2010. március 1., hétfő

Kelkáposztás és kakaós tekercsek

... üdvözöllek, Március! Időbe telik, míg az ember megtanulja, hogy lehet örülni egy naptári adatnak is. (Márai Sándor)

A böjti időszakra nálunk szép számmal esik születés- és névnap. Márciusban én nyitom a sort, és ilyenkor eszembe sem jut azon töprengeni, vajon jó-e vagy sem egy évvel többet írni a kitöltendő papírokra, mert annyira elfoglal a tavasz ígérete, ami hideg széllel és esővel érkezik, de azért ott van benne az első tavaszi napsütés is, a kiskabát lehetősége. És ott van benne fél évi világosság ígérete is megint, mert egyre hosszabbak a nappalok és a hónap végén megint nyerünk egy órát.
Tavaly tovább vártam az első kerékpártúrával, idén már február végén kilátogattunk a Tétényi-fennsíkra.

A Történelmi Szoborpark viszonylag közel esik hozzánk, és csak felfelé kell izzadni, visszafelé már gurulunk. Megint nem a szobrok kedvéért mentünk (bár - ahogy már többször írtam - elég furcsa őket ebbe a "faluvégi" kertbe zárva látni, valahogy elvesztik a nagyságukat.)

Párom újabb beszerzőkörútjára mentünk, mert bár a fennsík természetvédelmi terület, azért a környéken bőségesen akad elhajigált sörösdoboz a sörkollektor-projekthez.

A kirándulásból visszatérve jó volt falatozni a sós és édes tekercseket. Egyféle, inkább semleges ízű tésztából készítettem, majd az egyik részt kelkáposztával, aszalt paradicsommal, sajttal, a másik részt kakaóval töltöttem.


Hozzávalók (kb. 30-30 édes és sós süteményhez): 20dkg teljes kiőrlésű és 80dkg búzarétesliszt, 16dkg vaj, 3 csapott ek cukor, 2tk só, 4,8dl langyos tej, 2 tasak (2x7g) szárazélesztő
A kelkáposztás tekercsekhez: 3-4 nagy kelkáposztalevél, 10dkg reszelt sajt, 10dkg vaj, 2ek sűrű tejföl, 10dkg aszalt paradicsom

A kakaós tekercsekhez: 4ek sötét kakaó + ízlés szerint cukor, 5dkg olvasztott vaj

A tetejére: 1 tojás 2-3ek olvasztott vajjal és 1ek tejjel felverve


Elkészítés: A tésztát a hozzávalókból összeállítjuk, meleg helyen kelesztjük (vagy a kenyérsütő dagasztó programjára bízzuk.) A kelkáposztás tekercsekhez a kellevelek középső, vastag erét kivágjuk, majd a leveleket egészen apróra vágjuk (mint a zöldfűszert szokás.) Az aszalt paradicsommal is így teszünk. Előbbieket összekeverjük a puha vajjal, a tejföllel és a sajttal. A kakaós tekercsekhez a kakaót megfelelő mennyiségű cukorral keverjük össze. A megkelt tésztát két részre osztjuk. Egyik felét nagy, és kb. 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Rákenjük egyenletesen a kelkáposztás tölteléket. Feltekerjük. A tészta másik részét is hasonló téglalappá nyújtjuk. Ezt megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk az édes kakaóval. Ezt is feltekerjük. A tekercsekből 1-1,5 cm széles szeleteket vágunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, nem túl közel egymáshoz. A sütőt 200 fokra bemelegítjük, addig a sütemény letakarva kelhet még egy kicsit. A tekercsek tetejét a vajjal, tejjel elkevert tojással megkenjük, és az adagokat kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Száraz vörösbort ittunk hozzá, este pedig teát. Nagyon gyakran készítek tekercs formájú kelt tésztákat, mert ez az egyik leggyorsabb formázási mód, és csak addig van elől a gyúródeszka, míg kinyújtom a tésztát. Nekem ez lényeges szempont, mert nincs túl sok hely a konyhában.

16 megjegyzés:

Jade írta...

Nalunk is en kezdem a szulinapozok sorat ebben a honapban, hamarosan, aztan 16 nappal kesobb a ferjem folytatja...
Boldog szulinapot hamarosan Neked is!

Gyonyoruek a csigak!!! Mint mindig!

Chef Viki írta...

S rá nem sokkal meg Ildikó nap következik :-)

A március nálunk is nagyüzem: névnap, születésnap hegyekben. De inkább születésnapok - az enyém is pl.

A csigák zseniálisak! Mindkettőből, ha szabad :-)

A sörösdoboz-kollektor meg akkora ötlet, de akkora...

lúdanyó írta...

Nagyon jó ötlet ez a kelkáposztás csiga!

Andi írta...

Jaj már azt hittem egybe raktad a kettőt...mikor elolvastam a címet.
Én mindkettőre vevő vagyok....
Nálunk is sűrű a március....

Felhőlány írta...

Gyönyörű csigákat alkottál! :) Én a kakaós felé húzok...

Tündér írta...

Hú, nagyon jó mind két csiga. Nagyon jó ötlet a kelkáposztás! Tetszik...és olyan csinosak is...:)

Csibe írta...

A kakaósból szeretnék! ...olyan guszták!

estibogar írta...

Jaj nálunk mindig kakaós és kókuszos volt, de a káposztás is ízletes lehet....

Ízlésszindróma írta...

jujj de guszták, mekkorát nyeltem jó ég:)), még szerencse, hogy ez nem hallatszik egy kommentban, de mostmár tényleg kikell próbáljam ezeket a tekercseket valamikor!(főleg a kakaósat:)))de a káposztásat is:)

Tinkmara írta...

Isten éltessen előre is, drága Napmátka. Nagyon szeretem a bejegyzéseidet. Az idézetet, a kis elmélkedést, majd az étvágygerjesztőt. :)

Notburga írta...

A kelkáposztás változatod igencsak kipróbálásra ingerel...
Nézz be hozzám, van valami számodra.

Palócprovence írta...

Küldtem Neked valamit! :)
http://palocprovence.blogspot.com/2010/03/dijeso.html

szepyke írta...

A sörösdobozos izéről én is hallottam, majd beszámolsz róla? Nem mintha esélyem lenne egy ilyesmire, de nagyon érdekes!:)

Tündér írta...

Napmátka! Isten éltessen minden jóban! Boldog névnapot! (A jókívánság születésnapodra is szól, valamikor mostanában lehetett, vagy lesz:)....ja és nem csiga, hanem tekercs:))

Norka írta...

Kedves Ildi!
Látogass el hozzám, van ott Neked valami!

Rukola írta...

Kipróbáltam a káposztásat. Szárított paradicsom helyett sürített paradicsomot használtam, ui. az volt otthon. Nagyon finom lett.
És Máraihoz is megjött a kedvem. :-)