2009. július 22., szerda

Zöldbabos egytálétel

Ne zsúfold össze gyümölcseidet!
Egymás tapadó közelébe
tartósabban kényszerülve
- akár az emberek: rohadni kezdenek.

(Fodor Ákos)

Gondolkodtam már sokat rajta, hogy az ennyire egyszerű, gyakorlatilag receptleírást nem is igénylő ételeket érdemes-e közzétenni a blogon, vagy csak a különlegesebb fogásokat. De a statisztika és az olvasók visszajelzései azt mutatják, hogy ezek az ételek kedvelt ötletforrások, és talán már sokan észrevették, hogy nem időigényesek, nem drágák, ráadásul nem kell sok edényt összekoszolni miattuk. Mert más az, amikor az ember úgy főz-süt, hogy nem számít az idő, gyakorlatilag kikapcsolódik a konyhában, s más, amikor nem lehet a főzőcske a legfontosabb.
Ráadásul vegán és nem vegán változatban is könnyen elkészíthetők, csak rajtunk múlik, hogy pár karika sült kolbásszal tetézzük-e ezeket az egytálételeket, illetve hogy magában, vagy inkább köretként esszük.

Ezúttal azonban van egy apró hibája a dolognak: a babot meg kell pucolni. Ami viszont időbe telik, különösen, ha sok személyre, s valóban egytálételként akarjuk tálalni ezt a fogást.
Én viszont amellett vagyok, hogy a zöldbab ilyenkor kihagyhatatalan. Télen nem szoktam vágyni rá, sem fagyasztott, sem eltett formában - mert az nem ugyanaz. De ilyenkor...!

Tavaly szerencsés helyzetben voltam. A júliust a nomádportán tölthettük, s ott a bab is jól és bőségben termett. Nem kellett keresgélnem a zsengét, én döntöttem, mikor szedem le. (Na jó, a nagy esők egyszer-kétszer visszatartottak.)
Idén most ettem először. Eddig drága volt, vagy ahol láttam, öregecskének, szálkásnak tűnt.
A legutóbbi - már említett - piacozás alkalmával azonban igazán friss, szemrevaló babra akadtam, és 300 forintért választottam. Volt ugyan jóval drágább is, de nem volt szebb. A legolcsóbbat 280-ért láttam, az nem tetszett.
Utána már csak az volt kérdés, miképpen készítem el. Nagy kedvencem az a mód, amikor egy sajtos-sonkás besamelmártást készítek, ebbe forgatom bele az előzőleg sós vízben megfőzött zöldbabot, tepsibe terítem, vajas zsemlemorzsával megszórom, és összesütöm.
Tavaly készült ilyen, párom is többször vett belőle. Most viszont csak egyedül vagyok, levesre, főzelékre nem vágytam, de még a lecsós változatra sem. Ezért úgy készítettem el, mintha krumplis tésztát csinálnék, vagyis egy pörköltes-krumplis alapon.

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg zöldbab, 2-3 közepes krumpli, (1 paprika, 1 paradicsom), 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1tk pirospaprika, só, frissen őrölt feketebors, 2ek zsír vagy olaj

Elkészítés: A babot megpucolom, összevágom. Sós vízben puhára főzöm. Közben a zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítom, majd hozzáadom a fokhagymát, később a megtisztított, kis kockákra vágott krumplit. (Paprika és paradicsom is kerülhet bele.) Tovább pirítom, majd pirospaprikát szórok rá, összeforgatom, sózom és kevés vízzel felengedem. Fedő alatt puhára főzöm, majd anélkül rövidebb lére. Egy villával a krumplit kissé összetöröm, csak annyira, hogy sűrű, de szaftos maradjon az étel. Borsot teszek bele. Végül a főtt zöldbabot beleforgatom.

Friss salátával kínálom.

A fotón látható szerzemények a budafoki piacon július közepén ennyibe kerültek:

zöldbab 300Ft/kg
füge 200Ft/doboz (cca. 75dkg)
padlizsán 300Ft/kg
cukkini 240Ft/kg
őszibarack 198Ft/kg

14 megjegyzés:

Ancsika írta...

Nálunk is ma volt az elsö zöldbab :)
Egyszerüen imádom!!! :).. még pucolni is :))

Renata Kalman írta...

Hasonló szabdzsit (indiai ízvilágú főétel) szoktam én is készíteni, főleg a zöldbab dominál benne és a paradicsom.
No meg krumpli.
Én teszek el zöldbabot, tavaly télen is már túl hamar elfogyott. Télen is levesnek, főzeléknek illetve ennek a bizonyos szabdzsinak készítem el. Íze kicsit más persze, de takarékossági szempontból is jó számunkra

"saját levében" írta...

Tegnap mondta nekem egy kertész, hogy a bab és borsófélék jót tesznek a konyhakert talajának! (Akkor nekünk is.)

trinity írta...

Nálunk most főzelékként megy a gyerekeknél..Tejfölösen.
De a Tiédet is szívesen megkóstolnám!!!

Jade írta...

Ilyen 'sarga' zoldbabot/vajbabot frissen itt meg nem lattam, csak konzervben kaphato. Abbol a 'zold' zoldbabbol is ilyen finom lesz?
Bocsi ha buta a kerdes...

duende írta...

Én is nagyon szeretem ilyenkor frissen a zöldbabot. Eltéve már én sem.
A besameles-szalonnás nálunk is nagyon nyerő, nálam is fönn van a blogon - bulgurral.

Megenném ebédre szívesen! :)

Deborah írta...

Nagyon jól döntöttél, mert ma hasonlót akartam készíteni, kaptunk otthonról egy nagy adagot... mivel itt csábítóbbnak, finomabbnak hat, ezt fogom elkészíteni:), vagy nagyon hasonlót, még gondolkodok a krumplin, mert lesz fasírt is hozzá, krumplisan, fokhagymásan elkészítve.. mindenesetre köszönöm a friss, mindig használható, finom receptjeidet!

szepyke írta...

198,- az őszibarack? Hu, az nagyon jó ár. Legalábbis szerintem... Ezek szerint már jól benne vagyunk a szezonjában, le ne késsek a befőzéssel.

A zöldbabot nem szeretem, ezért inkább ahhoz nem szólok hozzá.
Bocsánat.:)

Ízlésszindróma írta...

nyami, jól hangzik nagyon, én lehet tennék alá egy kis jó féle szalonnát:)))

Tündér írta...

Tegnap nálam is zöldbab készült...(egyszer majd felkerül...)Hasonlóan készítem a széles lapos zöldbabból a főzeléket, csak egy kis habarás, tejföl és ecet kerül rá a végén:)

erős ildikó írta...

Köszönöm a Hozzá(m)szólóknak, hogy megint itt jártak!

Judith: sokkal inkább, mintha konzervből főznéd... csináld bátran a zöld zöldbabból (ceruzabab?)

szepyke!
Csak errefelé számít jó árnak, párom a nomádportán 120-ért (v)eszi.

Jade írta...

Ja, az az!
Koszi nagyon!

Jade írta...

Tegnap nagy nap volt, a farmerpiacon voltam! Es talaltam FRISS VAJBABOT!!! Holnap az lesz vacsorara :) En uuugy orulok! :) Es a Dragam is, mert nagyon szereti a fozeleket. Ez szerint a recept szerint fog keszulni :)

erős ildikó írta...

Judith!
Ez nem hagyományos főzelék, inkább egy hirtelen ötlet szülte egytálétel.
Azért remélem, hogy ízleni fog...
(És nagyszerű dolog - megnyugodtam, hogy ott is lehet vajbabot kapni.:)