Blogom Olvasói számára már nyilvánvalóan kiderült, hogy nem igazán vagyok húsos. Így, amikor legutóbb elkészítettem egy üveg fahéjas fűszerolajat, nem merült fel, hogy majd a grillezendő húsokra rákenegetem, bár nincs is grillszezon. Persze sült zöldségeken is finom. Az olaj azóta el is fogyott, s mivel nemsokára új adagot készítek, úgy gondoltam, egy bejegyzésben összefoglalom, milyen sokoldalúan tudtam felhasználni eddig. Sőt, a jövőbeni ötleteket is e bejegyzésbe gyűjtöm majd, hogy könnyebben lehessen rákeresni. Mivel a fűszerolaj nagyszerű gasztroajándék is lehet (akár a közelgő húsvétra), ha ilyen céllal készítjük, az üveg nyakára kössünk címkét, amelyen feltüntettük a pontos összetevőket. Még nagyobb örömet szerezhetünk vele, ha egyúttal ötleteket is adunk a felhasználásához. Erre törekszem az alábbiakban:
Fűszerolaj készítése (fahéjas-csípős változat, természetesen más fűszerekkel is készülhet)
Fűszerolajos pác sajthoz
Fűszerolajban pácolt diós házisajt
Fűszerolajos-sajtos pirítós dióval és körtével
Fűszerolajos sült dió
Fűszerolajos-fokhagymás kenyérropogós
Fűszerolajos krumplisaláta
Fűszerolajban sült zöldség sajtos-medvehagymás majonézzel
Petrezselymes és pitypangleveles fűszerolaj blansírozással
Aszalt paradicsom fűszeres olajban
A fűszerolajokhoz mindig jó minőségű és a bele szánt fűszerekkel harmónizáló olajat használjunk. Ha zöldfűszerek, friss hozzávalók is kerülnek bele, azok mindig legyenek alaposan leszárítva vízzel történő öblítésük után. A kész olajat hűvös, fénytelen helyen tároljuk.
7 megjegyzés:
Ez megint nagyon jól néz ki! :)
Nagyon tetszik ez a fűszerolaj, ki fogom próbálni :)
Tetszik a blogod, egészen különleges hangulata van!
Köszönöm!
Most már tényleg megyek és beledobok egy darab fahéjat valamelyik fűszerolajomba!
Annyira szép tud lenni egy fűszerolaj különböző színű ízesítőkkel...Hát még milyen finom! Nagyon megmozgatta a fantáziám a diós sajtod fűszerolajban-azt hiszem,erre vissza kell térnem még:)
Egyébként, valóban: sajátos hangulata van a blogodnak...
Én a kisugárzásodra fogtam, ami megmagyarázhatatlan módon, de átjön...Most ez komoly, egyáltalán nem vicc...
Hátha még én is elégedett lennék a bloggal...még nem vagyok(!)
(De azért persze, jólesik, ha másoknak valamennyire is tetszik rajta ez-az.)
Hogy kell megszárítani a fűszereket? Csak megmosom és heteket várok, míg teljesen kiszárad mondjuk a bazsalikom levél? Vagy van valami trükkje, pl. sütőben? Vagy belül maradhat benne nedvesség, csak kívül ne legyen vizes? És mi a helyzet a fokhagymával?
Megjegyzés küldése