2009. május 6., szerda

Pitypangolajban sült hagymás krumpli

a mindenséget óvó
kompromisszum
szárnyai
mögül
ki-kilesem néha


(erős ildikó - egy állapot)

Ilyen semmiségeket, egyszerű dolgokat szoktam főként enni, ha párom nincs itthon. De ha itthon van, gyakran akkor is. Jó sok krumplit. Erre bizonyságul szolgál, hogy ez a fogás sem most készült, hanem úgy egy hete. Igen, emlékszem már. Amikor a főzelékekről írtam a bejegyzést. Amit elsősorban a férfinépek kedvéért főzök. Ők is ették meg. Én egyik nap ettem belőle, második alkalommal azonban inkább betoltam a sütőbe ezt a krumplis ételt. A kis agyagtepsit egyébként tavaly kaptam ajándékba páromtól, és általában ilyen csak tedd bele-süsd meg ételek készülnek benne. A receptben nincs semmi különleges, jó választás lehet akkor, ha nincs túl sok időnk az ebédkészítésre. Húsfélével, zöldségekkel, sajtokkal, tojással is jól bővíthető - ha valakinek így nem lenne elég. Egyetlen nem mindennapi, de nem is bonyolult összetevője a blansírozott pitypanglevéllel készült olaj, de ha mást választunk hozzá, az is megteszi.

Hozzávalók (kb. 2 adag): 6 közepes krumpli, 1 nagy fej vöröshagyma, 1kk só, frissen őrölt zöldbors, 1 paradicsom, petrezselyem, 4ek pitypangolaj (vagy más fűszerolaj)

Elkészítés
: a krumplit meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük. A vöröshagymát megpucoljuk, félbevágjuk majd felszeleteljük a krumplihoz hasonlóan. A paradicsomot kis kockára vágjuk. Aprítás után mindent azonnal a tepsibe teszünk, nem kell több edényt összekoszolni. Rászórjuk a fűszereket, majd meglocsoljuk az olajjal és alaposan összeforgatjuk. Lefóliázzuk. Ha agyagtálban készítjük, akkor a sütőt nem melegítjük elő. 180 fokon sütjük másfél órát, majd levesszük a fóliát és kissé megpirítjuk az ételt. Tejföllel is, savanyúsággal is finom és laktató. De készíthetünk hozzá mártást vagy sajtos majonézt.

23 megjegyzés:

Kata írta...

Én is imádom az ilyen sült zöldséges ételeket, ráadásul a fiúk is szeretik, főleg ha teszek nekik a tetejére egy szelet husit:)
Tettem el medvehagymát olajban Ancsika receptje alapján, szerintem annak az olaja is jó lesz majd ilyesmihez.

Makka írta...

Én is nagyon szeretem az ilyen összedobálós, csak egy edényt felhasználós ételeket.:)

trinity írta...

Praktikus ez a tepsis-hagymás krumpli...
Egyébként a burgonya( hogy hivatalos nevén nevezzem-bár sosem hívom így:) ), a legjobb lugosítók egyike-nagyon egészséges!!!

Limara írta...

Én is sűrűn készítek ilyen összedobálós ételt, holnapra is ez a terv, csak csempészek bele pipicombot is! :))

erős ildikó írta...

Igen, a fiúknak még inkább jólesik egy kis husival (meg némely lányoknak is:-)
Én juhsajttal is szeretem az ilyesmit.
Ha a krumplin múlik, én állandóan lugosítok...

duende írta...

Én is! :)))))

Má' tiszta (f)lúgos vagyok, mert minden nap eszem szinte krumplit. Imádom, az ilyen tepsiseket mag nagyon-nagyon! Guszta. Asszem ezt fogom vacsizni... kellett nekem meglátni... Gombóc Artúr... uygan... a csokoládéjával messze elmarad duende krumpliszeretetétől... :))))


És különben is, már a zseniális detektív, Hercule Poirot is megmonda a rizzsel kapcsolatban: a belga kormány komoly erőfeszítéseket tett eme káros anyag belga piacról való kiszorítására. Egyetértek a belga kormánnyal... :))))

Ja. Van egy olyanom a blogon, hogy "egyszerű rakott krumpli". Nálunk nagy favorit, valami isteni. Nem reklámozni akarom magam, csak tudom hoy te is megelőzöd Gombóc Artúrt, és az tényleg egy jó recept. Csak a megosztás végett. :))

duende írta...

Jaj, nem is. Gyors rakott krumli néven van. Tényleg (f)lúgosítva vagyok ma...

erős ildikó írta...

Duende!
Már megyek is, megnézem a recepted!
Amit meg a rizsről írtál... részemről rendben, rendben - de hát épp ma főztél azt, nemde?

duende írta...

Tényleg hülye vagyok ma...
Gyors rakott burgonya néven van.

De, azt főztem. rakott formában elviselem! Néha. :))

erős ildikó írta...

Tényleg klassz és gyors ez a rakott krumplid, Duende! Köszi!
A következő változatot majd így csinálom (úgyis hamar lesz megint krumpli!)

erős ildikó írta...

Én sem vagyok oda a rizsért. Rakott ételekben viszont finom, meg pörköltlében megfőzve. Vagy rizstorta néven van két változat a blogomon. Az egyiknél füstölt kolbászt sütöttem ki zsiradékon, és annak a finom zsírjába tettem a rizst. Fűszereztem, sajt is került bele. Úgy főztem majd sütöttem meg. Savanyúval nagyon finom volt.

duende írta...

Nálam már sokan kóstolták ezt a gyors változatot, és mindenki odáig volt érte, hogy milyen finom. Szaftos is, meg jól meg is lehet pirítani, és mindenféle saláta és savanyúság illik mellé.

Hm, megnéztem! Nagyon finom lehet. Igen, a jó kolbász ad ízt neki, jó tipp! :) Én is elkészítem majd valamikor, most már van hozzá friss salátának való is.


A rizses húst én is szeretem. És még egy gyengém van, ha rizsről van szó. Talán az egy módja, ahogy köretként megeszem és szeretem: a petrezselymes rizs. Na, azt tényleg szeretem, jó sok petrezselyemzölddel, nagyon finom. Van íze, ami a sima rizsről nem mondható el... :)))

Makka írta...

A krumplit úgy szeretem, ha megpirul, mindegy, miért és minek a társaságában.:))
Vagy pürének. anyukám, amikor gyerekkoromban beteg voltam, mindig krumplipürét készített, rakott bele párizsikockákat. Ezt még mindig nagyon szeretem, de már virslivel szoktam csinálni. Nem mintha a párizsi és a virsli között lenne különbség.:)
Viszont nekem a rizs volt sokáig szinte az egyetlen étel, amit hajlandó voltam megenni, abból is csak egy-két villára valót. 7 éves koromig gyakorlatilag nem ettem semmit, nagyjából az őrületbe is kergettem vele a szüleimet, az óvónénit, bárkit.
A rizst a mai napig is szeretem.

Napmátka! A citromfűről még a fűszeres vaj jutott eszembe. Felaprítod, és durvára tört bors meg egyebek társaságában a vajba kevered, kis hurkákat csinálsz, és mélyhűtőbe rakod. Bármire finom sülés közben... Vágsz egy kis karikát és pl. a krumplid tetejére teszed.:))

juditsd írta...

Szia !:)

be-benezek hozzad,-nagyon jokat fozol, ugyhogy innen mindig a konyha az utirany!:) Vmi hasonlot szoktam csinalni, csak koze keverek meg grillezett padlizsant.

Kata írta...

Na, én vagyok az igazi Gombóc Artúr, mert én a krumplit is és a rizst is szeretem:))

erős ildikó írta...

Duende!
A petrezselymes rizs nálunk nem volt szokásban, de majd szokásba hozom!:)
Tudod, hogy a petrezselyem a másik nagy gyengém...

Makka!
Fűszeres vajat már csináltam, de még sohasem citromfűvel, remek ötlet!
(Virslis krumplipüré? Kicsit retroételnek tűnik, de ne vedd komolyan, imádom az ilyesmiket, csak legyen jó minőségű a virsli!:)

Juditsd!
Nagyon remek lehet a grillezett padlizsánnal. Sajnos egyelőre majdnem aranyárban mérik a padlizsánt errefele, de egy kicsit már vettem. Lehet, hogy abból krém lesz, mert azt nagyon szeretem.
Sajnos tanítás előtt nem lehet enni belőle, mert jó sok hagymával csinálom...

Kata!
...és még fel sem soroltad az összes többit, igaz?:)

Kata írta...

Nyertél:))))) De most éppen kicsit fogyóban vagyok...már muszáj, az imént készen lett hagymás cipócskákat is leginkább csak néztem, hogy tüntetik el jó étvággyal a férfiak:(

erős ildikó írta...

Ez már túlzás, Kata! De sajnos ismerem az érzést. Ráadásul én többnyire nem a súlyom miatt kényszerülök diétákra.

Renata Kalman írta...

Nekem is van pár ilyen cseréptálam!!
Egy néha nem elég, pl. a rakott krumplit kettőben csinálom.
A pitypangolaj íze mennyire érződött?
Le szoktad fedni egy ideig a sütés közben az edényt?

Renata Kalman írta...

Lefedés:
Bocs, most olvastam el a végét....:) pontosan így csinálom én is..

erős ildikó írta...

Pitypang: érezni rajta, de nem erőteljes, nem zavaró. Kicsit zöldfűszeresebb íz, mint amit a hasonló, rakott krumplis ételekben megszoktunk.

juditsd írta...

szerintem nagyon finom savanykas almat is koze szelni!:)

erős ildikó írta...

Teljesen igazad van! A savanykás-édes gyümölcs is remek benne. Sajnos ritkán jut eszembe!