2010. november 20., szombat

Késő őszi meleg: magyaros fűszerolaj

tükrözve: minden
törmelék szimmetrikus
– j ó k erre vagyunk

Fodor Ákos: Kaleidoszkóp
(játék-változatok, részlet)


A november kárpótolni látszik minket az első két őszi hónap furcsaságaiért, vannak napok, amikor a kert is egész kellemes, s az ilyenkor szokatlan napsütés közepette is jobban hiszünk benne, hogy talán nem lesz olyan nagyon hosszú a tél.
Nekem csak a természetes fény hiányzik, a számítógépen még csak eldolgozom este is, de a kézművesség nem működik. Egyszerűen nem látom a színeket, a formákat rendesen, ha próbálkozom is néha valamivel, igazán csak reggel derül ki, milyen lett. Ez így nem hatékony, mert ha nem vagyok elégedett az eredménnyel, akkor kezdem elölről. Napközben meg nincs idő ilyesmire.
Már említettem, hogy mostanában sokszor kerül salátaféle az asztalra, igazából én nem szoktam semmilyen különleges öntetet csinálni hozzá, csak egy kis olajjal, sóval (borssal) ízesítem. Lehetne másképp is, de nekem általában így esik jól. Minap viszont szert tettem csípős, hazai termesztésű fűszerpaprikára, így egy kis fokhagymával és hidegen sajtolt olajjal készítettem egy egyszerű fűszerolajat.
Jó nézegetni már a színét is, az olaj egyre inkább átveszi a paprika pirosát, de nagyon finom is.
Számtalan módon használhatjuk, különböző ételekbe / ételekre tehetjük, de pácolhatunk benne sajtokat is. Természetesen gasztroajándéknak is jó lehet.

Hozzávalók (2 kisebb üveghez): 10 közepes méretű csípős fűszerpaprika, 4 gerezd fokhagyma, kb. 4dl hidegen préselt jó minőségű olaj (Természetesen egész borssal, köménnyel vagy más fűszerekkel is lehet gazdagítani, de én most egyszerű, tiszta ízekre vágytam.)

Elkészítés
: a megtisztított paprikát (magokkal együtt) és a fokhagymát fűszerkéssel apróra vágjuk. Tiszta (száraz!) üvegekbe töltjük és felöntjük olajjal. Jól összerázzuk, és hűvös, fénytől védett helyen hagyjuk összeérni néhány napig, illetve a felhasználásig.
Egyetlen fontos tényezője van az eltarthatóságnak: csak hibátlan hozzávalókat használjunk, és ne legyenek vizesek, nedvesek a hozzávalók.


(Használat előtt rázzuk fel!)

9 megjegyzés:

Mézeskalács írta...

Szívet melengetően jól néznek ki:)

Ritmus írta...

Nekem is nagyon tetszik!! De hol veszel ilyen klassz üvegeket?

Felhőlány írta...

Gyönyörűek ezek a színek! És ahogy az üveg tartalmát elnézem és elképzelem, különösen aromásak is lehetnek! :)

erős ildikó írta...

Sziasztok! Köszönöm, hogy benéztetek!

Üvegek: engem mindig meglep ez a kérdés, nem először kapom.
Egyrészt nem dobom ki a megvásárolt, kapott dolgok üvegét, másrészt ahol még gyűjthető:
úton, útfélen, útszélen, útmentén, útközben... tényleg! (Párom rendszeresen hoz a bicajútjairól.)

Ildy írta...

Imádom a csípős paprikás dolgokat. Csodás hozzávalók és színek!

-zs- írta...

most szecsuáni borssal kísérletezünk...
ha télleg száraz a paprika, eláll, a mostani több mint egy éve van az asztalon, az olajnak egy kicsit "érettebb" íze van, ennyi, se penész, se semmi...
üveg: (inter)sparban most vettünk vagy 8at, 1000ft/kettő, nem csúnya, van ilyen kiöntős dugója, karácsonyi ajándék lesz benne, amúgy persze, magadnak meg kell találni...

Kata írta...

Tényleg jól néznek ki (az üvegek is)! én is megtartom a szép üvegeket, de ilyeneket nem nagyon láttam még, legfeljebb csak ha kaptam ajándékba valakitől.

erős ildikó írta...

Szecsuáni bors? Az milyen?

Üvegek ismét:
Ezek nagyon szimpla pia üvegei lehetnek (kétdecisek), mivel párom jó néhányat hozott e fajtából...nem "gazdagéktól"...

De a vásárolt olajak /ecetek üvegeit is mindig elteszem, azoknak van kiöntő dugójuk, ahogy -zs- is írta.

erős ildikó írta...

Nekem inkább a dugók okoznak gondot, mert a gyűjtött üvegeim rendre kisebb szájúak a borosüvegeknél, így a normál parafadugó nem jó hozzájuk.