2011. május 8., vasárnap

Mézes-muskotályos virágszörp

Nem terveztem már több határidős bejegyzést a borecetes témában, de további terveim azért voltak vele. Apu ma is rávett, hogy az esős-szeles idő ellenére menjünk ki sétálni, és nem mentünk hiába. Ő ugyan cseppet sem élvezte, pedig jól beöltöztettem. Viszont hoztunk bodzavirágot, már éppen volt annyi szépen kinyílt tányér, amennyiből érdemes nekikezdeni egy szörpnek.
Sok más egyebet is lehet készíteni persze belőle, de a mi táplálkozási szokásainkba leginkább a szörp passzol, az is mézzel, nem cukorral.
Ha lúd, hát legyen kövér, nem érjük be a bodzával, noha nélkülözhetetlen, a tavaszi virágok közül talán a legintenzívebb és legkedveltebb ízű. Bodza lesz tehát az alap.
A kertben azonban már nyílik az akác, és a lila elvirágzása után a fehérorgona.
Van még citromfű is a nomádportáról, és egy kevéske fehér rózsaszirom. Ez tényleg nem sok, mert a rózsa még csak most kezd virágozni. S mivel a szegfűszeg is virág, idén ezt is teszek bele.

Nagyjából ennyi virágot lehet egyszerre időzíteni, mint már írtam, amúgy is a bodza az alap, tehát annak virágzásához igazodunk. A virágokhoz muskotályos tokaji borecet és citrom kerül, no meg a már említett méz, forralt víz. A többi itt következik:

Hozzávalók (egy 5 literes üveghez, 3 liter szörphöz): 20 bodzavirág tányér, 20 akácvirág fürt, 1 marék rózsaszirom, 2 fürt fehérorgona, 10-12 szegfűszeg, 2 citrom, 2 evőkanál muskotályos tokaji borecet, 50 dkg virágméz, 4-5 szál citromfű, 2 kiskanál citromsav, (télire: nátrium-benzoát)

Elkészítés: Csak teljesen kinyílt illatos virágokat használjunk! A bodzavirágok szárát vágjuk rövidre. Az akác- és orgonafürtökkel együtt rázzuk ki, hogy megszabaduljunk az apróbb rovaroktól is. Óvatosan öblítsük le. Az akác- és orgonavirágokat egyenként húzogassuk ki kis zöld tokjukból, hogy az ne keserítse meg a szörpöt.
Az alaposan kimosott üveg aljába helyezzük a bodzavirágokat és a citromfüvet, rá jöhet a méz, majd a többi virágszirom, a citromsav, a forró vízben alaposan megmosott és vékonyan felszeletelt citrom, az ecet és a szegfűszeg.

Forraljunk fel 3 liter vizet és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt öntsük az üvegbe. Takarjuk le egy kis tányérral. 5 napig hagyjuk így, de ne közvetlen napfényen, mert akkor forrni kezdhet. Inkább szobahőmérsékleten vagy árnyékban. Minden nap keverjük meg. Utána szűrjük le, és töltsük kiforralt üvegekbe. Hűvös, sötét helyen így is tárolhatjuk pár hónapig. Ha télre szeretnénk eltenni, az üvegek tetejére (lezárás előtt) tegyünk egy késhegynyi nátrium-benzoátot.

Illatos, gazdag ízű szörpöt kapunk kevés fáradtságért cserébe.

8 megjegyzés:

Nagymamis írta...

Juj, de finom lehet! Ezt nekem is ki kell próbálnom! Bodzavirág szörpöt már készítettem, sőt citromfű és menta szörpöt is. A borecetet nagyobb élelmiszerboltokban lehet kapni?

erős ildikó írta...

Igen, lehet, de ez most speciálisan tokaji borecet, kaptunk kipróbálásra néhány terméket a gyártótól. Tőlük is lehet vásárolni, nagyon kellemes és nem túl erős eceteik vannak. De fehér borecetet kapható a nagyobb élelmiszerboltokban.

erős ildikó írta...

Itt találsz több információt a tokaji borecetekről:
http://tokajiborecet.hu/termekek

Nagymamis írta...

Köszönöm a kimerítő választ! Készítek egy adagot, remélem nem rontom el!

Mézeskalács írta...

Hűűű, nagyon tetszik!!! Én eddig még csak olyan bodzaszörpöt készítettem, amit az áztatás után össze kellett forralni. A te verziód azért tetszik, mert így biztosan sokkal több ízanyag benne marad, és ha tényleg eláll így is, akkor biztosan kipróbálom.

Foodafok írta...

A család apraja-nagyja szereti a bodzaszörpöt. De, csak bodzából. Most ezt fogjuk kipróbálni. Csuda jó.

Makka írta...

Ahogy hazaértem, rávetődtünk és már meg is ittuk, csodás volt! Raktam bele egy-két jégdarabot, kicsit már pezsgett, ah! :-)

erős ildikó írta...

Szia!
Nagyon örülök! Én nem mertem még a fügéhez nyúlni, egyrészt vártak a teendők Apu körül, másrészt először le akarom fotózni a művedet! Így holnap lesz a kóstoló, nagyon várom!