Sok más egyebet is lehet készíteni persze belőle, de a mi táplálkozási szokásainkba leginkább a szörp passzol, az is mézzel, nem cukorral.
Ha lúd, hát legyen kövér, nem érjük be a bodzával, noha nélkülözhetetlen, a tavaszi virágok közül talán a legintenzívebb és legkedveltebb ízű. Bodza lesz tehát az alap.
A kertben azonban már nyílik az akác, és a lila elvirágzása után a fehérorgona.
Van még citromfű is a nomádportáról, és egy kevéske fehér rózsaszirom. Ez tényleg nem sok, mert a rózsa még csak most kezd virágozni. S mivel a szegfűszeg is virág, idén ezt is teszek bele.
Nagyjából ennyi virágot lehet egyszerre időzíteni, mint már írtam, amúgy is a bodza az alap, tehát annak virágzásához igazodunk. A virágokhoz muskotályos tokaji borecet és citrom kerül, no meg a már említett méz, forralt víz. A többi itt következik:
Hozzávalók (egy 5 literes üveghez, 3 liter szörphöz): 20 bodzavirág tányér, 20 akácvirág fürt, 1 marék rózsaszirom, 2 fürt fehérorgona, 10-12 szegfűszeg, 2 citrom, 2 evőkanál muskotályos tokaji borecet, 50 dkg virágméz, 4-5 szál citromfű, 2 kiskanál citromsav, (télire: nátrium-benzoát)
Az alaposan kimosott üveg aljába helyezzük a bodzavirágokat és a citromfüvet, rá jöhet a méz, majd a többi virágszirom, a citromsav, a forró vízben alaposan megmosott és vékonyan felszeletelt citrom, az ecet és a szegfűszeg.
Forraljunk fel 3 liter vizet és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt öntsük az üvegbe. Takarjuk le egy kis tányérral. 5 napig hagyjuk így, de ne közvetlen napfényen, mert akkor forrni kezdhet. Inkább szobahőmérsékleten vagy árnyékban. Minden nap keverjük meg. Utána szűrjük le, és töltsük kiforralt üvegekbe. Hűvös, sötét helyen így is tárolhatjuk pár hónapig. Ha télre szeretnénk eltenni, az üvegek tetejére (lezárás előtt) tegyünk egy késhegynyi nátrium-benzoátot.
Illatos, gazdag ízű szörpöt kapunk kevés fáradtságért cserébe.
8 megjegyzés:
Juj, de finom lehet! Ezt nekem is ki kell próbálnom! Bodzavirág szörpöt már készítettem, sőt citromfű és menta szörpöt is. A borecetet nagyobb élelmiszerboltokban lehet kapni?
Igen, lehet, de ez most speciálisan tokaji borecet, kaptunk kipróbálásra néhány terméket a gyártótól. Tőlük is lehet vásárolni, nagyon kellemes és nem túl erős eceteik vannak. De fehér borecetet kapható a nagyobb élelmiszerboltokban.
Itt találsz több információt a tokaji borecetekről:
http://tokajiborecet.hu/termekek
Köszönöm a kimerítő választ! Készítek egy adagot, remélem nem rontom el!
Hűűű, nagyon tetszik!!! Én eddig még csak olyan bodzaszörpöt készítettem, amit az áztatás után össze kellett forralni. A te verziód azért tetszik, mert így biztosan sokkal több ízanyag benne marad, és ha tényleg eláll így is, akkor biztosan kipróbálom.
A család apraja-nagyja szereti a bodzaszörpöt. De, csak bodzából. Most ezt fogjuk kipróbálni. Csuda jó.
Ahogy hazaértem, rávetődtünk és már meg is ittuk, csodás volt! Raktam bele egy-két jégdarabot, kicsit már pezsgett, ah! :-)
Szia!
Nagyon örülök! Én nem mertem még a fügéhez nyúlni, egyrészt vártak a teendők Apu körül, másrészt először le akarom fotózni a művedet! Így holnap lesz a kóstoló, nagyon várom!
Megjegyzés küldése