A december elején megkezdett adventi kalendárium ezzel a bejegyzéssel zárul. Nagy örömömre mégiscsak ráakadtam egy videóanyagra Enzsöl Ellákkal kapcsolatban, aki gyermekkorom meghatározó embere volt. Szeretettel osztom meg Veletek a negyedik gyertya gyújtásához.
Áldott ünnepeket és új esztendőt kívánok!
Zöldfűszeres halkocsonya
A zöld az ünnep színe is, és
egyúttal egy kicsit a magunk mögött hagyott évszakok gazdagságát is felidézi.
Van néhány zöldfűszer, amely jól tűri a telet, a petrezselyem és a kapor még a
hó alól is előbújik. Így nincs akadálya, hogy frissen használjuk ezeket az
ünnepi ételekhez. A hal pedig a hagyományos karácsonyi fogásaink között előkelő
helyet foglal el. Ez a könnyű étel hasonló módon elkészítve több nemzet konyhájában is ismeretes. A paleo étkezésbe is kitűnően beleillik. Az ételt két éve készítettem először egy karácsonyi adománygyűjtő magazin számára, itt a blogon még eddig nem szerepelt.
Hozzávalók (4 személyre):
Egy 2 kilós, tisztított egész
harcsa, 1 kg halcsont (vagy halászlé alapnak árult csontos, bőrös alapanyag), 2 csomag kapor, 2 csomag petrezselyem, 1 babérlevél, 1
kisebb darab citromhéj, 1 fej vöröshagyma, 2 kiskanál só
Elkészítés: A halat a
halcsontokkal és a fűszerekkel egy nagyobb edénybe tesszük, a petrezselyemből
és a kaporból csak 1-1 csomagot adunk hozzá. Felöntjük hideg vízzel, majd
felforraljuk, és lassú tűzön 20 percig főzzük. Hagyjuk kissé lehűlni, majd a
harcsa bőrét egy éles késsel felvágjuk és lehúzzuk. A halhúst kifilézzük és egy
tálba halmozzuk. A félretett petrezselymet apróra vágjuk és óvatosan
hozzákeverjük. A halhúst kisebb formákba adagoljuk (én egy 12 részes szilikon
süteményformát használtam, és minden rekesz aljára egy darabka friss kaport
helyeztem.) A főzőléből kiemeljük a zöldségeket és a halcsontokat, átszűrjük,
majd besűrítjük lassú, gyöngyöző forralással annyira, hogy a szétosztott halhúsra elegendő folyadék maradjon. Ismét átszürjük,
hagyjuk hűlni és ülepedni, majd a halhúsra merjük. Hűtőben hagyjuk 6-8 órát
dermedni.
Tálalásnál a darabokat a formából
óvatosan kifordítjuk, zöldfűszerekkel és salátával kínálhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése