2009. április 16., csütörtök

Marhahússal, rizzsel rakott savanyúkáposzta

Duende joggal kérte, hogy a húsvéti menüből a húsos fogásokat is tegyem láthatóvá, még ha némelyik nem is fényképezhető túl jól. Nos, ez a rakott étel is ilyen - bár tudom, inkább a téli menüben lenne a helye. Viszont nagyon egyszerű, és kiváló hasznosítási módja a másra nem elegendő savanyú káposztának. (Legutóbb a szintén kevéske káposztát kelt tésztába tettem, így születtek a savanyúkáposztás tekercsek.) Ez az étel pedig így készült:

Fél kiló marhahúst ledaráltam, majd sűrű pörköltet főztem belőle. A pörköltkészítés általam alkalmazott - egyébként szerintem teljesen hagyományos - módjáról még lesz külön bejegyzés e héten. Most csak annyit, hogy a pörkölthöz 1 nagy fej vöröshagymát, pirospaprikát, sót, pici őrölt borsot, fokhagymát, egy fél zöldpaprikát, kevés natúr paradicsomlét és vizet használtam. Közben megfőztem 4dl rizst (előbb kevés olajon megpirítottam, majd a főzővizébe sót és szárított natúr zöldségkeveréket tettem.) Amikor a pörköltnek már jó sűrű szaftja volt, elzártam a lángot. A szaftból 2-3 evőkanállal a főtt rizshez kevertem, s ugyanennyit tettem a mintegy kilónyi leszűrt savanyúkáposztához (a káposztát nem főztem elő.) Végül egy nagyobb tepsibe terítettem a pörköltszafttal összekevert káposzta felét, rá a rizs felét, majd jöhetett a pörkölt. Ismét rizs- majd káposztaréteg következett. Lefóliáztam a tepsit és egy félórára forró sütőbe tettem. Később levettem a fóliát és egy kicsit megpirítottam az ételt. Kiadós fogás, 6 főre is bőségesen elegendő. Téglalapokra vágva friss tejföllel ettük.
(Bele vagy a tetejére is lehet sütni a tejfölt, én azonban mellé jobban szeretem.)

Duende! A vendégségben fogyasztott kemencés sültről nem találtam megfelelő képet, de röviden a következőképpen készült: A zöldségekkel előfőzött, csontozott csülkök nagyobb tepsikbe kerültek, majd szeletelt krumplival, hagymával, paprikával, paradicsommal körülrakva mentek a kemencébe. Előbb letakarva, majd fólia nélkül ropogósra sültek.

3 megjegyzés:

ManóAnyó írta...

Látom szeretitek a savanyúkáposztás ételeket :)) Manócskám is imádja, ha semmi mást nem akar enni, a savanyúkáposztát akkor is megeszi. Én meg a rakott káposztát szeretem nagyon.

duende írta...

Köszi! :)

Fini lehetett! Kicsit hasonló az általam készíteni szokott kolozsvári rakott káposztához. Viszont én még marhahússal nem készítettem, csak disznóhusiból. És tényleg roppant kiadós étel, én is általában akkor csinálom, ha vendégeket is várunk. És mindenki nagyon szereti is. :)

Hú az a kemencés sült sem lehetett semmi... Lesz kemencétek a vidéki portán? :) Én építenék egyet, ha lenne kertünk. Annyis sok finomság sülhetne benne...

erős ildikó írta...

Kedves...

ManóAnyó!
Ez a savanyúkáposztás étel nem igazán húsvéti, de volt itthon maradék káposzta, és fel akartam használni. Mindenféle rakottat szeretünk.

Duende!
Én is gondoltam a kemencére vidéken, hiszen régen vágyom rá. Bent a ház kialakítása miatt nem megvalósítható, pedig úgy lenne praktikus, hisz akkor télen meleget is ad. Kint megoldható egy kisebb kemence, talán lesz is...