2009. január 6., kedd

Hurkával lerakott krumpli


Ilyenkor a maradékok és a kapott javak torát éljük. Ez azt is jelenti, hogy kevésbé számít, mit ennénk leginkább, igyekszünk a hűtőben fellelhető anyagokat felhasználni. Nem panaszképpen mondom, sőt, anyagilag is könnyebbséget jelent a boltokat messzire kerülni egy darabig. A saját készítésű süteményeket én ugyan az ünnepek alatti látogatások idején elosztogattam, "cserébe" is került másik. Szépen lassan majd elfogy, sokkal inkább páromnak, mint nekem köszönhetően.
Hurkát is kaptunk megint, önmagában kevés lett volna. Először lencse- vagy babfőzelékben gondolkodtam, de végül ezt az egyszerű ételt készítettem. (Valahogy nálam majdnem mindig a sütő diadalmaskodik a gázégő felett. Persze az idő is sokszor szempont.) A májashurkát felkarikáztam és a felszeletelt nyers krumplival váltakozó sorokban kizsírozott tepsibe leraktam. Ilyenkor természetesen nem jöhet olaj szóba, csak zsír, mégpedig disznózsír. Nem a hagyományok okán, hanem mert számomra értelmetlen lenne a hurkát olajban elkészíteni. Igyekszem mindenhez a megfelelő zsíradékot választani, például a szárnyasokhoz véletlenül sem használok disznózsírt.
A burgonyasorok tetejét egy kevés sóval, őrölt fekete borssal, leheletnyi pirospaprikával és morzsolt majorannával megszórtam. Tettem még némi zsírforgácsot a tetejére és ujjnyi vizet öntöttem alá. Fólia alatt 200 C fokon egy órát sütöttem, majd fólia nélkül úgy 10 percet, végül egy kicsit grilleztem. Párolt káposzta nem volt, így egyszerű savanyú uborkával ettük.

2 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Milyen jó ötlet! Úgyis azt a hurkát szeretem, amelyik kipukkad és jól megpirul.

erős ildikó írta...

Én is!