2010. január 10., vasárnap

Vajban sült diós májpástétom

Mind távolodik csak, ki fut.
- Légy mozdulatlan, mint az út.

(Fodor Ákos)

Viszonylag ritkán vásárolok és készítek belsőséget. (Már mondtam, hogy finnyás és válogatós is vagyok.) Gusztusosan elkészítve - igen, amikor már nem emlékeztet arra, ami - viszont szívesen fogyasztom. Főleg a májat. Hugh amúgy is mindig azt hajtogatja, hogy a leölt állat iránti tiszteletünket fejezi ki, ha minden részét feldolgozzuk, hasznosítjuk.
Erre én talán sosem leszek hajlandó, még akkor sem, ha volt már aktív részem nem egyszer csirkevágásban, disznóölésben. És akkor sem, ha a nomádportán "részben" vidéki életre igyekszünk majd berendezkedni. Megvannak a magam korlátai, s ha nem is ragaszkodom hozzájuk, kényszert sem érzek, hogy leromboljam őket. De vissza a pástétomhoz!
A csirkevágást ezúttal meghagytam másoknak, "konyhakészen" vásároltam a májat, amit nem túl magas hőmérsékleten, tejben-vajban fürösztve, fűszerekkel, paradicsommal, hagymával tetézve sütöttem egy órát. Végre használhattam a Makkától kapott tölgyfával füstölt tengeri sót is! A turmixolásnál darált dió is került bele, végül a dermedés közben olvasztott vajjal vontam be a tetejét. Párom ezúttal jócskán kivette a részét az étel készítéséből, mert én közben-közben dolgoztam. Szorgalmas konyhatündérkedése már arra a kitüntetésre érdemesítette, hogy például rendszeresen ő készítheti kettőnknek a tésztákat (nem főzi szét, és vajban szépen megpirítja kissé, mielőtt tennénk rá valamit (diót, túrót, stb.) Gasztroblogot azonban egyelőre nem tervez.

Hozzávalók: 50dkg csirkemáj (szív nélkül), 10+5dkg vaj, só ízlés szerint (én részben füstölt sót használtam), 2ek tej, 2ek olaj (pl. szőlőmag vagy dió), 1 paradicsom (vagy ilyenkor télen 2ek püré), 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1tk házi ételízesítő, őrölt zöldbors, pici őrölt erőspaprika, 2 kis szelet kenyérszalonna, egy kisebb csokor petrezselyem, 2-3ek tejföl, 6-8 szem dió darálva

Elkészítés: A májat megtisztítjuk és egy kis tűzálló tálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymafélét, paradicsomot (vagy a pürét), a sót, a fűszereket a petrezselyem kivételével. Rászeletelünk 10dkg vajat. A szalonnapörcöt levágjuk, a szeleteket felcsíkozva adjuk az ételhez. Meglocsoljuk a tejjel és a vajjal. Lefóliázzuk. 180 fokon 1 órát sütjük. Ezután egy keverőtálba öntjük az ételt a levével együtt, hozzáadjuk a tejfölt és a darált diót, majd botturmix segítségével pépesítjük. A petrezselymet apróra vágva tesszük bele, pár levelet a díszítéshez félretehetünk. Visszaöntjük az egész masszát a sütőtálba, és hidegre tesszük dermedni. A maradék vajat meglangyosítjuk és a már nem túl lágy májas tetejére öntjük. Ha a vaj is dermedni kezd, dióbéllel, petrezselyemlevelekkel díszíthetjük.

Pirítósra kenve, lilahagymával is nagyon finom.

28 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Hát ez nagyon jó! Mindenképpen ki kell próbálnom :) Mekkora tálba tetted a kész pástétomot?

Chef Viki írta...

Szenzációs!

A kép pedig egyszerűen csodálatos róla!

Ízlésszindróma írta...

Nagyon tetszik, hogy sülve készül és a dió is nagyon finom lehet hozzá, kifogom próbálni, nálam is pont egy májpástétom várakozik posztolásra;)

erős ildikó írta...

Lúdanyó!
A kis tűzálló tál belső méretei:
22 x 15 cm.

Makka írta...

Jaj, a májpástétomok...!
Ez különösen tetszik, mert a sütőben készülve nem sprickol össze semmit.

Makka írta...

Ez a füstölt só egyébként mennyire füstös?

erős ildikó írta...

Nagyon finoman füstölt, kellemes ízű. Már máshoz is használtam, sütöttem vele bőrös karajt a minap. A másik fűszeres sónak intenzívebb az íze, majd kigondolom, hogy az pedig mibe illik.

ZÖLDKOSÁR ∞ MEGYEBIRÓ JOLI írta...

Én is kipróbálom, és ha ízlik a családnak, már kenőmájast sem kell a boltban venni.

Delish írta...

En is eppen majpastetomot keszitettem ma! Nagyon tetszik a te recepted is :) csodas a keped!

Makka írta...

Akkor karamellbe éppen megfelel, ugye?:)

fedák írta...

Kedves Napmátka,
istenien néz ki ez a tepsis májpástétom...tényleg jobb mint a bolti kenőmájas (mérföldekkel).
Te, azt áruld el, hogy csinálod, hogy a párod mindent megkóstoljon, amit csak kitalálsz...Nálunk ez okozza a z egyik legnagyobb gondot...nehéz összehangolni ezeket az ízlésbeli különbségeket.

erős ildikó írta...

Viki, Joli!
Örülök! Igazából azt gondolom, a fűszerezés annyi féle lehet, mindenki az ízléséhez igazítja.

Delish, Ízlésszindróma!
kíváncsian várom a Ti pástétomotok receptjeit!

Makka!
Tetszik az ötlet, köszönöm!!

Fedák!
Párom azt mondja magáról, hogy kíváncsiságból van gyúrva, s már az oviban is kérdőjel volt a jele...talán ezért:)
(De tényleg mindenre nyitott.)

Tinkmara írta...

De jó, hogy ilyen "jófej" a párod. "Kérdőjel." :))
Én nem szeretem a májat sajna, DE ez valami nagyon gusztusos és tutira nagyon finom. És a kép festői. :)

trinity írta...

Napmátka,
ezt (is) nagyon eltaláltad-mesés!!! Én nem is csodálom, hogy ezt a párod szívesen kóstolgatja...

Felhőlány írta...

Én már kizárólag házi készítésű májpástétomot eszek - egyszerűen imádom... :) Ez nagyon tetszik a dió miatt is, és hogy sütőben sül, amiatt is! Szerintem a következő adag ilyen lesz, nagyon guszta! :))
És elindulok füstölt sót vadászni... :))

ManóAnyó írta...

A házi májpástétomot nagyon szeretjük, gyakran készítek, ha a kb. kéthavonta gyakorinak számít. Ez a diós változat lesz a következő!

Éva írta...

Én szeretem a májat, és éppen azon gondolkoztam, hogy a dobozos májkrém nem megfelelő már az ízlésemnek.:-)
Köszönök minden ötletet!

Éva írta...

A képeidért is idejárok!:-)

Felhőlány írta...

Nézz be hozzám légyszi: http://felholanyka.blogspot.com/2010/01/mozis-jatek.html

Szemi írta...

Nagyon guszta,ezt muszáj kipróbálni!

Ottis írta...

Nagyon jó a kép!És hát a házi kenőmájas is nagyon finom lehet, mennyi ideig ál ell vajon? Metr ezt egy-kettőre nem lehet megenni, vagy igen?

Ottis írta...

akartam írni "áll el", nem "ál ell" :-))

Jade írta...

Egyszeruen nem tudok megszolalni!!!!!!

Tündér írta...

Nagyon gusztusos!Én is szoktam készíteni több félét is. A kedvencem a disznómájból és húsból készült kakukkfüves ízesítésü... Meghoztad hozzá a kedvemet:)

KryaSpirit írta...

Nézz be hozzám légyszives!:))

szepyke írta...

Napmátka, tudo, hogy írtad már, hogy honnan van ez a kanál a fejlécedben, de elfelejtettem, de képzeld, ma "szembe jött" velem egy ilyen. 295 GBP körül volt, ha jól emlékszem. Lefényképeztem, és majd megmutatom! Rögtön az jutott eszembe, hogy micsoda kincseid vannak. Mondjuk,nem pont ugyanez, de nagyon hasonlít erre, gyönyörű!

erős ildikó írta...

Sziasztok! Köszönöm Mindenkinek, hogy erre járt és írt nekem!

Ottis!
1 hétig simán eláll a hűtőben megbontva is, de tényleg családi adag. Még megvan a negyede kb., semmi baja.

Szepyke!
Az eBayen vettem pár éve, s később el is adtam. De annyi pénzt soha nem adnék érte. A képen látható aranyozott fejű párost 12 fontért vettem szállítással együtt s már ez is soknak számított a többi hasonló beszerzésemhez képest.

szepyke írta...

Jaj, nem arra gondoltam, hogy ilyen drágán, hanem, hogy ilyen szépség. Amit láttam, az nem volt aranyozva, és ahol láttam, a hely maga adja, hogy ez nem normál ár...:)