2009. október 27., kedd

Ünnepi fogások - Anyu gombalevese

Az Igaz Emlék: eleven!
- Hogy ne változna, szűntelen?

(Fodor Ákos)

Bár Apu 21-én töltötte be a 65. évét, a hétvégén ünnepeltük, szerény keretek között. A 60.-ra még belefért a családi keretbe egy mikro ajándékként, most maradt az ünnepi ebéd néhány aprósággal kiegészítve.

Nemrég emlegette, milyen régen evett rántott húst, s mivel amúgy is a hagyományosabb ételeket szereti, a következők készültek:


Anyu gombalevese
Rántott karajszeletek
Paprikás lisztben sült keszeg
Vajban párolt-sült petrezselymes krumpli
Sajtos-diós vajas keksz

Az édességeket nem kedveli, így az ő esetében mindig valamilyen sós sütemény a "desszert".
A keszeget már régebben vettem, méghozzá igen aprókat. Én nemigen szeretek a szálkákkal bíbelődni, de a keszeget sokkal szívesebben eszem az egyébként szintén szálkás és jóval drágább pontynál. Nem is értem ezt az árkülönbséget. Viszont keszeghez errefelé nehéz hozzájutni.
A rántott húsokon én a vékonyabb panírt kedvelem, így csak egyszer forgatom bele minden hozzávalóba az előzőleg kissé kivert szeleteket. Forró olajban és gyorsan sütöm, hogy belül puha maradjon, ne legyen rágós.

A leves mindannyiunk kedvence. Ritkán főzöm mégis. Legutóbb, bár viszonylag nagy adag készült, párom még harmadnap is megette volna (ha lett volna belőle.) Talán másutt is főzik így a gombalevest, nem tudom. Én sem a családban, sem azon kívül nem láttam, hogy így készítenék, ezért maradt számomra ez a fogás "Anyu gombalevese".
Gyakran ünnepnapon is - húsleves helyett - az asztalra került. Nagyon szerettük. Arra emlékszem, hogy amikor a 48 négyzetméteres lakótelepi lakásban valami ebéddel összekötött nagyobb vendégséget tartottunk, olyankor mi gyerekek külön kisasztalnál, a konyhával szomszédos előszobában ettünk. Így fértünk el. De ez egyáltalán nem volt baj, sőt, egyfajta különlegességgel bírt számunkra. Hát többek között ott kanalaztuk ezt a levest.

A lényege, hogy tejtermék, habarás és rántás nélkül, sok petrezselyemmel és nagyon sok feketeborssal egészen sötét (zöldes-barnás) színűre, hosszan főzve készül.

Hozzávalók (4 személyre): 70 dkg csiperke, olaj, frissen őrölt feketebors, 1 nagy csokor petrezselyem, só

Elkészítés: Kevés olajat melegítünk a leveshez. Rádobjuk a megtisztított, szeletelt gombát és az apróra vágott petrezselymet. Kicsit pirítjuk. Sok frissen őrölt feketeborsot adunk hozzá és ízlés szerint sót. Felöntjük vízzel, és jóval tovább főzzük, mint a gombát általában szokás. Addig, amíg a fűszerek ízét jól átveszi a gomba, és a levesnek sötét színe, csípős-fűszeres íze lesz. Ez forrástól számítva kb. háromnegyed óra. Nem rántjuk be, nem habarjuk.

Az őszi napokra egy igazán melegítő fogás azoknak, akik szeretik a fűszeres ételeket.

14 megjegyzés:

Makka írta...

Már vártam a menüt!:)

Az ilyen ropogósra sült keszeget én is nagyon szeretem, más fűszeres lisztbe forgatva is. Sűrűn beirdalva a vékony szálkák is átsülnek, simán lehet harapni.

Anyu kicsit hasonlóan készíti a gombalevest, csak ő a főzés felénél rak bele karikára vágott zöldségeket is, a szokásosakat: répa, petrezselyemgyökér stb.

Makka írta...

Sőt, az uszonyokat és a farkát is el lehet ropogtatni.:)

erős ildikó írta...

Igen, az a legjobb rész, azért nem vágom le!

Dulmina írta...

Én se találkoztam még így sehol a gombalevessel, de nagyon tetszik a maga egyszerűségében. Nem vagyok leveses, de ezt mindenképpen kipróbálom.

chriesi írta...

Gyönyörű a keszeg! A leves egyszerűsége nagyon megfogott, mindeképp megfőzöm, már csak azért is mert még soha nem készítettem gombalevest, és a gombát pedig imádom.

Anazar írta...

Nagyon szépek a halak!!! Gyerekkoromat jutatták eszeme :-)

aniko66 írta...

Én meg csak nyelek nagyokat! Köszi a receptet! :)))

"saját levében" írta...

Keszeg, uszonyropogtatással 10 pont!

lúdanyó írta...

Engem is a sült keszeg fogott meg először :) De a leves is nagyon tetszik! Meg Fodor Ákos megint :)

Vesta írta...

Apukád biztos nagyon örült egy ilyen remek ebédnek!

duende írta...

Hm... Jó kis menü! :)
Mindent szeretek belőle!

Van egy hasonló levesem, annyi csak az eltérés, hogy kevés citrommal pikánssá teszem. Tényleg nagyon finom és egyszerű leves, mi is nagyon szeretjük. Ha gazadagabban akarom enni, sajtos pirítós kis háromszögeket szoktam sütni mellé.

Csibe írta...

Egy-két fajtát kivéve nem igazán vagyok oda a halért, de a ropogósra sütött keszeg bármikor jöhet.
Jó kis menü!

Unknown írta...

nem vartam, hogy ilyesmire "bukkanok" ra, itt, a Vilagitas Napjan!

erős ildikó írta...

Andrea!
Próbáltam értelmezni, amit írtál...:) Mi lenne az az "ilyesmi"?
Egy gombaleves?