
Legutóbb Palócprovence-nél láttam, hogy nem pucolta meg a krumplit a petrezselymes újkrumplihoz. Akkor világosodtam meg, hogy tényleg: minek is? Hiszen számtalanszor sütök-pirítok úgy régi burgonyát is, hogy nem pucolom, csak jól megmosom. Ennek az újnak meg tényleg alig van héja. Nem mondom, hogy mindenbe így, de sütni-párolni tökéletes héjastúl is.
Hozzávalók (2 főre): bő két marék apró újkrumpli és ugyanennyi gomba, kb. fél deci petrezselyem olajban, csipetnyi só, őrölt fehérbors
Elkészítés: az újkrumplit alaposan megmosom és leszárítom. A gombáról az esetleges szennyeződést kiskefével szárazon eltávolítom. Egy közepes méretű fedeles serpenyőbe öntöm a petrezselymes olajat, rádobom a krumplit és úgy pirítom pár percig. Fedővel ledfedem, majd kb. 15-20 perc alatt puhára párolom. Hozzáadom a nagyobb darabokra vágott gombát, a sót és a borsot. Fedő nélkül még pár percet pirítom (nem kell, hogy a gomba levet engedjen), s már kész is. Magában vagy savanyúval fogyasztjuk.
Akiket érdekel: a rózsaszirup immár két üvegben készül különböző cukormennyiségekkel.
Sajnos napfény máig alig volt, meleg sem sok. Ennek ellenére néhány milliliter folyadék már leszűrhető volt, remélem a továbbiakban csak javul a helyzet...
7 megjegyzés:
Várom a rózsaszirup végeredményét!
Nagyon szeretjük mi is az ilyen egyszerű, de remek ételeket. Egyszer én is héjastul sütöttem, a kiscsaládom közölte velem, hogy ha legközelebb sem lesz időm megpucolni, szóljak inkább, segítenek! És bőszenköpködték a héját! :)))
Én is várom az eredményt!
Az egytálad nagyon guszta, idén még nem is ettem újkrumplit... :(
Limara, nálunk is jobban meg a pucolt változat. De néha sütöm így egyben is.
Rózsaszirup: szerintem egy hét még
(ha süt a nap)
Krumplihéj: Érdekes, mert megsütve elég nehéz "leválogatni" a héját.
Én most például nem is éreztem, hogy rajta van. Az öregebb krumplinál persze észreveszem, de sütve az is finom...
Persze leveshez, paprikáskrumpliba (imádom új krumpliból is!) természetesen megpucolom.
Újkrumpli: Én is most ettem először - köszönhetően a szerdai piacozásnak...
Ha lesz újkrumpli, ezt mindenképpen ki fogom próbálni!
Én sem láttam még kedvemre(és pénztárcámra való) újkrumplit idén! Pedig nagyon finom...Ami késik, nem múlik:)
"Kis" változtatásokkal megcsináltam...(Nem volt fűszeres olajom, a családnak meg amúg000y is konzervatívabb az ízlése, ezért szalonnát pirítottam, ennek a zsírjába zsályaleveleket és egyben fokhagymát dobtam-pirítottam, utána jöttek a zöldségek) Hmmmm.. nem utoljára készült! :D De azt már most látom, hogy nálunk az adagokat duplázni kell majd... ;)
A desszert pedig a mai vacsora után: bodzasorbet... :D
De valamit még nem csinálhatok jól a fagyigéppel, mert nekem inkább hókristály-szerű lett, mint fagyi.. :-o A zöldalma remek ötlet volt!
Megjegyzés küldése