységét, mozdulatlansággal védekeznek, lassított érveréssel szunyókálnak és pislogva, rejtélyes félálomban várják a napot. E hetekben, tél vége felé, tanácsos különösebb erőpazarlás nélkül élni: rövideket írni - legföljebb négy, öt sort egyszerre -, mint a medvék. (Márai Sándor)

Ezek a zsemlék éppen csak édeskések, olyan kalácsszerűek, leszámítva, hogy egy egész kevés teljes kiőrlésű liszt is került a tésztába. Most tényleg nem akartam sokat bele, mert hát a kalács az mégiscsak kalács, viszont egy kevés a tészta állagának jót tesz (a bolti péksütik például engem inkább eltömnek, mintsem jóllakatnak), no meg ismét eszembe jutott borsodi pék ismerősünk mondata, miszerint régen a fehér liszt sem volt azért ennyire "fehér".
Szóval mentem a fejem után, megnéztem megint néhány kalács- és briós receptet, a Szakácsok könyve 500g liszthez 7 tojással indít, ami nekem mindenképpen sok - már az ízében is. A Nova szakácskönyv viszont kissé kisajnálta a vajat. Így azután "összedolgoztam" a különböző recepteket, hogy legyen valami a tea vagy a tejes kávé mellé.
(A tél folyamán sajnos teljesen visszaszoktam a tejes kávé élvezetére, aminek a tetején ráadásul friss tejszínhab is úszkál. Hamarosan kezdődik a böjt, nem tudom, mi lesz. Maradnak a finom teák.)
Ma szépen sütött a nap, bár a hatalmas hókupacoknak éppen csak a széle olvadt meg. Holnap meg ugye jön a maci, így - akármennyire is szeretem - egy napra mellőzhetjük a napsütést.
A hó egyébként bármennyire is terhünkre van, hozott magával valami pluszt: ez pedig a csend. Bár nem közvetlenül a Tétényi út mellett lakunk, mégis egész évben van egy folyamatos alapzaj: felhallatszik a forgalom. Ilyen hóban viszont egészen elcsendesül a környék. További hozadék, hogy eltakarja a nem épp mindig rendben lévő kertet.
Kora délután lefotóztam az öreg akácfát a közös, társasházi kertünkben. Volt már felvetés a kivágására, de eddig - szerencsére - sikerült leszavazni. Bár néhány ága már le lett vágva és van olyan része is, ami kiszáradt, azért mégis nagy szolgálatot tesz: ez tartja a kerti teregetőköteleket (4 lakást számítva ez nem is kevés), nyáron ennek a lombja ad hűsölő árnyékot, s persze a madarak - főként a harkályok - is örömmel keresgélnek rajta. Bár tavasszal utolsónak zöldül ki, azért még az akácvirágos konyhai tervekhez is szolgáltat alapanyagot. Egy szó mint száz: én szeretném, ha sokáig megmaradna.
Egereink is - két fekete, egy szürke és egy szőke -, talán még emlékeztek kis vándorra és társaira, önfeledten élvezték a napsütést, persze nem odakint - az még odébb van.

Hozzávalók (16 darabhoz): 5dkg teljes kiőrlésű és 55dkg búzarétesliszt, 20dkg vaj, 2 tojás, 5dkg cukor, 1tk só, 2 tasak (2 x 7g) szárazélesztő, 2dl tej, + ha van: 5dkg mazsola (nekünk most nem volt) tetejére: csipet cukor, 1 tojás(sárgája), 1ek tej

Elkészítés
: a hozzávalókat lágy tésztává állítjuk össze egy tálban vagy a kenyérsütő dagasztó-kelesztő programjára bízzuk. Ha megkelt, átgyúrjuk, 16 részre osztjuk, s az adagokból zsemlét formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd letakarva pihentetjük, amíg a sütőt 220 fokra előmelegítjük. Ezután a zsemléket megkenjük a tejjel, cukorral elkevert tojással. 18 percig sütöttem, az első 5 perc után a hőmérsékletet 200 fokra visszavettem.

Az éppen csak enyhén édeskés(-sós) íze miatt olyan párosításokban is jó lehet, amihez kalácsot kínálnánk, akár (majd a húsvéti) sonkához, pástétomhoz.

19 megjegyzés:

duende írta...

Remek kis zsömlék! :) Én húsvétkor is, bármikor nagyon szeretem az édes-sós kombinációt!

Jé... én is éppen tegnap emlegettem a hó csöndjét valakinek. Tényleg csöndességet hoz, nagyon szeretem.

Makka írta...

Megint megelőztél, de nagyon helyesek a zsömlék!:) Napok óta zsömlesütés jár a fejemben...:))
Gyerekkoromban a legjobban a vajas kalácsba tett párizsit szerettem szendvicsnek. Meg a briósba. Olyat sem lehet már kapni sehol.

Igen, a hó jótékony a városban, amíg a Móricznál laktam, én is ezt szerettem benne a legjobban, hogy puha csend telepedett az utcácskára. Pedig ott még régen a villamos is járt, igaz, ott már nagyon lassacskán gördült, havazáskor azt sem lehetett hallani, csak valami kis távoli dörmögést, amikor elment az ablak alatt. Aztán szerencsére elvitték az utcából a villamost.

Ízlésszindróma írta...

Ez imádom:)) Régen nagyon sok mazsolás zsemlét reggeliztem:)) meg húsvétra sütöttem korábban, már nem is tudom hovátűnt recept alapján, de kipróbálom a receptet!

ágota írta...

Nincs olyan fa, aminek ne lenne
élve, halva valami szépsége vagy akár haszna :)

Tinkmara írta...

Ez egy remek recept kedves Napmátka. lehet, már holnap nekiveselkedek, mert fogyóban a kenyerünk. Beszámolok róla neked. :)

Limara írta...

Gyönyörű zsemlék! :))

Csibe írta...

Milyen csodálatos zsömik!

Gyöngyi írta...

Nagyon szépek lettek!
Tétényi út? Mi is a közelében lakunk - de azért a hangját már nem halljuk:)

Tündérlátta írta...

Ma kipróbáltam. Köszönöm a receptet! Irigykedem, mert nekem soha nem sikerül ilyen egyformákra..

trinity írta...

Gyönyörű zsemlék-jól eltalált arányokkal! Az a 7 tojás, amit említesz, az valóban igen sok lett volna-így azonban tökéletes, látszik!!!!

Felhőlány írta...

Csodaszép piros zsemlék! Nagyon ügyes vagy! :))

Olgis írta...

Biztosan kipróbálom,egy reggeli tejeskávéval!!Hmmmmmmmm.

Ági, aki főz írta...

A hó csak akkor hoz csöndet, amikor esik. Legalábbis nekem.

A tejszín végülis tejtermék - böjt idején is mehet. Tudom, tudom, hogy az élvezet kategória miatt kell lemondani róla.

Tinkmara írta...

Megpróbáltam. Az íze remek lett, de valamit elrontottam. :( Olyan pogácsaállagú lett. Olyan béna vagyok: :) Napmátka, mi a titka a szép zsemleforma készítésésnek? Te hogyan csinálod?

nagyorsolya írta...

Nagyon finom lett, köszi! És kinézetre is kívánatosak. Pont valami ilyesmit kerestem. Nekem picit több liszt kellett bele.

erős ildikó írta...

Sziasztok! Köszönöm Mindenkinek, hogy erre járt. A zsemlékhez:

Tinkmara: ez egy nagyon lágy tészta, és elég sok benne a vaj. Csinálhatod kevesebbel, hogy levegősebb legyen. Fontos ennél a tésztánál, hogy jól kidolgozd - vagy a gép elvégzi ezt. De ahogy látod, nem csináltam túl sokat, mert ez inkább frissen jó. (Ha másnapra is marad, akkor is csak konyharuhába takarom.) Nem a normál kalácstészta, annál vajasabb, lehet, hogy Neked inkább az ízlene. Ne feledd, hogy a zsemlében nincs vagy alig van vaj, nem úgy mint ebben a tésztában. Ez inkább a formája miatt kapta a zsemle nevet. Szóval biztosan nem rontottál el semmit, csak másra számítottál. Próbáld ki egy kalácstészta recepttel!
Formázás: ezt nemigen tudom leírni, két kézzel formázom a tésztát, s a végén alulról beleteszem mindkét kezem és kifelé húzom, hogy a teteje legyen a legszebb.

nagyorsolya: szerintem ugyanaz lehet a több liszt oka, mint amire Tinkmara vágyott - inkább kalácstészta felé mentél, az enyém meg egy vajasabb, nyersen kicsit ragacsosabb, lágyabb tészta. De szerintem mindenki az ízlése szerint formálja a receptet, én is mindig mindent átalakítok:)

erős ildikó írta...

Ági: nem csak az élvezet miatt. Szigorúan véve az állati eredetű ételek és zsiradékok is száműzetnek a böjti ételek közül...

Tinkmara írta...

Köszönöm Napmátka. Gép dagasztotta, a Te receptedet követve, lehet tényleg csak a zsemle szó zavart meg. :) Nagyon kedves vagy. :)

BKata írta...

Köszönet a receptért, nagy kedvenc lett nálunk is, remélt engedelmeddel feltettem a blogomba is, jelölve téged, a forrást:-) Hála, KAnya