2009. január 7., szerda

Farsangi fűszeres párnák


Először csak sajtos tallért gondoltam sütni, végül egy kicsit mást találtam ki. A tésztába 25 dkg Graham liszt, 75 dkg rétesliszt, 25 dkg vaj, 25 dkg óvári sajt, kb. 3 dl kaukázusi kefír, 2 kisebb tojás, 2 kk só, 1kk egész kömény, 1kk őrölt erős fűszerpaprika került. Az összeállítás után apró gombócokat formáztam a tésztából (úgy 180 darabot). Ezután már rámfért egy kis pihenő, elmentem futni, így a gombócok kb. egy órát várakoztak a deszkán. Ennek köszönhetően egy egész kicsit megszáradt a külsejük, és a sütéskor könnyebb volt a párna-formát kialakítani: a gombócokat úgy nyomtam össze az ostyasütővel, hogy ne engedjék ki az összes levegőt. Így pitaszerűen tölthető süteményt kaptam. Nagyon gyorsan sül, magában és petrezselymes mártogatóval is finom.

14 megjegyzés:

Katuska írta...

Szia!
Nem ismerjük egymást,Házisárkány vagyok,Palócprovance oldaláról tévedtem Hozzád!
Ő pont a malomkalácsról írt,ami nálunk palócoknál egy ünnepi finomság.Hasonló formában sütik,de annak idején öntött vasból volt és nagy becsben tartották,mert az adott család jellegzetes címerei díszítették.
Szeretném megkérdezni,hogy Te a tiédet hol vetted,mert már régóta körözök egy ilyet,mert a családi vasat egyszer valaki kölcsönkérte és azóta sincs meg.
Előre köszönöm a válaszodat,szeretettel üdvözöl:
Házisárkány a Palóc Mennydörgő

erős ildikó írta...

Kedves Házisárkány!
Én molnárkalács néven ismerem az általad említett süteményt.
Az ostyasütőről: nem tudlak bíztatni, mert én Norvégiából vettem (eBay), ugyanis hosszan keresgéltem Magyarországon (pl.Vatera), de csak múzeumi értéken (nagyon drágán) találtam, és általában nagyobbakat, mint az enyém (kinti sütéshez). Ezt is épp elég emelgetni, forgatni, hiszen öntött vas. Vidéki piacokon is inkább hasonló elvű hús- ill. szalonnasütőt láttam, ostyasütőt nem. Az USA-ból elektronikus változatot is be lehetett volna szerezni (akkora kb. mint a gofrisütő), de egyrészt tizes felett lett volna az ára, másrészt hagyományost szerettem volna. Még szebb lenne, ha enyém itthon készült volna, de hát nem így van. Azért ne add fel, a Vaterán vannak néha ilyenek, csak nem olcsók.

Palócprovence írta...

Látom, Házisárkány már megelőzött a kérdéssel. Engem is a sütővasad érdekelt volna. Reménykedtem, hogy még készít valaki ilyet.

duende írta...

Húúú, ez igen! Tényleg csodaszépek, és biztosan nagyon finomak is.!
Gyönyörűségesek...
Valami férfiembert kéne rábírni, gyártson ilyeneket, szerintem nagy keletje lenne...

erős ildikó írta...

Akit esetleg érdekel, a molnárkalácsot annak idején itt posztoltam:
http://napmatka.blogspot.com/search/label/moln%C3%A1rkal%C3%A1cs

duende írta...

Elolvastam, nagyon egyszerű tésztája van, és biztosan nagyon finom is. Szeretem az egyszerű dolgokat. Az a sütővas - bocsi azt inkább frizurához használják azt hiszem :-) - szóval az a vas sütő tényleg gyönyörűűű!!

Katuska írta...

Még soha nem használtam ilyen oldalakat,lehet,hozzákezdek?:)))
Mert malomkalácsot csinálni a legjobb dolog a világon-Őrkény után szabadon!

Névtelen írta...

Nekem sajna csak minta nélküli ("rácsos") kicsi ostyasütőm van, még anno a vecsési piacról. A tied valóban káprázatosan gyönyörű.
Levana

erős ildikó írta...

Tényleg szép az ostyasütő, de én egyátalán nem bánnám, ha kevésbé szabályos és magyar motívummal, esetleg évszámmal díszített darabhoz jutottam volna hozzá. Ez még várat magára. Az meg a vágyak netovábbja lenne, ha valaki kifejezetten a családunk részére készítene egyet (én vállalnám a tervezést:)
Levana viszont igazolta számunkra, hogy ezek szerint vidéki piacon (ha nem is mindegyiken) elvétve fellelhető (volt?) ostyasütő. De én is vagy egy évig keresgéltem az enyémet.
Vidéki rokonaink is használják az ostyasütőt (rácsost), de természetesen az övékét valamelyik falusi bácsi készítette még nagyon régen... aki sajnos már vagy nem él, vagy nem fellelhető.
Egyébként - ha lehetőségetek van külföldit beszerezni - az eBay-en mindig vannak nagyon szépek és egyszerűek is, de mivel sokan vadásznak rá, így elég húzós áron kelnek el.

Névtelen írta...

A vecsési beszerzés kb.3-4 éve történt, szerintem most is érdemes próbálkozni. Az eBay nagy ötlet, viszont a postaköltség borsos.
Levana

erős ildikó írta...

Így van, az ostyasütő nem könnyű darab, én egy kis szerencsével nagyon olcsón jutottam hozzá, így pénzt lényegében a postázásért fizettem.

Renata Kalman írta...

A rácsos ostyasütő az a tallérsütő vajon?

Tényleg nagyon szépeket készítettél....

Katuska írta...

Szia!
Rákattintottam a Vaterára,találtam is malomkalácssütőt-ott ostyasütőként szerepel-elég durva árak voltak!
Majd a szülinapomra kérek egyet a Zuramtól,várok nyárig!

erős ildikó írta...

A rácsost tallérsütőnek és fagylaltostya-sütőnek is hívják, bizonyos szempontból jobb is, mint az enyém, mert a rácsminta okán helyenként picit vastagabb és így ízletesebb a tészta. Én legalábbis így gondolom.