2009. május 25., hétfő

Balzsamecet-krém

faragott kövek kriptája helyett
őrizze arcom halandó szemed

virágos mezőkön ha elalhatok
holnap talán már otthon vagyok

(erős ildikó: hazafelé - részlet)

Nem, ez a finomság nem csokoládé. Köze sincs hozzá. Az íze viszont telt, édes-izgalmas csoda.
Mammának köszönöm meg e különleges receptet, aminek hála, most már én is elkényeztethetem, elkápráztathatom vendégeimet - ezzel is. Elég régen lementettem már ezt a receptet, sőt, az sem ma volt, hogy a hozzávalókat beszereztem. Nem is vesz sok időt igénybe az elkészítése, mégis húztam-halasztottam. Ma viszont egy munkamegbeszélés előtt akadt egy üres órám, így gyorsan nekiláttam. Az elkészítés tekintetében a leírást hűen követtem, és nem is bántam meg. Az arányokon egy leheletnyit változtattam csak. Viszont valahogy jobban besűríthettem, mint Mamma, mert nekem hozzávetőlegesen kétszer annyi alapanyagból lett másfél deci krémem (kétszer megcsináltam ugyanis - erre nyújtott lehetőséget az üvegnyi balzsamecet.)
A flakonkérdést viszont nem sikerült tökéletesen megoldanom, annak ellenére, hogy én már jótanáccsal felszerelkezve indultam a gyógyszertárba. Csak icipici szemcseppnek való flakont tudtak adni. Jobb híján egyet azért elhoztam. Ebbe azután bele kellett varázsolni valahogy a krémet, mert a legkisebb tölcsérem sem fért be a nyílásába. Ezt még megoldottam. Viszont a teteje sajnos patent, nem csavaros. Ennek a következménye az lett, hogy a képen az eprek úsznak a krémben - vagyis helyes pötyöcskék helyett mártogatót sikerült varázsolnom. A patent tető ugyanis elsőre lerepült, amint nyomkodni kezdtem a flakont. Lemostam. Visszatettem. Másodjára már pötyörészhettem vele, de nem egy élmény. Majd kitágítom a száját. A többi krémet egyelőre egy nagyobb szájú üvegbe töltöttem. Persze célszerűbb lenne a teljes mennyiséget egy normális méretű csavaros flakonban tartani, olyan átlátszóra vágyom, amit esztétikusan ki lehet tenni az asztalra is. Van néhány a háztartásban, de nem kifejezetten gasztronómiai célokra, ráadásul fehér műanyagból. Majd kitalálok valamit. Egyelőre élvezem, hogy sikerült a krém.
Számításaim szerint 600.-Ft-ba került a másfél decis adag elkészítése. Hozzáteszem, hogy ez a nomádportán - megfelelő időpontban készítve - akár olcsóbb is lehetett volna, tekintettel arra, hogy ott kitűnő kékszőlő áll rendelkezésre, amiből a krém több hozzávalója is kinyerhető.

Én így készítettem:

Hozzávalók: 4dl 100%-os kékszőlőlé, 2,5dl balzsamecet, 2ek barnacukor, keményítőnek: 1kk kukoricaliszt

Elkészítés
: a cukrot folyamatos kevergetés mellett karamellizáltam. Félrehúztam a gázról. Hozzáadtam a szőlőléből egy keveset. Visszatettem a lángra, és kevergetve feloldottam benne a karamellt. Félretettem 2 ek szőlőlevet, a többit az edénybe öntöttem. Fedő nélkül 2 percig gyöngyözve forraltam, majd beleöntöttem a balzsamecetet. 20 percig forraltam még úgy, hogy éppen csak forrjon. Ezalatt nekem a harmadára sűrűsödött. A félretett 2ek hideg szőlőlében feloldottam a keményítőt, majd a krémhez adtam. Még másfél percig hagytam gyöngyözve forrni, majd elzártam a gázt. Egy falapra tettem az edényt, és hagytam kihűlni a krémet.

Nagyon finom, gazdag íze van. Desszertekre, salátákra, de húsokhoz is jól illik.

23 megjegyzés:

Limara írta...

Nagyon szép! Van 4 üveg balzsamecetem, de ha elfogy, jövök a receptért! :))
Ilyen flakont vettem most száz egy-két forintért egy cukrászkellékes boltban! :))

erős ildikó írta...

Limara!
Köszi az infót, megpróbálom akkor egy cukrászkellékesnél!

Maimoni írta...

Szuper ötlet, csak elképzelve is fantasztikus íze lehet! El fogom készíteni, de asszem, a szemcseppes üveggel nem bajlódom. Szerintem mártogatva is tökéletes.

trinity írta...

Ezt otthon is el lehet készíteni??Zseniális!!!! Gratulálok!

A boltban kapható néha-néha többféle, pl. málnás, narancsos változat...Szerinted erre is át lehetne ültetni a receptet? Mert ezek mind isteniek!!!

Lívia írta...

Már hiányoztak a verseid:) Gyönyörűek:)

Ancsika írta...

Tuti kipróbálandó! Én is mindíg veszem, de nagyon drága, pedig nálam sok fogy az eperhez! :)) Köszi!

erős ildikó írta...

Maimoni!
Ahogy gondolod! Én még azért szétnézek a cukrászkellékesnél...

Trinity!
Ahogy írtam, nem az én találmányom. Mamma is jelezte, hogy lehet ízesíteni, de nekem ebben a szőlő éppen elég intenzív. Bizonyára el lehet készíteni más, 100%-os gyümölcslével is...

Sofia
Köszönöm...örülök.

Mian!
Igen láttam, hogy Te szereted. Igazság szerint én itt nálunk a krém változattal még nem is találkoztam boltban. Biztos van, csak nem olyan helyekre járok.

Igazából maga a balzsamecet is elkészíthető (szerintem) házilag, de erre majd inkább a nomádportán teszek kísérletet.

lúdanyó írta...

Több helyen olvastam már, hogy használják, de nem tudtam hogy készül. Most már én is nekiláthatok csinálni egy üveggel :)

duende írta...

De ügyes vagy! Ezt nekem is meg kell csinálnom valamikor. Csak igazi must jó hozzá, ugye? Vagy Te milyet használtál?

És én is örülök a verseknek megint! :)

erős ildikó írta...

Szia!
Mustom most nincs, maradt a DM-ben kapható 100%-os szőlőlé. A városban ezzel kell beérnem...

duende írta...

Köszi szépen, akkor én is azzal csinálom majd!

Hanga írta...

Én otthon készítem a balzsamecetet, összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a bolti, de erre még nem jöttem rá, hogy ilyen ötletes krémmé tovább fokozható:))

erős ildikó írta...

Duende!
Természetesen kékszőlőléről van szó.

Hanga!
Igen, én is arra gondoltam, hogy maga a balzsamecet is elkészíthető otthon. Ősszel - szőlőéréskor - szeretném majd kipróbálni a nomádportán, s akkor lehet, hogy Hozzád fordulok majd tapasztalatokért.

Palócprovence írta...

Pont mostanában fontolgattam, hogy kellene csinálni, megadtad a végső lökést! :)

Hanczur írta...

Messze már az otthon
Távol még az új
Virágos mezőkön
hideg szél az úr
Összekucorodva
telik minden éj

Gyerünk füvet nyírni!
mert már nyakig ér.
;-)

Ízlésszindróma írta...

kékszőlős, imádom:))))
kiváncsi lennék az ízére, egyszer majd kipróbálom.

Renata Kalman írta...

A balzsamecetet szoktam salátákhoz használni, de ezzel a krémmel megint újat mondtál!

Mamma írta...

Én is ideérek végre....))
Napmátka, örülök, ha bevált! Én nem csak az ára miatt kísérleteztem ki, inkább az íze miatt! Ugye, hogy sokkal teltebb, gyümölcsösebb? Hát ezért!:)

Valóban nehéz eltalálni, milyen sűrű legyen, és főleg, meddig kell redukálni és mennyi keményítővel sűríteni. De Neked szépen megálltak a pöttyök, nagyon klassz!

Azt azért hozzátenném, hogy ezt anno díszítésre találták fel, hisz az ilyen sűrűségű valódi balzsamecetet aranyárban mérik:)), és még akkor sem lenne tökéletes a viszkozitása, de én is szoktam gyümölcsre, erre-arra tenni!:)
(Amúgy írtam is a posztban, hogy hajfestékes csőrös flakont használtam:)))

Névtelen írta...

Én is láttam Mammánál anno a receptet, de a Te sikeres próbálkozásod adta meg a végső lökést. Mindjárt dupla adagot csináltam és........ valami frenetikus lett. A mai eperadagomat már ezzel ettem : ))))
Köszönöm, hogy fókuszba állítottad ezt a csodát!!!!
Egy rendszeres olvasód, hombre

erős ildikó írta...

Mamma!
Nekem remek alap volt, hogy Te már kitaláltad. Én sem annyira az ára miatt próbálkoztam, hanem mert érdekel egyrészt az íze, másrészt, hogy lehetőleg minél kevesebb fölösleges "hozzávaló" nélkül készítsük el. Nekem nem volt olyan hajfestékes flakonom, ezért maradtam a gyógyszertári flakonnál. Csakhogy amikor lelőtte a tetejét, akkor díszítés helyett ez az eperfürdő keletkezett - nem szándékosan. De most már lesz normális flakonom, és akkor az adagolás, díszítgetés is egyszerűbb, bár rohamosan fogy az adag...
Köszönöm, még egyszer!

hombre!
Köszönöm, hogy látogatod a blogot. Akkor most már többen is állíthatjuk, hogy bevált a recept! Sőt!

Névtelen írta...

Nagyon tetszik az oldalad! Annyira esztétikus, harmonikus a design, szépek a fotók, ízléses a környezet, és még sorolhatnám! Egy baj van csak vele - rengeteget elidőzök rajta (így más dolgomat halogatom...) :-))))
Ma megcsináltam a balzsamecet-krémet. Van 1 tőke kék (aprószemű) szőlőm, szépen terem, de nem nagyon fogy mégsem, valahogy a nagyobb szemű fehér felé "húztunk". Az már leérett, ez meg még megmaradt. Behoztam pár fürtöt, gyümölcscentrivel kinyertem a levét, már eleve jó sűrű alaplevet kaptam. Isteni finom lett a krém, fügére csepegtettem, és camembert sajttal ettem :-) A flakon kérdéssel én is bajban voltam, mert külön emiatt nem akartam elmenni hajfestékért :-) Egyelőre egy kisebb üvegbe tettem, de ha ajándékba adnám muszáj lenne vmi jó üveg. Ha találtok jót, osszátok meg légyszi hol lehet kapni! :-)
Mirella

Névtelen írta...

Timi voltam :)

Unknown írta...

Szia. Fodrászkellékes boltban lehet ures csoros flakont kapni 😊 koszi a receptet imadom