2012. június 3., vasárnap

Rózsafagylalt többféleképpen

Különleges alkalmakra, egy egyszerű, mindennapi és mégis különleges virágból, rózsából készíthetünk fagylaltot. Én a virágfagylaltokat saját készítésű lekvárokból készítem, idén itt az első alkalom a rózsalekvár felhasználására.
Fagylaltot alapvetően háromféle módon szoktam készíteni, vagyis főzöm (tojássárgával), vagy tojás és főzés nélkül csak felvert tejszínbe keverem az ízesítőket, és persze egy ideje jelen vannak a tejtermék és répacukor nélkül készülő paleolit változatok, például ez a mostani is, kókusztejjel.

Mivel sokan a hagyományosabb ízeket kedvelik, alább mindhárom készítési módot leírom, ezúttal rózsára alkalmazva, sőt a rózsasörbet receptjét is, a könnyebb, tiszta ízek kedvelőinek.

FAGYLALT RECEPTJEIM
Fontos megjegyzések: 
A rózsalekvár beszerezhető, de el is készíthetjük ilyenkor, ha van illatos, nem permetezett rózsánk (recept itt). Arra azonban figyelni kell, hogy minden lekvár más és más, nemcsak színében, de állagában, ízében, édességében. Éppen ezért az alábbi receptek kiegészíthetők további fűszerekkel (pl. fahéj, narancshéj, vanília, citromfű) vagy éppen elhagyható a hozzáadott cukor / méz. Sőt, ha nagyon híg a lekvárunk, használhatunk kevesebb folyadékot, vagy szűrjük át a lekvárt.


Ötlet: mindegyik recept hozzávalóit - ha van otthon - kiegészíthetjük 4-5 csepp rózsaesszenciával, 1 tk rózsakivonattal vagy 1-2 evőkanál rózsalikőrrel (ha csak felnőttek fogyasztják majd), és a kész fagylaltot díszíthetjük kandírozott rózsaszirmokkal.

1) Főzött fagylalt hagyományos és paleolit változatban

A) Hagyományos főzött rózsafagylalt

Hozzávalók: 6 ek rózsalekvár, 3 tojássárgája, 3 ek cukor, 5 dkg vaj, 250 ml tejszín, 100 ml tej

Elkészítés: A vajat egy mélyebb tűzálló tálban vízgőz felett felolvasztjuk, majd egyenként, óvatosan belekeverjük a tojássárgákat. Hozzáadjuk a tejet, a cukrot, és addig főzzük folyamatosan kevergetve, míg krémes állaga lesz, és megjelennek az első hólyagok a felszínén. Utána azonnal félrehúzzuk a tűzről, hogy a tojás ne csomósodjon össze. Belekeverjük a rózsalekvárt. A tejszínt habbá verjük, és a már kihült tojásos alaphoz adjuk óvatosan beleforgatva, hogy ne törjön össze a hab. A fagylaltot megfelelő kerek, fedeles tárolóedényben mélyhűtőbe tesszük, majd félóránként (4-5 alkalommal) robotgéppel összekeverjük. Így egységes, krémes állagot kapunk jegesedés nélkül akkor is, ha nincs fagyigépünk. Természetesen géppel is készíthető.

B) Paleolit főzött rózsafagylalt

Hozzávalók: 6 ek rózsalekvár, 3 tojássárgája, 3 ek nyírfacukor, 5 dkg jászvaj, 100 + 300  ml kókusztej

Elkészítés: a hagyományos változattal megegyezően kezdjük, a a tojásos alaphoz  a főzés során 100 ml kókusztejet adunk.
A maradék (300 ml) kókusztejet előzőleg hűtőbe tesszük legalább 6 órára, hogy még sűrűbb legyen, és a zsírosabb része a vizes résztől elváljon.Utána sűrű szitán átszűrjük, a kicsöpögő vizes részt félretesszük további konyhai célokra, a sűrű kókusztejet és a rózsalekvárt pedig a már kihűlt tojásos alapba keverjük robotgéppel vagy habverő kanállal, hogy levegős legyen. A hűtésnél a hagyományos recept szerint járunk el.

2) Egyszerű, tejszínes rózsafagylalt tojás és főzés nélkül

Hozzávalók: 250 ml tejszín, ízlés szerint kb. 6 ek rózsalekvár

Elkészítés: A tejszínt felverjük, majd a folyamat vége felé hozzáadjuk a
rózsalekvárt. A fagylaltot megfelelő kerek, fedeles tárolóedényben mélyhűtőbe tesszük, majd félóránként (4-5 alkalommal) robotgéppel összekeverjük. Így egységes, krémes állagot kapunk jegesedés nélkül akkor is, ha nincs fagyigépünk. Természetesen géppel is készíthető.

3) Egyszerű paleolit rózsafagylalt főzés nélkül (a képen)

Hozzávalók:  400 ml sűrű kókuszej, kb. 6 ek rózsalekvár (2 ek olvasztott, langyos jászvaj - elhagyható)

Elkészítés: A kókusztejet előzőleg hűtőbe tesszük legalább 6 órára, hogy még sűrűbb legyen, és a zsírosabb része a vizes résztől elváljon. Utána sűrű szitán átszűrjük, a kicsöpögő vizes részt félretesszük további konyhai célokra, a sűrű kókusztejbe pedig belekeverjük a rózsalekvárt (és a jászvajat.) A fagylaltot kerek, fedeles tárolóedényben mélyhűtőbe tesszük, majd félóránként (4-5 alkalommal) robotgéppel átkeverjük.

4) Rózsasörbet
A sörbetek tisztábban adják vissza a felhasznált növény (itt: rózsa) ízét, mivel vízzel és nem tejjel készülnek. A méz - szerintem - jobban illik hozzájuk, ha egyáltalán szükséges a további édesítés. Ez ízlés dolga.

Hozzávalók: 8 ek sűrű rózsalekvár, 4 dl víz vagy rózsatea (készítése lejjebb), 1 tk citromlé (próbáljuk ki narancslével is, még különlegesebb!), 1 ek méz

(Rózsatea készítése: 100g rózsasziromból rózsateát főzünk. Ez úgy készül, hogy 1/2 liter vizet felforralunk, elzárjuk a gázt, beledobjuk a rózsaszirmokat és lefedve kihűlésig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ha nincs ennyi szirmunk, kevesebből is készíthetjük, legfeljebb nem lesz olyan intenzív íze.)

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, A sörbetet kerek, fedeles tárolóedényben mélyhűtőbe tesszük, majd félóránként (4-5 alkalommal) robotgéppel összekeverjük, elkerülve a túlzott jegesedést.


Ami a virágos fagylaltokat, sörbeteket illeti, gazdag, fűszeres íze miatt még az orgonát és a bodzát tudom ilyen célra ajánlani. Megfelelő módon csomagolva és szállítva akár gasztroajándék is lehet.

Remélem, mindenki talál magának kedvére való alapanyagot és receptet.


2 megjegyzés:

Hanczur írta...

Azért ezt az ízt szokni kell egy kicsit, mert még nem csipke, de már nem csalán. Valahol a kettő között hűsíti a fogysztót. Nekem meg a gyümölcsökből inkább a fanyar, a húzós kedvencem.

erős ildikó írta...

Egy kis kiegészítés: a "szokni kell" - úgy érzem - nem a rózsa ízére vonatkozik, mivel páromnak a rózsalekvár ízlett - még töménysége ellenére is, bár amint mondtam, a lekvár inkább való ízesítésre, mint önmagában való eszegetésre. A "szokni kell" inkább a paleo fagylaltváltozatoknak (pl. mandulavajjal) és a kókusztejnek szól. Így bátran arra biztatok mindenkit, hogy próbálja csak ki a rózsafagylaltot kedvenc (!) fagylaltreceptje szerint - nem lesz csalódás! Ha még így is édeskésnek éreznénk, tehetünk rá keserűcsokoládé öntetet vagy balzsamecetkrémet - így a színek és az ízek is szép kontrasztban lesznek.