![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEQaT1UExu_RcqJCllJgnIIxbZpx3gqr4h7KcwhgQgfw8VHPGN80c7xuczZPAnwUu86XC1toKp4XkDzeoGNZOsPNf4FUGMCNXwxKqndNnb8HjoNmi3lVTGaZI5MVFgHxh6bhp9YPnHnXA/s320/t%C3%B6k+030.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5iy7kvctFPBoY1jArU7pzWEdawUjhV72NIUjqfyvocxjdYoHWvoOhzfJGNwx6pJs9nb9tshvcF-ydqv3sj1m7VTOuFIo0T9x5UEszjSBJncuWKro4kdrNKULqEyh6pTf_arQtg54B-SQ/s320/t%C3%B6k+008.jpg)
Párom már vagy egy éve nyúz azzal, hogy süssek neki hájastésztát, kívánságára - bevallom őszintén - nemigen tudtam ráhangolódni. Pár hete azonban láttam egy csinos kis receptet a júniusi Vidék Ízében (noha ez a sütemény inkább a disznótorok idejének kísérője) . Nosza, gondoltam, legyen meg az öröme, amint megfelelő hájhoz jutok, megsütöm. Ma reggel azzal ébredtem, hogy akkor kinézek a budafoki piacra ezügyben. Párom azonban élénken tiltakozott: véletlenül se kapcsoljam be a sütőt ilyen melegben, nagyon ráér neki a hájas tészta, majd megsütöm máskor, vidéken. Igen ám, de az ottani sütőm - szóval még nem tudom, mit tud. Ez újabb kísérlet lesz. Hájas tészta tehát törölve, helyette - megint tűzhely nélkül - egy pikáns tökkrémet dobtam össze, jószívvel ajánlom nyáresti vacsorákhoz, vajas piritós mellé. A recept a következő:
1 közepes méretű zsenge kistök
1 fehér húsú paprika
1 erős zöldpaprika
1 nagy vöröshagyma
1 kisebb kígyóuborka
6 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1 evőkanál olaj (kukorica v. szőlőmag)
só
frissen őrölt zöldbors
petrezselyem
kapor
A tököt meghámozom, magos közepét kivájom. A fűszerek és a folyadékok kivételével valamennyi hozzávalót kisebb kockákra vágva a húsdarálón ledarálom. A zöldfűszereket összevágom, hozzáadom a krémhez, majd a sót, borsot, az olajat és a citromlevet is.
Viszonylag sok levet ereszt. Egy órára hűtőbe teszem, hogy összeérjen, majd egy nagyobb szűrőbe öntöm, aláteszek egy tálat és így teszem vissza még egy órára a hűtőbe. Ezalatt a felesleges folyadék lecsepeg és a krém tálalásra kész. Piritós mellett hideg-meleg sültekhez is jó. Behűtve adjuk asztalra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése